IWD: Spillernes rollemodeller er tilbage

07.03.2020 10:59

8. marts er det International Women’s Day, og i FC Nordsjælland vil dagen traditionen tro blive hyldet af klubbens spillere.

I weekenden går FC Nordsjællands professionelle spillere sammen om at fortsætte IWD-traditionen i klubben: at bære navnene på deres kvindelige rollemodel på ryggen af deres spillertrøje. Hør i videoen herover spillere fra både Superligaen og Kvindeligaen fortælle om deres valg af rollemodel, og hvordan de lader sig inspirere.

At fejre International Women’s Day er blevet en del at klubbens kultur fortæller Women’s Football Coordinator Khalida Popal:

- Vi er en fodboldklub, der bruger IWD til at starte en samtale om kvinders historie og deres betydning. At fejre dagen er noget som er en del af vores klubkultur, hvor det er naturligt at aktivere vores platforme til at sende og dele et vigtigt budskab. Samtidig ligger det i klubbens DNA at uddanne vores ungdoms- og elitespillere. Vi ser det som en oplagt mulighed for at skabe opmærksomhed på en vigtig sag, og vi ønsker at inspirere spillerne, både mænd og kvinder, og den fremtidige generation.

Weekendens kampe
Lørdag kl. 18.15 tager FCN’s kvinderne imod Halmstads U19-hold, når de spiller deres sidste træningskamp inden Pokalsemifinalen næste weekend. Søndag kl. 18.00, spiller herrerne mod Brøndby IF. Begge kampe bliver spillet i Right to Dream Park, hvor både kvinderne og herrerne vil iføre sig deres trøjer.

Superliga-spillernes valg af rollemodeller:

18 Nicolai Larsen: Heidi Johansen - H.Johansen
Målmandstræner i HB Køge, og den første kvindelige træner i dansk herrefodbold. Hun har så meget erfaring fra sin egen karriere som landsholdsmålmand, som hun kan bruge som træner for både kvinder og mænd. Hvorfor skulle den ekspertise ikke kunne komme begge køn til gode? Målmandspillet bør være det samme, og det er hun i gang med at bevise.

28 Peter Vindahl Jensen: Susanne Bier - Bier
Den første kvindelige filminstruktør i verden, der både har vundet en oscar, en Golden Globe, en primetime Emmy award og en European Film Award. Hun har vist vejen i en mandsdomineret verden – det synes jeg godt fodbolden kunne have brug for også.

2 Mads Døhr Thychosen: Caroline Wozniacki - Wozniacki
Hun har skaffet mere respekt omkring kvindesport i Danmark end nogen anden har gjort. Hun har været en af grundende til, at jeg selv begyndte at følge med i kvindesport. Det gjorde jeg ikke så meget før hende. Hun er en ægte verdensstjerne.

3 Ulrik Yttergård Jenssen: Vigdís Finnbogadóttir - Finnbogadóttir
Min mormor var den første kvindelige borgmester i Tromsø, og derfor kan jeg relatere til Vigdís, som blev verdens første demokratisk-valgte statsoverhoved, da hun var præsident i Island. Den politiske betydning det havde, og de muligheder det har givet for andre. At vejen blev vist og åbnet. Det er inspirerende.

4 Kian Hansen: Kronprinsesse Mary af Danmark - Mary
De sager hun støtter op om og engagerer sig i – specielt unge børn – er jeg meget glad for, at hun tager et ansvar for at gøre noget ved. Selv om du ikke er som de fleste, så skal du stadig kunne have en plads. Også i sportens verden. Mobning er noget af det værste der findes, og det er ikke noget, nogen skal finde sig i eller opleve. Der er mange ting, som jeg og andre har lyst til at gøre, men kronprinsessen gør det. Hun gør en forskel og viser vejen. Det kan vi andre lade os inspirere af og blive bedre til i vores egen hverdag. Især indenfor sport. Om du er dreng eller pige, om du er anderledes eller ej – de stærkeste hold og største resultater skabes af forskellighed og fælles styrke.

5 Mathias Rasmussen; Marit Bjørgen - Bjørgen
Verdens mest succesfulde langrendsløber nogensinde. Hun var et stort idol i min barndom og alle i Norge anerkendte hende. Hun var så dygtig, at både mænd og kvinder så op til hende på samme måde. Hendes 8 OL-guld og 18 verdensmesterskaber gør hende stadig til sportens mest vindende atlet med flere medaljer end nogen anden mand eller kvinde.

6 Jacob Steen Christensen: Lizzo - Lizzo
En amerikansk sanger, der gør meget ud af at gå forrest for både drenge og piger ved at vise man ikke skal gå op i, hvad andre tænker om en selv. Det er så vigtigt, fordi det er et stort problem for mange både drenge og piger at deres selvopfattelsen er ramt. Mange unge er meget sårbare, men Lizzo gør en stor forskel ved at inspirere mange af dem.

