Begivenhedsrig opstart for U19-pigerne: De nordiske mesterskaber venter

14.01.2024 10:31

Vi er gået ind i 2024, hvilket betyder, at forberedelserne frem mod forårssæsonen for alvor er gået i gang. Dette er også tilfældet for vores U19-piger, der startede træningen op i mandags og ser ind i en opstart, som byder på mange forskellige udfordringer.

U19-pigerne ser ind i en lang opstart, da U19-Ligaen først sparkes i gang den 10. marts for FC Nordsjællands vekommende, men det betyder ikke, at pigerne får lov til at ligge på den lade side.

I slutningen af januar starter de nordiske mesterskaber, der er et nyt tiltag af de nordiske fodboldforbund, hvor sidste sæsons guld- og sølvindere fra de respektive nationale U19-ligaer i Norden konkurrere om titlen som nordens bedste U19-pigehold. 

De nordiske mesterskab er blot én af opstartens mange gøremål, der derudover også tæller træningskampe mod HB Køge, Brøndby IF, Malmø FF og AaB, og formentlig en tur til England, der også byder på en eller flere træningskampe.

Vi har taget en snak med cheftræner, Emil Aske Strand Hansen, om hele opstarten, hvor han også fortæller, hvad U19-pigerne skal arbejde på frem mod sæsonstarten mod Fortuna Hjørring den 10. marts.

Lørdag den 25. november 2023 spillede U19-pigerne den sidste kamp i efterårssæsonen, hvorfor der har været tid til at koble lidt fra og samle kræfter til foråret. Emil Aske Strand Hansen påpeger, at ferien har været tiltrængt, selvom han også er glad for at være tilbage på pinden.

- Det har været dejligt at have lidt ferie, og det har været tiltrængt. Det er virkelig fedt at være her, men man er også meget på, hvorfor det har været dejligt at have lidt ferie og samle lidt energi igen.

Nu venter en opstart på otte begivenhedsrige uger, og cheftræner fortæller, at opstarten bliver delt lidt op i faser på grund af de nordiske mesterskaber her i slutningen af januar.

- Opstarten skal bruges på at prøve en masse ting af og teste os selv mod de bedste hold i Norden. Dertil skal vi have finpudset nogle af de ting, vi var gode til i løbet af efteråret. Vigtigst af alt skal vi til de nordiske mesterskaber i slutningen af januar og starten af februar, så de første par uger går med forberedelser frem mod det. Vi skal derfor ret hurtigt være klar til at konkurrere mod de bedste hold i Norden. Så det er fokusset frem mod starten af februar.

- Derefter har vi så stadig fem uger, inden vi går i gang i marts mod Fortuna Hjørring, så det har vi arrangeret flere træningskampe mod gode modstandere, hvor vi blandt andet skal møde Malmø, AaB, vi arbejder også på at skulle møde et seniorhold, og så har vi også en forhåbning om at skulle en tur til England for at spille et par træningskampe. Så det er en lang opstart, men det bliver helt sikkert også fedt.

Emil Aske Strand Hansen beretter også om ændringer i U19-truppen, da man har rykket en del U16-spillere op.

- Vi har rykket otte U16-spillere op i vores U19-trup nu her fra januar af, så vi er en ny gruppe igen. Derfor kommer vi også til at have rigtig meget fokus på at skulle lave nogle sociale aktiviteter for holdet, hvor pigerne har mulighed for at blive rystet tættere sammen. Der er trods alt stadig en stor forskel på at være U16-spiller og gå i folkeskole og så på dem, der går i 2.G på gymnasiet, så vi skal også give dem de sociale rammer, der er behov for at kunne præstere som en enhed.

Den lange opstart er derfor vigtig for U19-pigerne, og cheftræneren pointerer, at den naturligt bliver delt ind i flere faser på grund af de kommende nordiske mesterskaber.

- Her inden de nordiske mesterskaber handler det om, at vi får den modstand, vi føler, vi skal have for at kunne ramme vores høje niveau frem mod turneringen. Vi møder et stærkt norsk hold i kvartfinalen, hvorfor vi skal være klar fra start.

- Derefter handler det også om, at vi får den bedste matching, fordi det også er vigtigt for os, at vi bliver ved med at udvikle os. Dertil er turen til England en mulighed for os for at vise os frem i Europa.

- Man glæder sig altid til, at sæsonen starter igen, men de første par uger går altid med at glæde sig over at være tilbage. Der er en masse test, vi skal lave her i starten, så pigerne er helt klar til den hårde og lange opstart, vi skal igennem.

De nordiske mesterskaber

FC Nordsjælland og AGF skal repræsentere Danmark, når de nordiske mesterskaber for U19-piger finder sted i Borås i Sverige i slutningen af januar. Det er første gang, at de nordiske mesterskaber for U19-piger bliver afholdt, og Emil Aske Strand Hansen er glad for, at U19-pigerne får mulighed for at konkurrere mod de bedste hold i Norden, og fortæller, at ambitionen er at vinde turneringen, hvorfor starten af opstarten er påvirket af det. - Nu er vi lige startet op i denne uge, hvor vi skal have rystet det sidste ferie ud af benene, og så har vi ellers to gode træningskampe mod HB Køge og Brøndby, inden vi skal op og spille kvartfinale mod Kolbotn IL fra Norge til de nordiske mesterskaber. - Pigerne glæder sig helt vildt. De glæder sig til at komme lidt væk fra Danmark, da denne gruppe ikke har været så meget ude fra landets grænser. Og de synes også, det er fedt, at skulle møde nogle andre modstandere, end de er vant til. - Den sportslige ambition er at vinde turneringen. Vi tager derop for at vinde de nordiske mesterskaber. Det synes vi også, at vi har evnerne til. Vi er pisse dygtige, og det synes jeg også, at vi har vist i denne sæson. Vi bliver ved med at udvikle spillere, der rykker op i Kvindeligaen og får debut. Dertil har vi også spillere med på alle ungdomslandsholdene, når der er samlinger, hvilket for mig er et kæmpe kvalitetsstempel.