Thors taktikmøde: En gameplan der lykkedes

Kategorier

Foto: Gonzales Photo / Dejan Obretkovic

I fredags led vi et 2-0-nederlag på udebane mod FC Midtjylland 3F Superliga, hvilket vakte stor ærgrelse hos både spillere og træner, da vi følte, at vi leverede en god præstation. Analytiker Thor Herdal uddyber her på bagkant af kampen, hvordan vores gameplan lykkedes i praksis, men understreger også, at man skal kende sin besøgelsestid.

Thor Herdal er endnu engang klar til at levere nogle analytiske læringer til alle fodboldnørderne derude.

Denne gang er det udebanenederlaget mod FCM, som kommer under luppen.

God ro på bolden + en detalje på wingbacken
– Den ærgerlige følelse, som vi stod med efter slutfløjt, er også den samme følelse, vi har fået, efter vi har kigget kampen igennem igen. Fordi i forhold til det vi havde forberedt på Midtjylland, og det kampbillede vi ønskede, så rammer vi utroligt mange ting rigtigt.

– FC Midtjylland har i denne sæson været det bedste hold til at presse, men vi troede på, at hvis vi holdt et par spillere fremme på banen i vores opbygningsspil, så ville de nok stå med tre spillere tilbage. Og hvis vi tæller vores målmand Dudu med som en opbygningsspiller, så kunne vi altså spille med to mand i overtal dernede fra. Derfor handlede det for os om at bevare roen derovre, og ikke blive stressede, så ville der være muligheder for at bryde igennem.

– Selvfølgelig smed vi bolden et par gange i starten, hvilket Midtjylland får to halvstore muligheder fra, men omvendt er det også positivt, at det ikke slår os ud. Så i stedet for bare at sparke bolden tilfældigt frem, og lade dem få teten, så bliver vi ved med at turde at spille. Det resulterer også i, at de ender med at trække sig i midten af første halvleg, selvom deres træner prøver at råbe dem frem.

– Det er meget sjældent, at man ser FC Midtjylland gøre det, og især på egen hjemmebane, så det vidner om, at vi rammer nogle rigtige ting. Vi er også lige med Midtjylland på antallet af expected goals, hvilket også fortæller, at det var en kamp, der kunne være tippet begge veje.

– Vi havde valgt til kampen at stille med Mohamed Diomande på wingbacken, hvilket var helt bevidst. Det kan være et godt træk at lave, når man møder et hold som Midtjylland, der er meget mandsorienterede i deres pres med spillere, der gerne vil løbe fremad i presset.

– Fordi hvis man spiller med spillere, der bevæger sig mere horisontalt og på tværs af banen, kan det skabe plads imellem deres fremadrettede pres. Og det vil en naturlig midtbanespiller som Diomande jo gøre, når han ligger som wingback og kan rykke lidt ind centralt.

– I klippet ser man, hvor tæt vi er på at bounce back med det samme efter deres første scoring. Dudu bevarer flot roen på bolden og venter på at presset kommer tæt på, Diomande er netop trukket lidt i banen, modtager bolden og så er vi egentlig forbi deres førstepres.

– Dio spiller den ud til Simon, der trækker ind i banen og finder Schjelderup, der laver en god skudfinte, som får FC Midtjyllands forsvarsspiller til at falde og skubbe til bolden med hånden. I vores øjne var det et klart straffespark, men vi ved ikke, om det var mangel på TV-billeder, der gjorde, at den ikke blev tjekket igennem.

– Det var i hvert fald rigtig ærgerligt, at vi ikke får svaret tilbage her. Enten med et straffespark eller på Martin Freses store mulighed. Fordi hvis kampen pludselig stod 1-1, så kunne anden halvleg måske have stået endnu mere på vores præmisser. Mål ændrer jo fodboldkampe, som man ved.

Presse FCM’s andenkeeper
– Rent defensivt havde vi en lidt anden tilgang, end vi havde på Brøndby Stadion, hvor vi meget pressede med to spillere fremme og havde et solidt midtbaneled, der sørgede for, at Brøndby ikke kunne vende spillet igennem og i stedet tvang dem til at slå denne her lange lige bold frem.

– Brøndby er ikke nær så dygtige som FC Midtjylland i den mere etablerede angrebsfase, hvor man skal være meget opmærksom på deres profiler Evander og Pione Sisto. Og samtidig kunne vi også ende med at indkassere en masse indlæg mod Junior Brumado, hvis vi blev trykket for langt tilbage.

– Så vi ville rigtig gerne undgå at blive bombarderet og komme for langt ned og stå, hvorfor vi fra start prøvede med et højt pres. Særligt efter vi så, at det var deres andenkeeper, der var med fra start. Han er ikke lige så god og rolig med fødderne, som Jonas Lössl er, så vi vidste, at der ville være gode muligheder for at stresse dem højt.

– Et godt eksempel kan ses i klippet her, hvor vi egentlig starter lidt længere tilbage, men får presset længere og længere frem og holder Midtjylland i den samme side, indtil de slår en lang og stresset bold.

– Man kan måske godt tænke: “Hvorfor vil man gerne have Midtjylland til at sparke lange bolde på os, når vi ikke har vores styrker der?”

– Men hvis man kan lægge et godt pres på modstanderens bagkæde, så den havner tilbage hos deres målmand, og man også kan nå at presse ham, så han ikke har tid til at sigte, så slår han ikke en præcis bold op imod Brumado. Og så bliver det altså nemt for dygtige forsvarsspillere som Mads Døhr, Kian Hansen og Adamo Nagalo at løse sådan en situation.

– I den ideelle verden kan vi slå en hurtig omstilling afsted og angribe direkte, men det er også fint, hvis vi bare kan holde på bolden og tage teten på kampen igen, som vi gør i klippet.

– Det er også lidt det samme, der danner grundlag for Simon Adingras store mulighed i første halvleg. Midtjylland opgav som sagt lidt at spille den ud kort, fordi vi lagde et godt pres på dem. Så da de får et frispark på egen banehalvdel efter 33 minutter af kampen, vælger deres målmand bare at sparke dem frem.

– Vi vinder den første bold, Schjelderup går til den på andenbolden, inden Lasso suser afsted, overløber Erik Sviatchenko og spiller den på tværs til en kæmpechance til Simon.

Alt i alt
– Overordnet set var det en gameplan, der lykkedes rigtig godt, synes vi. Vi fik det kampbillede, som vi kunne håbe på. Ofte har vi jo haft det rigtig svært i Herning, hvor vi ikke har vundet i de seneste 10 møder. Så kampen i fredag var et bevis på, at fodbold kan være et forfærdeligt uretfærdigt spil, hvis man ikke kender sin besøgelsestid og har de berømte marginaler med sig.

– Så vi smiler en smule med det ene øje, fordi præstationen var virkelig god, og det vidner om den retning, vi er på vej i, når vi kan levere sådan på udebane i Herning, men omvendt er vi jo drønærgerlige og utilfredse med, at vi ikke får nogen point med fra kampen.

Hvis du vil lære vores analytiker Thor Herdal endnu bedre at kende, så kan du høre vores podcast “Meet our new coaching staff’ med ham lige HER.