7   Mikkel Rygaard: Sofie Linde (TV-host) – S.Linde
Jeg tror, mange unge mennesker tror, de skal være perfekte. At de har svært ved at holde af dem selv, fordi de ser fejl og mangler i spejlet. Sofie Linde viser på sine platforme, at det ikke behøver være sådan. At man kan være uperfekt og stadig være en succes, være respekteret og have det godt med sig selv. Det er en fantastisk vigtig, og jeg respekterer hende meget for at være sådan og turde vise det til andre. Et ægte forbillede.

8   Magnus Kofod Andersen: Nancy Lieberman – N.Lieberman
Tidligere basketball spiller som vandt en OL-medalje for USA allerede som 18-årig. Hun blev den første kvinde til at træne et professionelt basketballhold og senere den første kvindelige træner i NBA, hvor hun fik en rolle som assistenttræner. Hun viste vejen for andre, og nu findes der 11 kvindelige assistenttrænere i NBA. Jeg er selv stor basketballfan og har fulgt udviklingen tæt, hvor kvinder har fået større roller i sporten. Nancy gik forrest og har gjort en forskel i USA, hvor vi i Danmark stadig har en lang vej at gå.

10 Mohammed Kudus: Yaa Asantewaa - Asantewaa
Jeg hylder hende, fordi hun som dronning og kriger forsvarede Asante-kongeriget for mange år siden overfor de engelske soldater. Hun er et ikon for mange ghanesiske kvinder den dag i dag, og hendes historie er et bevis på, at en kvindes styrke og vilje kan være med til at ændre verden. Ghana er mandsdomineret, og i vores kultur er det manden, der skal arbejde og forsørge sin familie. Men i min barndom var det min mor, som klarede alle ting og tog sig af os.

14 Kamaldeen: Greta Thunberg – G.Thunberg
Hun udretter store ting i så ung en alder. At være med til at ændre verden som 17-årig. I Afrika har vi store problemer med forurening. Vi er nødt til at lytte til hende og lade os inspirere af budskabet uanset, hvilken alder, baggrund, kultur eller religion afsenderen har. Hun bryder den slags barrierer ned.

23 Oliver Villadsen: Rihanna - Rihanna
Hun er en rollemodel for mange piger og har stærke holdninger, som jeg kan relatere til. Som stilikon og verdenskendt sangerinde har hun en platform, som jeg beundrer hende for at bruge på den måde, hun har valgt at gøre. Der er mange unge mennesker, der har brug for en rollemodel som hende, der viser dem, at alt er muligt, hvis man tror på det.

24 Jonathan Amon: Marta - Marta
Hun har betydet så meget for kvindefodbolden, og bar den længe på sine egne skuldre, mens hun repræsenterede sit land på fornem vis. Hun har deltaget i 5 verdensmesterskaber og scoret i dem alle – det har ingen anden nogensinde formået – hverken kvinder eller mænd. Marta er en fodboldlegende, der altid har prøvet at rykke sporten i en bedre retning på og uden for banen. Hvis hver lille dreng og pige så op til hende, så tror jeg, sporten ville bevæge sig et bedre sted hen.

25 Ivan Mesik: Carli Lloyd – C.Lloyd
Da jeg var dreng, så jeg VM i kvindefodbold, og jeg kan tydelig huske Carli. Hun var anderledes og skilte sig ud. Stærk med bolden og bare bedre end mange af de andre. Jeg kan huske, hvor overrasket jeg blev over, at en kvinde kunne spille på den måde. Det åbnede mine øjne for pige- og kvindefodbolden, og det var passende, at hun blev den første til at score et hattrick til et VM i den turnering.

27 Mikkel Damsgaard: Oprah Winfrey - Oprah
Hun har bare gjort en masse for kvinder, og hun kæmpede for det hun gerne ville have og opnå. Det er der i den grad brug for i fodboldens verden. Fightere, der gerne vil kæmpe for kvinders rettigheder i fodbold. Oprah står for alt det, jeg synes der burde ske inden for fodbolden, for at pigerne der får de vilkår, jeg synes, de burde have og har fortjent.

29 Joachim Rothmann: Misty Copeland - Misty
Min mor er tidligere elitedanser, og derfor er jeg meget inspireret af Misty Copelands historie. Selv om Misty først begyndte at danse ballet som 13-årig, blev hun en af verdens bedste, og hun banede vejen for en masse andre, da hun som den første Afroamerikanske kvinde nogensinde fik hovedrollen på det berømte American Ballet Theatre. Hun har brudt grænser ned, og hun er en inspiration til alle af den grund.

30 Abdul Mumin: Nina Simone – N.Simone
En berømt sangerinde, som havde stor indflydelse på at ændre sorte kvinders selvopfattelse og give dem en stemme i en tid, hvor der var ekstrem brug for det. Hun var med til at ændre samfundets syn på sorte kvinder i USA og via sin stemme og musik hjalp hun dem til at tro mere på dem selv og se deres egen skønhed.

