Efter U15 og U17-triumf i Algarve Cup: Det giver genlyd i udlandet

Kategorier

De to førstepladser til FC Nordsjællands U15 og U17 hold ved den anerkendte Algarve Cup i Portugal giver genlyd i Europa, lyder det fra FC Nordsjællands Head Of Coaching, Alexander Riget.

For tre uger siden kunne FC Nordsjællands U15 drenge lade sig hylde som vindere af årets Algarve Cup – og ugen efter var det så U17 drengenes tur til at hæve pokalen, da de ligeledes vandt turneringen foran storhold som Sevilla og Benfica, mens Brøndby IF og FC Midtjylland herhjemmefra ligeledes deltog i turneringen.

En stor bedrift fra begge hold, som har givet genlyd rundt omkring i Europa, lyder det fra FC Nordsjællands Head of Coaching, Alexander Riget.

– Jeg vil helt klart sige, at de to sejre giver genlyd i udlandet. Man kunne godt mærke dernede – først med U15, som vandt lidt overraskende for mange af de andre – særligt de sydlandske klubber – og derefter med U17, at det virkelig var noget, som blev bemærket.

– Jeg synes generelt set, at vi mærker en ret stor respekt for FC Nordsjælland og RTD (Right to Dream) i Europa. Der er mange, der kender os og ved, hvem vi er. Men de havde nok ikke forventet, at vi ville vinde begge turneringer.

Det var ikke blot de to guldmedaljer, der blev noteret af repræsentanter fra de andre klubber. Også måden hvorpå de to FC Nordsjælland-hold spillede på blev bemærket, fortæller Alexander Riget.

– Man kunne godt mærke på folk, at de var meget imponerede af den måde, vi spillede på og vores tilgang til kampene. De anerkendte, at vi spillede den ud nedefra målmanden og ikke gik på kompromis med den spillestil, som jo generelt er meget kendetegnende for FC Nordsjælland, på noget tidspunkt.

Vigtigt for selvforståelsen
FC Nordsjællands ungdomshold har tidligere leveret store resultater i anerkendte udenlandske turneringer. Men det er også flere gange blevet ved ”ligeved-og-næsten”, hvor man har manglet det sidste for at tage den samlede sejr. Derfor var det også en lettelse, da det lykkedes at gå hele vejen – og ovenikøbet for begge hold.

– Det var selvfølgelig fantastisk, at det lykkedes for os at komme til finalen og gøre arbejdet færdigt. For vores ungdomshold har deltaget i rigtig mange turneringer, hvor de også har klaret sig godt og kommet videre til semifinaler og finale, uden at de dog er gået hele vejen. Så det var dejligt, at det lykkedes denne her gang.

Alexander Riget påpeger desuden en anden og mindst lige så vigtig ting ved de to guldmedaljer – nemlig den selvforståelse, der er og skal være i en klub som FC Nordsjælland, og som bliver bekræftet ved de to sejre i Algarve Cuppen.

– Det er ekstremt vigtigt for vores egen selvforståelse. For når vi er med til sådan nogle turneringer, så er det ikke ”bare” for at være med. Det er fordi vi som minimum skal være lige så dygtige – hvis ikke bedre – end de hold, som vi møder. Og der er to pokaler en god indikator for, at vi har været konkurrencedygtige

Skal matches på et andet niveau
Ifølge Alexander Riget er det vigtigt for spillernes udvikling, at vores ungdomshold deltager i internationale turneringer. Her bliver de nemlig matchet på et andet niveau, end de gør herhjemme.

– Målet med at deltage i turneringer som Algarve Cup, er, at det gerne skulle give os en ”tempo gevinst”, når vi kommer hjem og skal spille i ligaen igen. Vi spiller jo nogle kampe dernede, hvor vi hænger lidt efter, og hvor vi skal yde vores maksimale for at kunne være med. Og det er ikke altid, vi skal yde det maksimale i ligaerne herhjemme, for at kunne følge med. Så det skulle gerne give en forståelse for, hvad drengene egentlig er i stand til at præstere, når de virkelig skal give alt, hvad de overhovedet har – og så bringe det ind i hverdagen herhjemme.

Desuden påpeger Riget, at det også er en vigtig del ift. modningen af spillerne, så de på længere sigt hurtigere bliver i stand til at indgå i et senior-miljø på fodboldbanen.

– Den anden ting, det gerne skulle give, er den modning, som er ret essentiel, når man skal spille seniorfodbold på et eller andet tidspunkt. Og det plejer jo historisk set at være ret tidligt her i klubben.

Spillestilen er en ting og de fodboldmæssige kompetencer teknisk og taktisk er selvfølgelig også vigtige, men det mentale i kampene i forhold til, hvor meget man er i stand til at presse sig selv fysisk, betyder også rigtig meget.

– Normalt spiller drengene en kamp om ugen, hvorefter de bruger lidt tid på at hvile. Så træner de og så spiller de kamp igen ugen efter. Men til sådan nogle turneringer spiller de kampe tre dage i træk. Og der bliver det tydeligt for spillerne, hvor meget de rent faktisk er i stand til at yde. Så det er på den måde også med til at flytte deres egne grænser rent fysisk og mentalt, lyder det fra Alexander Riget, der afslutningsvist roser det setup, der er rundt om både U15- og U17-holdet.

– Vi har været gode til på et stabsniveau at sørge for, at spillerne har haft de mest optimale rammer.
Det lyder måske simpelt, men det er sindssygt vigtigt, at der er nogle, der hele tiden sørger for, at drengene har noget at spise, noget at drikke, hviler sig ordentlig mellem kampene, analyse af de spillede kampe, taler med en sportspsykolog, så de mentalt gøres klar osv. Og så har vi selvfølgelig nogle trænere, der har været gode til at træffe de rigtige beslutninger til træning og kamp.