Djimi Traoré om sin første tid, Det Internationale Akademi og mål for fremtiden

Kategorier

Djimi Traoré tiltrådte i september i rollen som cheftræner for vores internationale akademihold. Vi har taget en snak med den tidligere Champions League-vinder om sin rolle og sin første tid i organisationen, hvad Det Internationale Akademi egentlig indebærer samt mål og forventninger for fremtiden.

Tre lærerige første måneder
I begyndelsen af september blev det offentliggjort, at Djimi Traoré skiftede en tilværelse i MLS og Seattle Sounders ud med en ny rolle som cheftræner for det internationale akademihold, som er et program, der samler de bedste “student-athletes” fra alle Right to Dreams akademier (Ghana, Danmark/FCN og snart Egypten).

Den 41-årige træner har kendt til Right to Dream i en årrække, men ikke desto mindre var der ikke mange kendte ansigter, da han mødte ind til sin første arbejdsdag i Farum. Til gengæld følte han sig hurtig velkommen, og generelt peger den lange cheftræner på en glædelig og meget lærerig start, der har budt på store oplevelser med U19-holdet og akademiet, ligesom han også har haft fornøjelsen af at følge Superliga-truppen i et par uger.

– Jeg ankom tilbage i september, og jeg vidste en smule om klubben på forhånd, men jeg kendte ikke rigtig nogen af menneskerne her. Og det har været fantastisk at mærke, hvordan alle har budt mig velkommen. Og samtidig har jeg lært så meget på kort tid.

– Jeg har været med omkring U19-holdet og Kasper Kurland, og det har ikke kun lært mig om klubben, men også om talentudvikling, taktik og hvordan man interagerer med de unge spillere på og udenfor banen. Vigtigst af alt har jeg lært drengene at kende.

– Så jeg har fulgt U19-truppen de seneste par måneder, og det er en fantastisk gruppe. Jeg har virkelig set en masse talentfulde unge spillere, og jeg har også haft muligheden for at være med omkring resten af akademiet, når for eksempel U15- eller U17-holdet har været ude og spille kampe. Og det har været en ny oplevelse for mig, fordi jeg arbejdede på et professionelt seniorniveau i USA før, men det har været en helt fantastisk øjenåbner.

FC Nordsjællands U19-trup rejste i oktober til Ghana for at mødes, træne og spille kampe med akademispillerne fra Right to Dream. Dette blev også Djimis første møde med det ghanesiske akademi, hvilket var en stor oplevelse, der også gav ham et godt indblik i hans kommende arbejde som cheftræner for de samlede akademihold.

– Jeg har også været med U19-holdet på en tur til Ghana, hvilket også var mit første møde med Right to Dream-akademiet. Det var en helt fantastisk oplevelse, hvor vi spillede to træningskampe med hold sammensat af både FCN- og RTD-spillere.

– Det gav mig et indblik i min fremtid og min fremtidige rolle, og jeg fik mødt trænerstaben fra Right to Dream, som var meget imødekommende. Samtidig havde jeg mulighed for at se, hvor de afrikanske spillere kommer fra, og hvordan deres hverdage har set ud, inden de måske kommer til FCN.

– Det er en lang, lang rejse, og jeg tror ikke, at alle helt forstår det. Og det er også derfor, jeg er så imponeret over de her børn, fordi de er så drevne af deres drømme. Uanset om de ender med at spille Superliga, tager til USA eller noget tredje, så har de fået noget med i rygsækken fra Right to Dream, som hjælper dem med at finde deres vej.

Den tidligere maliske landsholdsspiller mener generelt, at det Internatioanle Akademi har stor betydning for spillernes og organisationens udvikling, da vi har en masse store talenter, der får chancen for at blive testet af i internationale og anderledes omgivelser – og samtidig får man medspillere på tværs af lande og kontinenter, inden man måske bliver faste holdkammerater på et senere tidspunkt.

