[PODCAST] Meet our new coaching staff: Johannes Hoff Thorup

Kategorier

Den seneste måneds tid har vi præsenteret fem nye tilføjelser til trænerteamet omkring Superliga-holdet. Fem dygtige trænere som vores fans og følgere selvfølgelig skal lære bedre at kende. Første mand i møllen er Johannes Hoff Thorup, som for et par uger siden blev introduceret som ny assistenttræner på holdet.

Som teenager blev Johannes træt af at spille fodbold selv, rejste Europa rundt for trænerinspiration og 16 år senere besidder han nu en vigtig rolle på vores Superliga-mandskab.

– Jeg er 32 år gammel, bor i Hørsholm, men kommer oprindeligt fra Frederiksberg inde i byen. Jeg har været i FC Nordsjælland i seks sæsoner og er gået i gang med sæson nummer syv.

Sådan indleder Johannes i vores nye podcast ’Meet our new coaching staff’. En hurtig opsummering af hans liv og status på nuværende tidspunkt, men faktisk starter trænerrejsen faktisk mange år forinden på trods af den relativt unge alder.

Som teenager befandt Johannes sig som fodboldsspiller hos AB efter en masse trygge år med de lokale kammerater i Frederiksberg Boldklub. Opholdet i Gladsaxe blev dog en kort fornøjelse.

– Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det ikke var min kop te.

– Der var for meget træning og for mange krav til, hvornår man skulle dukke op. Det kan være svært at forestille sig, men jeg er ikke altid bedst til, når folk fortæller mig, hvad jeg skal gøre, og hvad jeg ikke skal gøre.

– Så det harmonerede ikke super-godt med, at forholdene i AB på det her tidspunkt var ret gode, og det virkelig var ungdomsfodbold på et højt niveau.

I stedet fandt en dengang 16-årig Johannes interesse for et andet felt i fodboldverdenen. Et sted hvor det ikke længere var andre, der skulle diktere hans hverdag, men hvor han selv skulle planlægge, tilrettelægge og være ansvarlig. Trænergerningen.

– Jeg tror faktisk ret hurtigt, jeg beslutter mig for, at jeg gerne vil være fodboldtræner på et tidspunkt. Fordi den verden så, udefraset, ret spændende ud.

– Men jeg ville gerne ud og samle lidt erfaring, inden jeg startede, for jeg ville gerne starte på et nogenlunde godt niveau. Altså med spillere som havde fået lidt uddannelse, som man kunne præge endnu mere i en retning.

– Så jeg tog ud og så noget fodbold rundt omkring i hele verden. For at have lidt baggrundsviden for hvad det egentlig ville sige at være fodboldtræner. Jeg fik nogle kontakter i Italien, hvor jeg kunne se kampe, se træninger, tale med trænere og egentlig bare få adgang til så meget som overhovedet muligt, så det kunne give mig en baggrund for at starte i et senere virke som fodboldtræner.

Og rejsen gav pote. Da Johannes kom hjem, ansøgte han hos forskellige klubber, og pludselig var der bid i den andedam, som han forlod som spiller nogle få år forinden.

Hos AB blev han først tilknyttet U19-holdet i en form for praktikperiode, inden han blev ansat som træner for årgang 2000, som han var ansvarlig for fra U13 til U15.

I sommeren 2015 rykkede Johannes videre til FC Nordsjælland, hvor han blev tilknyttet vores U14-hold. Den tjans havde han i tre år, inden han de seneste tre år har ageret U17-cheftræner med stor succes. Og sådan noget bliver belønnet i vores klub.

Derfor er Johannes denne sommer rykket op som assisterende træner i Flemming Pedersens trænerteam omkring Superliga-holdet.

– Det er selvfølgelig Flemming, der er den øverste ansvarlige, mens Frank er meget ansvarlig for træningsplanlægningen og ellers uddelegerer vi det lidt i træningerne. Jeg har primært øjne på spillet uden bold, altså presspillet og forsvarsspillet.

– Og der skal vi nok spole lidt tilbage til min start som træner, som jo foregik i Italien. Jeg er lidt præget tror jeg, for jeg har en forkærlighed for forsvarsspillet.

At være træner med ansvar for forsvarsspillet kan måske klinge en smule hult i en klub som vores, hvor der prædikes sprudlende og underholdende angrebsfodbold. Sådan forholder det sig dog hverken i praksis eller teori, fastlår Johannes.

– Forsvarsspil behøver jo ikke være, at man skal stå nede i eget felt og sparke bolde væk. Det kan også foregå på modstanderens halvdel. Så det er forsvarsspil, jeg sætter pris på. Fremadrettet, aggressivt og ud og forsvare store områder.

– Det må ikke blive for låst. Fodbold bliver kedeligt for mig at se, når det bliver for låst. Så der skal være tempo i det, fart over feltet og spillere der kan gøre noget på egen hånd. Også forsvarsmæssigt.

Undervejs i podcasten fortæller Johannes også om inspirationskilder, og hvad der motiverer ham. Ligeledes forklarer ham om forskellene på at træne ungdomsspillere og Superliga-spillere, ligesom han også åbner op om overgangen fra at være cheftræner til pludselig at være assistenttræner.

Du kan lytte til den fulde episode på Spotify, Podcast-appen, øverst i denne artikel eller eller hvor du nu engang lytter til dine podcasts! Du skal blot søge efter “FC Nordsjælland” – og sørge for at abonnere på vores kanal, så du får en notifikation, når vi præsenterer den næste træner i rækken senere på ugen.