Ugen på akademiet: Starten er for alvor gået

05.10.2023 07:44

Sæsonen er endelig startet for FC Nordsjællands to U19-hold. Vores U19-drengehold åbnede sæsonen lørdag den 23. september med en 5-2-sejr hjemme over Esbjerg, mens U19-pigerne startede sæsonen noget tidligere den 13. september. Sidenhen har vores to U19-hold spillet henholdsvis tre og fem kampe i ligaen, hvor drengeholdet sparkede sæsonen igang med tre kampe på syv dage.

Begge hold har lagt fint fra land i ligaen, hvor præstationerne overordnet set har været gode. Vi har taget en snak med de to U19-cheftrænere Sune Jensen og Emil Aske Strand Hansen om sæsonstarten på akademiet.

U19-drenge

Inden sæsonen kunne vi præsentere Sune Jensen, som vores nye U19-drengetræner, da Kasper Kurland skiftede stilling til Head of Coaching på pigeakademiet. Sune Jensen stod i sidste sæson i spidsen for FC Nordsjællands U17-drengehold.

Sæsonen er startet med tre kampe på syv dage, hvor det er blevet til en sejr, en uafgjort og et nederlag, men Sune Jensen fortæller, at præstationerne har været fine i alle tre kampe.

- Det har været godt at komme i gang. Vi er glade for, at vi er kommet i gang med turneringen. Vi synes egentlig, at vi har præsteret rigtig fint i alle tre kampe. Dertil har vi haft nogle rigtige gode perioder i kampene, hvor vi omvendt også i alle tre kampe har haft nogle mindre gode sekvenser, som vi har arbejdet lidt på.

- I den første kamp mod Esbjerg spiller vi en rigtig god første halvleg, hvor vi også er foran 4-0 ved pausen. Og så kommer vi ud til anden halvleg og spiller egentlig okay, men lukker nogle ærgerlige mål ind, der skaber en anden stemning i kampen, inden vi lukker den sikkert til sidst. Derfor blev det lidt forskellige ting, der fyldte efter kampen på trods af en generelt flot præstation.

- I anden kamp møder vi AGF, der har et rigtig godt U19-hold i år, og her præsterer vi godt, og føler, at vi har overtaget, men mangler lige at få kreeret det sidste for at kunne lukke kampen til vores fordel. Vi tager fra Århus med en god følelse, hvilket selvfølgelig også skyldes, at vi får de to point efter sejr i straffesparkskonkurrencen.

- Vi tager fra kampen i Brøndby rigtig skuffede, da vi føler, at vi egentlig var lidt bedre end Brøndby, men vi forsvarer helt katastrofalt på de tre mål, vi inkasserer. Så vi går kampen med en følelse af, at vi skulle havde vundet den, og så er man selvfølgelig skuffet over at tabe.

Den sene start på sæsonen for vores U19-drenge skyldes blandt andet, at vi har valgt at prioritere træningskampe sammen med vores internationale spillere. Sune Jensen påpeger, at sæsonstarten er gået meget som forventet, hvor man blandt andet godt kan se, at relationen mellem spillerne fortsat kan styrkes.

- Det er gået lidt som forventet her i starten. Der er en masse spillere, som lige skal vænne sig til at spille sammen. Det er ret tydeligt i vores offensiv, hvor det handler meget om relationer og spillerne skal lære hinanden at kende.  Så der er klart nogle relationer i både vores offensiv og defensiv, som har brug for at blive finpudset.

Nu ser U19-drengeholdet ind i en fuld træningsuge, inden de på lørdag møder Horsens på hjemmebane. Cheftræner Sune Jensen ser frem til en god kamp, hvor der er fokus på præstationen.

- Vi er spændte på weekendens kamp. Vi har snakket meget om, at det er præstationen, der er det vigtige for os som hold. Nu har vi præstationsmæssigt leveret fint her i den forgangne uge, men mangler måske lige 2-3 point i forhold til, hvad vi selv synes, vi har præsteret til, så det er vigtigt for os, at vi leverer en god præstation mod Horsens inden landsholdspausen.