– Min rolle er en forlængelse af Right to Dream-akademiet og FC Nordsjælland-akademiet. Jeg skal træne og være med til at uddanne de bedste spillere fra de to akademier – samt fra det tredje i Egypten, som er undervejs. Vi skal samles og ud og spille en masse internationale kampe og turneringer.

– Vi har så mange talentfulde spillere her, og jeg synes, det Internatioanle Akademi er en fantastisk mulighed for dem, fordi de fra en tidlig alder kommer ud og spiller i et anderledes miljø. De kommer til at spille rundt omkring i hele verden, så det kommer til at være store og værdifulde oplevelser for spillerne, fordi de får lov at spille mod anderledes spillere fra andre lande.

– Hvis du ikke har muligheden for at komme ud og spille internationale kampe med dit ungdomslandshold, kan de her ture være komplementet, der hjælper dig med at opleve noget nyt og blive eksponeret for noget anderledes. Og derfor mener jeg, at det internationale akademisystem er unikt for de unge spilleres udvikling.

Fra Seattle til Farum: Værdierne blev afgørende
Hvis man kigger på Djimi Traorés karriere og CV, vil man finde A-landsholdskampe, mere end 100 Premier League-kampe og ikke mindst en Champions League-guldmedalje i 2005. Senest har Djimi haft otte år i amerikanske Seattle Sounders FC, hvor han først spillede et par afsluttende sæsoner af sin aktive karriere, inden han med stor succes påbegyndte sin trænerkarriere som assistenttræner for MLS-klubben.

Så hvorfor skal den lovende trænerkarriere nu fortsætte i FC Nordsjælland og Right to Dream? Den 41-årige franskmænd fortæller, at organisationens værdier matcher meget med sine egne, og peger i samme ombæring på, hvor vigtigt det er for ham, at han kan arbejde med mennesker – både på og udenfor banen.

– Der er mange årsager til, at jeg kom til Right to Dream og FC Nordsjælland. Jeg tror meget på værdier, og meget af det, der driver FC Nordsjælland og Right to Dream, er forbundet med mine værdier.

– Jeg har nydt min tid i USA, hvor jeg var i otte år som spiller og træner. Jeg var heldig at være en del af en fantastisk organisation, og vi vandt en masse trofæer, men jeg ville gerne udfordre mig selv anderledes. Jeg vil gerne lave noget, hvor jeg føler, at jeg kan bidrage endnu mere og arbejde med unge talenter.

– Det er virkelig vigtigt for mig, men det handler ikke kun om at producere gode spillere, det er virkelig vigtigt for mig at arbejde med mennesket. Og det er dét, jeg har fundet her. Man har en tæt forbindelse med spillerne, og du kan være med til at drive dem tættere på deres drømme – både på og udenfor banen. Det er dét, jeg elsker mest.

– For mig at se, er fodboldens fremtid et stort spørgsmålstegn, når man ser på, hvad folk er drevet af og kigger efter. Man så det senest, da nogen prøvede at stifte en Super League, men jeg har også mærket det i USA, hvor man har et mere forretningsmæssigt syn på fodbold. Vi skal passe på, at vi ikke mister passionen for sporten.

– Fodboldens fremtid vil altid være børnene. Og vi vil gerne have, at de elsker fodbold for spillets skyld, og ikke for pengenes skyld. Det starter i en ung alder, så i barndomsklubben, senere på akademiet og til slut i den professionelle verden, for dem som går hele vejen. Og for mig er det vigtigt, at den rejse forbliver intakt.

– I den henseende håber jeg, at FC Nordsjælland og Right to Dream kan være gode eksempler for mange andre klubber i fremtiden. Ved ikke kun at give spillerne viden på banen, men også udenfor banen.

Djimi Traoré flyttede selv fra Frankrig til Liverpool som blot 19-årig, og har generelt stået overfor mange udfordringer på forskellige niveauer i den profesionelle fodboldverden. Derfor glæder hovedpersonen sig til at dele ud af egne erfaringer, og peger på, at det vigtigste for spillernes udvikling er, at de er konsekvente og altid holder hovedet højt, fordi det kan hurtigt gå op og ned som ung.

