Thors taktikmøde: Højt pres og wingbacks blev afgørende mod SønderjyskE

Kategorier

Foto: Gonzales Photo / Lasse Lagoni

I mandagens sejr mod SønderjyskE holdt vi buret rent for anden kamp i streg, ligesom vores wingback Oliver Villadsen fik scoret sit første seniormål. Vores analytiker, Thor Herdal, forklarer her om, hvad der blev afgørende i vores defensive succes og hvorfor wingbackpositionerne spillede så stor en rolle i vores spil med bolden.

I denne udgave af Thors taktikmøde skal vi runde af på den flotte udebanesejr mod SønderjyskE, som vi nappede i mandags. Igen har vores analytiker udvalgt både defensive og offensive nøglepunkter fra præstationen, som han kommenterer på og illustrerer med video.

Det høje pres gav pote
Første punkt på Thors dagsorden er det energiske og høje pres, som vores spillere leverede over hele linjen.

– Vi synes, vi havde en god intensitet i vores presspil igennem hele kampen. Det var rigtig godt at se, og det var også glædeligt, at de spillere der kom ind med et kvarter igen fortsatte med at lægge et tungt og højt pres på både SønderjyskE’s målmand og to stoppere. Og det er jo også dét, der giver målet til 2-0, som lukker kampen fem minutter før tid, forklarer Thor og henviser til følgende videosekvens:

– Som man kan i se klippet, lægger Ibrahim Sadiq et godt pres på deres venstre stopper, hvorfor han får mindre tid på bolden. Så han bliver nødsaget til at kigge mere ned på sine egne fødder og få styr på bolden, hvilket gør, at han ikke ser, at Simon Adingra har læst tilbagelægningen og sat sit pres ind mod deres keeper.

Simon lavede faktisk et meget lignende mål i vores testsejr mod Vitesse i Holland denne sommer. Så hvad der udefra måske godt kunne ligne en dårlig forsvarsaktion, hvilket det tildels måske også var, så kræver det også, at vores presspillere er opmærksomme og ser de her muligheder tidligt.

– I vores optakt var vi selvfølgelig opmærksomme på, at SønderjyskE med deres nye træner er igang med en omstilling, hvor de gerne vil spille mere med bolden. Og selvom de havde holdt clean sheet i deres første to kampe, så havde vi bemærket, at der var en del sekvenser, hvor de var ret åbne, når de sætter bolden på spil nedefra. Så det tænkte vi, kunne give os nogle muligheder i omstillingsspillet, hvilket jo viste sig at være korrekt.

Andenboldene var (igen) i fokus
– Det var ikke altid, at SønderjyskE spillede korte bolde ud. De havde også en del lange pasninger. Og som vi også var inde på i sidste uge, så er det utrolig vigtigt at sætte nogle gode positioner og komme først på andenboldene, når modstanderen slår de her lange bolde fra bagkæden.

– Det gør en kæmpe forskel, om vores angribere lige når ned på den rigtige side af deres midtbanespillere, så de kan være med til at samle duelspillet op, og vi kan holde på bolden. Alternativet er, at modstanderen kreerer en hurtig chance på os eller får et momentum i kampen, fordi vi ikke kommer først på det her nedfald, som typisk vil komme.

– I vores analyse efter kampen har vi set en del gode situationer, hvor vi var på plads og kom først på boldene, men der var også sekvenser, hvor vi ikke var hurtige nok om at komme på plads. Det gav SønderjyskE lidt tilløb til chancer, hvor vi især havde fokus på en situation i slutningen af anden halvleg, hvor de får et hjørnespark, fordi vi simpelthen er for langsomme i positioneringen.

– Generelt er vi fint tilfredse med det defensive arbejde, hvor vi kun tillod to SønderjyskE-afslutninger indenfor rammen. Vi holder dem fra de helt store chancer  og fik samtidig vores andet clean sheet i streg. Det er i den grad værd at tage med sig.

Pladsen til de offensive wingbacks
– I forhold til det offensive så vidste vi godt, at SønderjyskE nok gerne ville lade os have bolden. Vi var lidt i tvivl om, hvor kompakte de ville være centralt og hvor meget plads, der ville opstå til at spille boldene ind imellem deres midtbanekæde. Så vi havde snakket om, at det var vigtigt at variere mellem pasninger inde centralt, pasninger på ydersiden af deres organisation og så selvfølgelig også den lange chipbold ind over deres bagkæde.

– Men som kampen udviklede sig, viste det sig, at SønderjyskE var meget fokuserede på vores centrale spillere. Og det gjorde jo, at der var helt vildt meget plads til både Oliver Villadsen og Martin Frese på wingbacksne. Så det lykkedes os flere gange at komme rundt om dem, og jeg tror, at Villadsen har syv flade indlæg alene i første halvleg.

– Det vidner om, at vi kom meget godt rundt om dem, og det var jo også sådan, vi scorede vores første mål, siger vores analytiker og illustrerer med dette klip:

– Bolden ender til venstre ude hos Frese, som får lagt den ind over til bagerste stolpe hos ‘Villa’, der har taget et godt løb ind i feltet. Vi har snakket meget om, at vi gerne vil have vores wingbacks mere med i felt, fordi vi gerne ser dem som angribere, når vi er i gennembrudsspillet. Så det var tilfredsstillende at se, hvordan vi spillede wingback til wingback i den sidste fase af angrebet.

– En vigtig detalje kan findes i Mohammed Diomandes positionering på indlægget. Som det kan ses på klippet, har han lagt sig inde imellem SønderjyskE’s midtstopper og back, hvilket tager opmærksomheden og skaber pladsen til Villadsen på bagerste stang.

Hvis du vil lære vores nye analytiker, Thor Herdal, endnu bedre at kende, så kan du høre vores podcast “Meet our new coaching staff’ med ham lige HER.