Ny bane i Right to Dream Park: Allerhøjeste niveau hele året rundt
29.07.2022 12:28
Når FC Nordsjællands spillere på mandag går på banen til sæsonens første Superliga-kamp i Right to Dream Park, vil det være med et spritnyt underlag under støvlerne.
Allerede i minutterne efter forårets sidste hjemmekamp blev de første dele af den gamle bane fjernet fra Right to Dream Park. Siden er der blevet arbejdet på højtryk, og nu står en helt ny bane klar til sæsonens første hjemmekamp i Right to Dream Park mod nyoprykkerne fra Lyngby BK mandag 1. august kl. 19:00.
Søren Kristensen, Club Director i FC Nordsjælland, har været en af hovedaktørerne bag den nye kunstgræsbane. Han har således fulgt processen tæt – fra udskiftning af den gamle bane til etablering af den nye – og han glæder sig til, at den kommer i brug for første gang på mandag.
- Vi gik i gang, lige efter vi havde spillet den sidste hjemmekamp i foråret, og hen over de sidste to måneder har vi arbejdet med at få skiftet til den nye bane, som blev taget i brug tidligere på måneden. Så nu er vi helt klar til Lyngby-kampen på mandag.
- Det er rigtig vigtigt for os at kunne tilbyde de bedste faciliteter for vores sportsudøvere. Den nye bane i Right to Dream Park er helt i tråd med den tankegang. Udskiftningen af banen gør, at vi nu har en bane på allerhøjeste niveau – hele året rundt.
- Vi har fået en fantastisk bane, som kommer fra det danske selskab, Unisport Scandinavia. Det giver den bedst mulige bane. Vi har valgt at opbygge den med to forskellige Shock Pads, der fungerer som stødabsorbering – en "under Shock Pad" på 45 millimeter og en "over Shock Pad" på seks millimeter. Og så har vi kørt en masse sand ind efterfølgende – over 230 ton sand – og slutteligt det såkaldte infill, der ligger på toppen af kunstgræsset. Sammenlagt giver det fast, men responsiv bane i allerhøjeste kvalitet.
Genbrug og bæredygtighed
Selvom den tidligere bane ikke længere skal lægge underlag til FCN-holdene i Right to Dream Park, så bliver den ikke afleveret til nærmeste losseplads. Søren Kristensen fortæller nemlig, at banen er sendt til firmaet Re-Match, som genbruger materialet fra banen.
- Den gamle bane har vi sendt til Herning til et dansk firma, der hedder Re-Match. De bruger nedslidte baner og genbruger materialet i form af både infill, sandet og selve tæppet til at fremstille nye baner. På den måde er der andre, der kan få glæde af vores brugte bane.
Men det er ikke kun med hensyn til den gamle bane, at ordet ”genbrug” går igen. Right to Dream Park har nemlig et vandingssystem, som kan genbruge regnvandet, når banen gøres klar til træning og kamp.
- Vi har et system, som gør, at regnvandet fra banen bliver genanvendt. Vi opsamler regnvandet, og så bruger vi det til at vande med inden træning og kamp. På den måde kan vi vande banen med så lidt vandspild som muligt. Derudover har vi tilbage i 2019 skiftet varmesystemet i banen. Vi er gået fra at bruge el til nu at bruge fjernvarme på en måde, som er væsentligt mere miljøvenligt. Vi har lagt 72 kilometer varmerør i banen, og vi kan varme den op blandt andet ved hjælp af overskudsvarme fra administrationsbygningen og lede det ud i banen, når der er behov for det.
Gennemsyn hvert år
Ifølge Søren Kristensen er der ekstra krav til kunstgræsbanerne på højeste plan. Det betyder, at banen hvert år vil blive nøje testet igennem for at sikre, at den lever op til de standarder, FIFA sætter for kunstgræsbaner.
- En vigtig pointe ift. kunstgræsbaner er, at de hvert år skal undersøges af et uafhængigt laboratorium, så man sikrer, at de lever op til de standarder, FIFA sætter for kunstgræsbaner. Det er et krav fra Divisionsforeningen, at man gør det, og det følger vi selvfølgelig.
- Rent praktisk foregår det ved, at banen testes gennem blandt andet boldrul, opspring og stødabsorbering. Alt i alt foregår der en meget minutiøs gennemgang, som sikrer, at alle steder på banen lever op til kravene fra FIFA.
Skal du se FC Nordsjælland i aktion for første gang på den nye bane på mandag? Køb dine billetter på billet.fcn.dk – der er kickoff kl. 19:00.