[PODCAST] Meet our new coaching staff: Marco Knoop

Kategorier

Den seneste måneds tid har vi præsenteret fem nye tilføjelser til trænerteamet omkring Superliga-holdet. Fem dygtige trænere som vores fans og følgere selvfølgelig skal lære bedre at kende. Denne gang gang skal I møde Marco Knoop – vores nye målmandstræner fra Tyskland.

For ham er målmænd ikke bare en sidste skanse, der skal redde afslutninger fra at gå i mål. Det er en kompleks position på fodboldbanen, hvor man bærer et enormt ansvar

– Jeg er lidt en beskyttende fyr og ville gerne tage ansvar for mit hold. Og det var sådan, jeg endte nede i målet, da jeg selv spillede fodbold. Og det udløste min passion for målmandsfaget, fortæller Marco Knoop tidligt i den nyeste episode af ‘Meet our new coaching staff’.

Når man umiddelbart betragter ham, ligner han heller ikke den typiske målmand. Han rager kun 175 centimeter op i luften, og ifølge ham selv var det da også årsagen til, at den aktive karriere ikke blev til mere. Han vill dog stadig gerne blive i fodboldcirkusset, som han selv beskriver det.

I starten var målmandstrænerjobbet kun en deltidsbeskæftigelse ved siden af universitetsstudiet, men med tiden fik Marco mere og mere ansvar. Traditionsklubben VFL Bochum fik øjnene op for hans potentiale, og pludselig stod han med ansvaret for målmandstræningen i deres ungdomsafdeling.

– Jeg lavede et par undersøgelser og var på vej mod at tage min ph.d på universitetet, men så kom der en mulighed for at gå fuldtid med fodbolden. Jeg ville gerne have et videnskabeligt grundlag, for hvad jeg tilbød i min træning, der kunne gøre spillerne bedre. Eksempelvis udviklede jeg, sammen med min far, et reaction device, der kunne måle reaktionstiden hos målmænd.

– Det er ikke ligesom i gamle dage. I dag skal målmændene være atleter. Du skal både tage højde for både de fysiske, tekniske, taktiske, psykologiske og sociale aspekter. Du skal virkelig have en multifaktoriel tilgang, og hvis du negligerer én af de her faktorer, så tror jeg ikke, du får en komplet målmand.

– En målmand bærer et stort ansvar. Han er den sidste forsvarslinje. Og han er den første angrebsspiller, om man vil. Faktisk er han vel både alfa og omega, ik?

Siden har karrieren taget ham forbi nogle af de største fodboldakademier i Tyskland. Både RB Leipzig og Borussia Dortmund ungdomsafdeling står på Marcos CV, hvor han har haft ansvaret på de ældste årgange inden førsteholdet. I januar 2020 landede Marco så sit første job på et seniorhold. Den nye arbejdsgiver var storklubben Fenerbahce, hvorfor Marco flyttede til Tyrkiet.

– Jeg fik et opkald, og når en klub fra sådan en hylde ringer, så bliver du nødt til at tage afsted.

– Det var en vanvittig oplevelse. Fansene giver dig så meget respekt og kærlighed, så de motiverer dig til at være passioneret omkring dit job. Det er 28 millioner fans. Ikke bare folk der sympatiserer med holdet, men det er virkelig fans.

– De kunne godt lide mig, men måske var det også fordi, jeg havde en virkelig talentfuld målmand i mit team. Mit job var at udvikle ham, og han gjorde det fantastisk.

Denne sommer har den passionerede målmandstræner så flyttet bopæl igen. Storklubber som Leipzig, Dortmund og Fenerbahce er blevet skiftet ud med en tilværelse i Farum.

– Jeg tror faktisk måske, at I (FCN) nogle gange gør jer selv mindre, end I er. Opfattelsen af denne klub i fodboldverden, i hvert fald blandt specialisterne, er kæmpestor. Fordi I er en fabrik, der udvikler så talentfulde spillere.

– Det stærke samarbejde i Ghana, og nu også med projektet i Egypten. Jeg får helt gåsehud. Det er en virkelig inspirerende ting, og det ville jeg gerne være en del af. I mine seneste klubber har det mest været mig, der kommer med et output, men her får jeg også selv et input. Jeg lærer så mange nye ting.

– Så jeg er meget glad for at være en del af det her spændende projekt og denne meget venlige klub. Vi har et stærkt hold. De seneste år har jeg set virkelig gode hold og virkelig gode spillere, som nu er velkendte internationalt. Og jeg kan love, at vi også har et stort potentiale i vores trup, afslutter Marco Knoop.

Du kan lytte til hele afsnittet med Marco på Spotify, Podcast-appen, øverst i denne artikel eller eller hvor du nu engang lytter til dine podcasts! Du skal blot søge efter “FC Nordsjælland” – og sørge for at abonnere på vores kanal, så du får en notifikation, når vi præsenterer den næste træner i rækken senere på ugen.