[PODCAST] Meet our new coaching staff: Sam Feringa

Kategorier

Den seneste måneds tid har vi præsenteret fem nye tilføjelser til trænerteamet omkring Superliga-holdet. Fem dygtige trænere som vores fans og følgere selvfølgelig skal lære bedre at kende. Denne gang gang skal I møde hollandske Sam Feringa.

På trods af sine beskedne 28 år, har Sam allerede indhentet en stor portion erfaring. For fire år siden blev han ansat på akademiet hos hollandske Heerenveen, inden han blev Performance Manager på seniorholdet i Æresdivisionen. I dag er Sam vores nye Head of Physical Perfomance.

– Jeg var fem år gammel, da jeg startede med at spille fodbold. Jeg nåede aldrig det høje niveau, som man ser hos spillerne her, men jeg elskede virkelig sporten og spillet, fortæller Sam Feringa som noget af det første i det nyeste afsnit af “Meet our new coaching staff”.

I stedet begyndte Sam at uddanne sig og træne unge mennesker. Og derfor er CV’et også langt på trods af den beskedne alder: fitnessinstruktør, underviser i sportsmassage, strength- and conditioning coach, fysioterapeut og senest altså Perfomance Manager hos den hollandske traditionsklub Heerenveen.

– Jeg var ret ung, da jeg begyndte på jobbet (hos Heerenveen). Jeg tror, jeg lige var fyldt 25. Hovedfokus var omkring førsteholdet, hvor jeg skulle forsøge at udvikle spillerne bedst muligt, så de kunne performe bedst på det rette tidspunkt. Altså på kampdage.

– Det indeholder mange ting. Hvad træner vi på hvilke dage? Hvornår er der gym-sessions? Hvor ofte skal vi træne? Hvor hårdt skal vi træne? Hvornår skal de hvile? Hvad med rejser?

– Jeg lærte en masse, og jeg havde en masse gode stunder. Og så arbejdede jeg sammen med mange dygtige mennesker og spillere.

For en måneds tid siden rykkede Sam de hollandske teltpæle op og flyttede til Danmark. I jagten på mere læring sidder han nu i stillingen som Head of Physical Performance hos FC Nordsjælland. En flot titel som indeholder flere ansvarsområder.

– Jeg er en del af klubbens Human Performance-afdeling. Den indeholder medicinske stab, sportspsykologi og doktorer, men også det fysiske performance team, som jeg vil lede.

– Vores hovedmål er, som i Heerenveen, at vi sammen skal skabe et miljø for spillerne, der gør, at de kan udvikle sig. Og så er der selvfølgelig særligt fokus på de fysiske aspekter, hvilket indebærer gym-work, kost, arbejdsindsats inde på banen og individuelle sessions. Vi skal arbejde så tæt som muligt med trænerteamet og de andre specialister.

– I hverdagen arbejder vi med to fysiske trænere på førsteholdet, som er mig og Anders Lund. Vi er ansvarlige for alt det fysiske, hvilket også indebærer at planlægge træningen med trænerteamet, så der styr på intensitet, banestørrelse, træningslængde og alt sådan noget. Vi vil gerne vide disse ting, fordi det er vores ansvar, at spillerne ikke arbejder for hårdt, men at de stadig arbejder hårdt nok til at udvikle sig.

Igennem årene har man set mange danske spillere rykke fra den danske Superliga til den hollandske Æresdivision. Sam har valgt at gå den modsatte retning, men hvordan kan det være?

– På nuværende tidspunkt sker der en masse gode ting i Danmark rent fodboldsmæssigt. Du kan bare se på, hvordan landsholdet gør det ved EM. Og så har FC Nordsjælland bare et godt navn – også i Holland. Specielt i forhold til talentudvikling.

– De gør et fantastisk stykke arbejde med at udvikle unge og stærke atleter samt gode fodboldspillere. De har en meget stærk filosofi, de ved, hvor de gerne vil hen. Og det ville jeg virkelig gerne blive en del af og bidrage til.

– Og så stak Right to Dream også ud for mig. Det er et virkelig, virkelig godt projekt og samarbejde. Jeg mener, det er virkelig unikt i denne fodboldverden. Og jeg kan jo se det med det samme. I de to uger jeg har været her, har jeg set kombinationen mellem drengene fra Right to Dream og akademiet i Nordsjælland.

Undervejs i podcasten fortæller Sam også om de fysiske forskelle mellem at arbejde med unge og ældre spillere. Ligeledes forklarer om sin start i klubben, hvad der motiverer ham hver morgen og hvor meget han glæder sig til sæsonstart.

Du kan lytte til den fulde episode på Spotify, Podcast-appen, øverst i denne artikel eller eller hvor du nu engang lytter til dine podcasts! Du skal blot søge efter “FC Nordsjælland” – og sørge for at abonnere på vores kanal, så du får en notifikation, når vi præsenterer den næste træner i rækken senere på ugen