34 Martin Frese: Rikke Nielsen – R.Nielsen
Tidligere landsholdspiller i håndbold, der har startet et inspirerende projekt i form af Lykkeliga, hvor børn med handicap kan få store oplevelser med sport i et varmt fællesskab. Hun har vist, at børn med anderledes forudsætninger kan udleve deres drøm og udvikle sig selv. Det er hamrende sejt, og jeg er vild med det. Jeg har selv haft en i min nære familie med downs syndrom, og det rører mig, når nogen gør en indsats for den sag.

35 Isaac Atanga: Serena Williams - Serena
Hun var allerede I verdenstoppen som 17-årig og hun er stadig blandt de bedste over 20 år senere. Hendes passion for tennis er utrolig. Jeg har hørt hende tale om, hvordan hun kæmpede sig tilbage efter at have født, og det er meget inspirerende at mærke hendes styrke. Det er ikke kun piger der ser op til hende, for det gør jeg selv. Hun er en ægte mester, der også tager ansvar for det lokalsamfund, hun oprindeligt kommer fra.

36 Maxwell Woledzi: Eunice Beckmann – E.Beckmann
Hun har for det første haft en stor karriere som fodboldspiller. Og så er hun født og opvokset i Tyskland men har ghanesiske forældre. Hun kommer årligt til Ghana for at inspirere børn nøjagtigt lige som jeg selv prøver at gøre. Hun besøgte faktisk mit projekt i sommer, hvor jeg gav speciel designede tørklæder til muslimske piger, så de også havde mulighed for at spille fodbold, og hun hjalp mig med at inspirere alle deltagerne der, ligesom hun driver en fond der sørger for scholarships til uddannelser for unge piger i hele Ghana. Hendes arbejde er både vigtigt og inspirerende for en hel generation af drenge og piger i Ghana.

37 Ibrahim Sadiq: Wilma Rudolph – W.Rudolph
Ingen har haft større betydning for sorte kvindelige atletikudøvere end hun har. Hun vandt 3 OL-guldmedaljer i 1960 på trods af, at hun allerede i en ung alder fik konstateret polio. Hendes succes og historie inspirerede mange teenagepiger til at begynde med at dyrke atletik i USA. Wilma Rudolph er et ægte ikon, og jeg kan selv tydeligt relatere til hendes historie, fordi mange i min barndom fortalte mig, at jeg var for lille til at spille fodbold. Jeg brugte det som motivation til at nå mit mål frem for at lade dem ødelægge min drøm.

38 Clinton Antwi: Fran Kirby – F.Kirby
Hun spiller for Chelsea og det engelske landshold. Hun mistede sin mor i en ung alder, men kæmpede sig igennem det store tab. Det kan jeg sætte mig ind i, fordi jeg også mistede min mor som barn og derfor har haft ting at kæmpe med. Det er så vigtigt for os alle at vide, at vi skal være stærke, aldrig give op og kæmpe os gennem de sværeste tider. Fran Kirby har inspireret mig i de stunder, hvor jeg har haft brug for det.

41 Francis Abu: Tina Salminen – T.Salminen
Hun er Nike’s ambassadør I Afrika og har støttet mange vigtige sager og initiativer der. Den skole, som har ændret mit liv, var støttet og sponsoreret af hende, og derfor har hun direkte ændret mit liv. Pga. Tina er der mange fodboldspillere, både drenge og piger, som har bedre vilkår og muligheder for at nå deres drømme gennem sporten.

42 Oliver Antman: Sydney Leroux – S.Leroux
En af de mest succesfulde kvinder I fodbolden med 75 landskampe for USA, olympisk guldvinder og verdensmester samtidigt med hun har skabt sig en familie. Selv om jeg tror, vi alle spiller fodbold med det samme udgangspunkt, så kan jeg slet ikke forestille mig, hvor hårdt arbejde det må have været at holde sig blandt verdens bedste og få, passe og opdrage børn ved siden af. Hvad det må have krævet af hende. Jeg er dybt inspireret og motiveret af hendes bedrifter som mor og fodboldspiller på samme tid.

45 Tochi Chukwuani: Simone Biles – S.Biles
Amerikansk gymnast der som bare 21-årig blev sportens mest vindende i verdenshistorien. Hun har sat rekorder og leveret præstationer som går på tværs af køn og grænser. Hun er allerede en bestseller som forfatter og hun har stået offentligt op imod det misbrug, hun blev udsat for gennem gymnastikken fra en tidligere behandler. Hun er på alle måder en rollemodel.

47 Mohammed Diomande: Marie-Josée Ta Lou – Ta Lou
Hun er en sprinter fra Elfenbenskysten, der kvalificerede sig til OL og klarede sig flot. Hun inspirerer mig, fordi hun læser medicin samtidigt med, at hun er en af de bedste i verden til sin sport. Jeg beundrer den bedrift, og hun har vist os andre, at det kan lade sig gøre. Jeg har valgt hende, fordi jeg gerne vil have, at flere kender til hende og det eksempel, hun har vist os andre. At både kunne konkurrere med de bedste inden for topsport men samtidig også uddanne sig.