Omskolet Byrnak om ny rolle: Føler mig godt tilpas

06.05.2023 08:00

Emilie Byrnak er gået fra en rolle som central midtbane til central forsvarsspiller - og selvom rollen længere tilbage på banen i starten var en nødløsning, ser både hun og Cheftræner Chris Sargeant stort potentiale i den nye position.

Da 20-årige Emilie Byrnak i den første pokalsemifinale hjemme i Right to Dream Park mod AGF startede  på en uvant position i midterforsvaret, var det i første omgang tiltænkt som en lappeløsning. Byrnak skulle afdække pladsen ved siden af Winonah Heatley, da anfører Jessica Davis var ukampdygtig. 

Men Byrnak gjorde det så godt på positionen, at hun siden har bidt sig fast og er startet i midterforsvaret i de efterfølgende fem kampe i streg. I forrige runde blev Byrnak belønnet med en pads på rundens hold i Gjensidige Kvindeligaen - og Byrnak selv er da også fint tilfreds med det, hun har præsteret fra sin nye position. 

- Jeg synes egentlig, at det er gået fint. Da jeg kom til FC Nordsjælland som ungdomsspiller, blev jeg også placeret i midterforsvaret engang imellem, så tilvænningen faldt ret naturligt for mig. Men selvfølgelig var der lige nogle ting, som skulle på plads - for der er alligevel en væsentlig forskel på at spille på midtbanen og i forsvaret. 

Emilie Byrnaks normale position er på den defensive midtbane, hvor hun har spillet de fleste af sine 33 kampe for FC Nordsjælland. Og hun er sikker på, at erfaringen fra en position højere på banen er en fordel i forhold til den måde, man gerne vil forsvare på i FC Nordsjælland.

- Jeg tror, at min erfaring fra midtbanen gør, at jeg i højere grad er i stand til at se nogle offensive muligheder fra min rolle længere tilbage på banen. Det har jeg også kunnet mærke i de kampe, jeg har spillet i midterforsvaret. 

Om vi kan forvente at se Emilie Byrnak fast i rollen som som forsvarsspiller fremadrettet, vil hovedpersonen dog ikke spå om. 

- Jeg synes det er svært, for jeg betragter jo mig selv som midtbanespiller. Og det er dér, jeg har spillet i hele min seniorkarriere. Men jeg kan godt lide at spille i forsvaret - og hvis trænerteamet vurderer, at det er fra den position, jeg kan bidrage med mest til holdet, så er jeg indstillet på at spille der. Men vi må se, lyder det fra Emilie Byrnak. 

"Jeg tror, at min erfaring fra midtbanen gør, at jeg i højere grad er i stand til at se nogle offensive muligheder fra min rolle længere tilbage på banen."

Emilie Byrnak

Chris Sargeant, Cheftræner

- Bynak er en rigtig dygtig spiller med nogle kompetencer, som gør hende egnet som en moderne central forsvarsspiller. Hun er fysisk stærk, forudseende, god på bolden, god kommunikativt og har et godt blik for det fremadrettede spil.

- Vi har også set i de kampe, hun har spillet, at hun virkelig formår at gå ind og præstere på et højt niveau. Det er meget imponerende. 

- Det er ikke altid, at spillere er glade for at blive rykket længere tilbage på banen. Men "Byr" har virkelig taget det professionelt og er bare fortsat med at knokle benhårdt på træningsbanen. 

- Det er for tidligt at sige, om hun fremadrettet primært skal begå sig i forsvaret - det er en snak, vi har løbende sammen. Men der er ingen tvivl om, at jeg ser et stort lys i Byrnak i en rolle som central forsvarsspiller. 


Emilie Byrnak og resten af FCN-holdet skal søndag til Hjørring, hvor rækkens nummer tre fra Fortuna Hjørring venter. En sejr vil bringe FC Nordsjælland helt tilbage i medaljekampen. 

Kampen kan ses på Viaplay - og vi opdaterer naturligvis live fra kampen på vores sociale medier.