U19-piger

I juni kunne vi præsentere Emil Aske Strand Hansen som vores nye U19-pigetræner, efter Carrie Kveton fortsatte sin trænergerning på det amerikanske U19-kvindelandshold. 

Emil Aske Strand Hansen kom til FC Nordsjælland fra Nykøbing FC, og fortæller, at hans start i klubben og opstarten med pigerne har været rigtig god.

- Det har været rigtig fedt. Det har været en virkelig god opstart. Vi blev desværre ramt af nogle afbud i vores opstart, så det blev lidt kaotisk, men vi er kommet rigtig godt efter det nu. Pigerne skal lære en masse nye ting, da vi det setup, vi nu har, skal have hele akademistilen ind under huden. Så de har skulle lære en masse i forhold til vores style of play og spillestil, og har måske skulle genlære, hvad det vil sige at spille i FC Nordsjælland i forhold til værdier. Det er også kommet til udtryk i vores kampe, hvor man tydeligt har kunne se, at vi mere og mere begynder at ligne et FCN-hold.

- Selvfølgelig er der mange nye ting, man skal lære, men vi har som en fælles enhed taget store skridt mod vores mål om at blive et stort fælles akademi, hvor alle hold har samme udtryk. Vi har kigget meget mod vores drengeakademi for at finde inspiration i, hvordan de gør det, og så har vi tilpasset det til os selv. Jeg synes allerede, vi har taget kæmpe skridt i den rigtige retning. Vi har fået Kasper Kurland ind som Head of Coaching, hvilket har betydet, at vi har kunne strømline det hele meget mere, så vi er rigtig godt på vej.

U19-pigeholdet har i indeværende sæson spillet fem kampe, og cheftræner Emil Aske Strand Hansen påpeger, at der har været mange gode tendenser at spore i de første kampe af sæsonen.

- Det overordnede udtryk i de fem kampe har været rigtig godt. Der har været mange gode tendenser, og de ting vi har trænet på, er gradvist blevet bedre og bedre i takt med, at vi har spillet kampene. I år er det også blevet lavet om til U19-piger, hvilket betyder, at dynamikken i gruppen også lige skal falde på plads, da vi nu har tre årgange på holdet.

- Dertil har vi været så heldige, at vi allerede har set en del af vores U19-piger få debut på Kvindeliga-holdet, hvilket jo er mega fedt, da det er den strategi, vi har i FC Nordsjælland. Derfor har vi også fået nogle andre spillere mere at se, og det har givet os muligheden for at lave transitionen fra U16 til U19. Vi har haft nogle U16-spillere med til nogle U19-kampe, hvor de har leveret rigtig flot, og vi er begyndt at kigge lidt ind i, om vi skal rykke lidt hurtigere i transitionen.

Næste opgave for vores U19-pigehold er på søndag, hvor vi møder Brøndby på udebane. I sæsonens første kamp tabte vi 2-1 til Brøndby, hvorfor Emil Aske Strand Hansen håber, at vi i søndagens kamp kan se en udvikling siden det første opgør.

- Vi spillede en rigtig flot kamp i søndags mod Team OdenseQ, hvor vi kommer frem til mange chancer og vinder 3-1. Vi begynder at se de tendenser i spillet, vi gerne vil, så ugen frem mod weekendens kamp skal bruges på at bygge videre på de gode takter. Derudover har vi mødt Brøndby en gang tidligere, hvorfor vi har noget mere konkret at gå ud fra, hvilket vi selvfølgelig også skal være gode til at udnytte.

- Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vi også kigger på vores Kvindeliga-hold, og bruger dem som inspiration. Vi så i lørdags, hvordan de spillede mod Brøndby, så det har vi også tænkt os at tage med i vores forberedelser. Men overordnet set skal vi bruge ugen på at blive skarpe og fortsætte vores positive udvikling på holdet. Vi har et mantra på U19 om, at vi hele tiden stræber efter at udvikle os. Vi prøver rykke barren for, hvor godt vi kan træne og spille i kampene, og så er det jo, at vi også er opmærksomme på, at der vil opstå fejl – og det er okay.