– Jeg kan bidrage med mine egne erfaringer. Især unge spillere vil gerne bare afsted og fremad i deres karrierer, men nogle bliver man nødt til at tage sin tid og tage ét skridt ad gangen. Så når jeg snakker med unge spillere, siger jeg altid, at hvis man gerne vil begå sig på det højeste niveau, så er det mest afgørende, at man er konsekvent.

– Da jeg selv var en ung spiller, søgte jeg altid hjælp og inspiration fra de ældre og mere erfarne spillere til at blive en bedre fodboldspiller og et bedre menneske. Og da jeg endte min aktive karriere, følte jeg, at jeg kunne udfylde den rolle for de unge spillere.

– Hvis du ser på min karriere, så var det hele ikke perfekt, men jeg har altid overvundet forhindringerne, fordi min største styrke er min mentalitet. Jeg har altid sat mig mål og kæmpet hårdt for at nå dem, også selvom jeg har givet afkald på andre ting.

Drømmen om at bane trænervejen for sorte spillere
Med skiftet til FC Nordsjælland og Right to Dream vender Djimi Traoré også ‘hjem’ til trænerarbejde i Europa efter otte år på den anden side af Atlanten, hvilket også betyder en del. Djimi påpeger nemlig, hvor få sorte trænere der gør sig gældende i de europæiske topligaer. Han vil gerne repræsentere de sorte fodboldspillere og vise dem, at det også er muligt at gå trænervejen efter sin aktive karriere.

– Her får jeg lov til at arbejde med afrikanske spillere, skandinaviske spillere og spillere fra resten af verden, og det er en kæmpestor fornøjelse for mig at arbejde med det mix af kulturer. Det var samtidig en god mulighed for mig for at komme ‘hjem’ til Europa. Og når man kigger rundt på de europæiske topligaer, så er der ikke særlig mange sorte trænere. Vi har nogle enkelte gode eksempler, men forhåbentlig vil vi se flere sorte trænere få chancen i fremtiden.

– Jeg føler, jeg kan være rollemodel for de sorte spillere. Hvis jeg gør et godt stykke arbejde, kan jeg også være et af de gode eksempler på, at man godt kan blive i fodboldverdenen efter sin aktive karriere. Det er ikke nemt, men jeg vil gerne vise, at det kan lade sig gøre, hvis man elsker fodbold og har den rette passion.

– Personligt har jeg altid elsket udfordringer. Sådan har det været hele mit liv, både som spiller og træner. Så hvorfor skulle jeg ikke tro på, at jeg kan være en mentor og motivere spillerne til at tage trænervejen, når de stopper deres karrierer? Det er derfor, jeg bliver ved med at knokle, indtil jeg går på pension eller mister passionen for fodbold, men indtil videre vågner jeg op hver morgen og er så glad for, at jeg skal ud på banen med spillerne.

Som spiller havde Djimi Traoré et stort mål og ønske om at være med til en VM-slutrunde, hvilket han ikke fik opfyldt på trods af en håndfuld A-landsholdskampe for Mali. Drømmen om Verdensmesterskaberne er dog ikke forsvundet, selvom Djimi nu er 41 år og gør karriere på den anden side af kridtstregerne.

– Jeg vil gerne være den bedste version af mig selv, og det prøver jeg på at være hver dag. Så når træder ud på banen, forsøger jeg altid at hjælpe spillerene med at blive bedre og maksimere deres potentiale. Det er det, der driver mig, og det er derfor, jeg elsker mit job.

– Men udover det har jeg selvfølgelig også nogle mål i mit hoved. Som spiller fik jeg aldrig muligheden for at spille VM, men jeg har altid gerne ville opleve den turnering, så hvorfor ikke gøre det som træner? En dag vil jeg gerne være en del af en stab, der skal kvalificere sig til Verdensmesterskaberne.

Øverst til denne artikel kan du også finde et videointerview med Djimi Traoré, som er uploadet til vores YouTube-kanal.