Sølv til U19-pigerne: Flot præstation til de nordiske mesterskaber

07.02.2024 11:00

Selvom forårssæsonen først officielt starter den 10. marts for vores U19-piger har det allerede været en begivenhedsrig opstart. I den forgangne weekend repræsenterede de sammen med AGF Danmark til den første udgave af de nordiske mesterskaber for U19-piger.

Turneringen strak sig fra torsdag til søndag i den forgangne uge, og blev afviklet i Borås Sverige. Vi snakkede med cheftræner Emil Aske Strand Hansen i midten af januar, hvor han fortalte, at ambitionen var at tage trofæet med hjem til Farum. Du kan læse mere om U19-pigernes opstart her.

Efter en overbevisende 3-0-sejr over Arna Bjørnar Fotball i kvartfinalen ventede BK Häcken i semifinalen. Her viste vi os stærkest og trak os sejrsrigt ud af opgøret med en 2-0-sejr. Derfor var det søndag aften tid til finalen, hvor det viste sig at være en ren dansk finale, da AGF var finalemodstanderen.

Det blev desværre ikke til trofæet, da vi tabte i straffesparkskonkurrence efter 1-1 i ordinær tid. Vi har taget en snak med Emil Aske Strand Hansen, der blandt andet glæder sig over turneringen og præstationerne, selvom han ærgrer sig over, at det ikke blev til guldmedaljer i denne omgang.

- En straffesparkskonkurrence er altid 50/50. Det var en meget typisk kamp mod AGF, hvor vi var mest på bolden og egentlig får lov at styre spillet med bolden. AGF lægger mere og lukrerer på at kunne udnytte nogle af de omstillinger, vi giver dem, og spillede en smule mere fysisk kamp. De scorerede desværre på noget af det, vi vidste, de ville komme med, så det er selvfølgelig ærgerligt.

- Men vi må også bare kigge indad og sige, at noget af det vi har arbejdet med og haft fokus på gennem hele turneringen og sæsonen er vores effektivitet, og her var vi ikke skarpe nok til at løbe med trofæet.

På trods af det ærgerlige finalenederlag var cheftræneren glad for turneringsformatet, hvor det var muligt at se niveauet an mod de bedste hold i Norden.

- Det var en fed turnering. Det er altid fedt at spille mod nogle, vi ikke er vant til at spille mod og på den måde se vores niveau an. Så det var også en god mulighed for os til at sammenligne os selv med nogle af de bedste ungdomshold i Norden. Det var fedt at være afsted, og det var godt for hele truppen at være et par dage i Sverige. Det var rigtig godt for vores gruppedynamik og vores Right to Dream-projekt, da vi havde to spillere med fra vores akademi i Ghana, som virkelig faldt godt ind i gruppen. Så i det store hele har det været rigtig godt for holdet, selvom vi selvfølgelig gerne havde set, at vi vandt turneringen.

Vi slog blandt andet BK Häcken i semifinalen, hvis seniorhold netop har kvalificeret sig til kvartfinalerne i Champions League, hvilket cheftræneren påpeger er et tegn på, at vi tager de rigtige skridt.

- Det synes vi jo er fedt. Det beviser bare, at vi er det rigtige sted og tager skridt i den rigtige retning. Og som vi også snakkede om på vej hjem i bussen, så er det kun seks år siden, at vi startede vores pigeakademi, og nu stod vi i en finale til de nordiske mesterskaber med et U19-hold bestående af kun to 06’eren og resten er førsteårs U19 og anden års U16. Og når vi sammenligner os med nogle af de andre hold, der både har 04-, 05-, og 06’ere, så bevidner det jo bare om, at vi er på vej det rigtige sted hen.

- Men det var en fed oplevelse og fedt at mærke, at når vi bliver matchet op mod et hold som BK Häcken i semifinalen, hvor deres spillere går i transition til at spille Champions League, så kan vi sagtens være med og også i lange perioder være dominerende. Og det er jo kun endnu et tegn på, at vi er et rigtig godt sted lige nu.

Nu træder U19-pigerne ind i anden fase af opstarten, hvor der er fuld fokus på at blive klar til forårspremieren den 10. marts mod Fortuna Hjørring. Emil Aske Strand Hansen fortæller, at der er mange brugbare ting at tage med videre fra de nordiske mesterskaber.

- Det vi kigger ind i nu er, at vi har lidt tid til at evaluere på den første fase af opstarten, hvor vi har en masse materiale, vi kan analysere. Og det er jo noget af det, der er fedt ved, at vi har den her opstart, der er opdelt, da vi har haft en kort opstart ind i noget, hvor vi skulle præstere, og så kan vi nu evaluere på den præstation. Derved kan vi tage nogle af de ting fra de nordiske mesterskaber, hvor vi blev matchet helt vildt godt, og arbejde videre med i resten af opstarten.

- Nu venter der nogle gode træningskampe mod Malmø FF, Næstveds 1. divisionshold og AaB, så det skal nok blive godt.

Tilbage i januar nævnte cheftræneren, at der her i opstarten vil være et ekstra fokus på at ryste truppen sammen, og her giver han en status halvvejs gennem opstarten.

- Vi står virkelig godt socialt lige nu, hvilket vi også brugte noget af turen til Sverige på. Vi er kommet hinanden godt ved, og pigerne har været gode til at omfavne hinanden. Dertil har vi brugt tiden til at lave nogle sociale aktiviteter i Sverige, hvor vi blandt andet gav pigerne til opgave at finde på et nyt sejrsråb, spillet spil på kryds og tværs og været ude at spise. Så det har været rigtig fedt. Dermed ikke sagt at vi er færdige med at sætte fokus på det, da det fortsat er en vigtig opgave.