Fra akademi til Superliga: Leo Walta

Kategorier

Foto: Gonzales Foto

Som bekendt er et af de største formål med vores model, at vi skal give unge mennesker chancen for at opnå deres drømme. Det bliver vi med at gøre, og derfor fortsætter vi vores ‘Fra akademi til Superliga’-serie, hvor vi denne sommer vil præsentere seks talenter i førsteholdstruppen.

Denne præsentation er næppe nogen større overraskelse, da Leo Waltas kontraktforlængelse nemlig er blevet offentliggjort, hvor det også kom frem, at vores 18-årige finne rykker op i førsteholdstruppen.

Ikke desto mindre skal I ikke snydes for at lære Leo og hans rejse bedre at kende.

Chefscout, Steen Nedergaard:
– Vi dækkede Open Nordic i Danmark i 2019, og fordi vi havde flere spillere med på Danmarks U17-landshold, havde vi også flere FCN-trænere på plads til Finlands åbningskamp mod Danmark i Nyborg. Her var Leo meget iøjefaldende.

– Det er hans evne til at gøre spillet hurtigere med bolden, som vi falder for. Han suger bolden til sig, bruger begge ben og kan med sine pasninger vinde tid. Om det er med diagonaler over 30 meter eller chipbolde i feltet, så er en af hans største styrker, at han er fantastisk til at spille vende frem i banen og generelt spille fremadrettet.

– Allerede dengang havde han et højt teknisk niveau, et godt touch, godt afslutnings- og dødboldsspil samt et godt overblik, hvor han så de løb, der kom omkring ham. Så vi syntes, han havde noget interessant teknisk.

– I vores rekrutteringsproces prøver vi som oftest også at måle spillerne i internationale turneringer, og derfor dækkede vi også den internationale Syrenka Cup i Polen senere samme år, hvor Finland deltog. De spillede blandt andet en rigtig god halvleg mod England, som havde Harvey Elliot (Liverpool), Jude Bellingham (Dortmund) og Jamal Musiala (Bayern München) på holdkortet. Og mod Polen var hans direkte modstander Kacper Kozłowski, som netop er blevet den yngste spiller nogensinde til et EM.

– Så allerede inden Leo kom ind i klubben, havde vi set ham mod spillere fra øverste hylde og fået et rigtig godt billede af hans styrker, og hvad han skulle arbejde med. Leo er selvfølgelig lidt klejn af statur, så vi vidste, at der skulle arbejdes med hans fysik, men til gengæld har han udviklet en stor spilintelligens, og da vi som oftest forsøger at kontrollere kampene med bolden, så syntes vi, at han var en interessant spiller, der kunne passe rigtig godt ind på de forskellige postioner på den centrale midtbane.

– Når man er i dialog med 16-årige, og allerede scouter dem tidligere, så er det ikke færdigudviklede spillere, man har med at gøre. Derfor skal man udarbejde og præsentere en gennemført plan for spillerens udvikling, fordi der er også andre interesserede klubber. Så vi skal også huske at takke Leos familie, som har fulgt og hjulpet ham i karrieren, for at vælge os og tro på vores plan. Og hans nylige kontraktforlængelse er en indikation på, at det var den rigtige beslutning for begge parter dengang.

– Vi glæder mig til at følge med i, hvordan Leo nu vil klare den i Superligaen. Han har en stærk mentalitet og en fin tro på egne evner, som måske kommer af, at han fra en tidlig alder har været vant til blive fulgt. Han kan præstere, når han skal, og nu gælder det om at vise det på næste niveau.

U19-cheftræner, Kasper Kurland:
– Leo har været her i to år, men første gang jeg så ham, var sammen med Steen Nedergaard i en ungdomslandskamp mellem Finland og Danmark. Allerede efter 10 minutter af kampen ville jeg gerne vide mere om ham.

– Heldigvis valgte Leo at komme til os, og han har udviklet sig enormt over de her to sæsoner. Som spiller er han en aggressiv midtbanespiller, som er super-stærk på bolden. Både hans lange og korte afleveringsspil er rigtig godt, så han leverer mange assists, men har også stærke afslutninger, så han har også lavet flere mål fra kanten af feltet.

– Han har også åbnet sig mere og mere, hvor han er blevet bedre til det sproglige, fået en større forståelse for spillet og virkelig har flyttet sig fysisk. Det næste step for Leo bliver, at han nu havner i en ny konkurrencesituation på førsteholdet. Det stod han også over for, da han ankom til klubben, så jeg er sikker på, at han nok skal klare den.

– Dels fordi han er teknisk stærk, og evner at spille endnu hurtigere, end han har gjort tidligere, men samtidig har han et virkelig godt hoved og en stærk fysik på trods af at være lille. Vi har fået gode tilbagemeldinger fra træningslejren i Delden, så jeg er overbevist om, at han kan tage tempoet med ind i Superligaen.

– Han er bare en virkelig god dreng og en super-god spiller, som jeg forventer mig meget af. Jeg er sikker på, at vi kommer til at nyde rigtig godt af ham de kommende år.

Sportsdirektør Mikkel Hemmersam: 

– Det er med stor glæde, at vi kan flytte Leo op i førsteholdstruppen. Leo er en utrolig spændende spiller, som passer godt til vores spillestil. Som en af profilerne på forrige sæsons U19-hold har han virkelig vist sit værd, hvorfor vi ser frem til, at han skal prøve kræfter med et højere niveau som det i Superligaen.

– Han har tilmed allerede fået sin Superliga-debut i søndagens kamp mod Viborg FF, hvor vi med det samme kunne se hans kvaliteter. Det bliver spændende at følge den boldstærke midtbanespiller i den kommende sæson.

– Der skal også lyde en stor ros til Leos familie i Finland. De har virkelig støttet op om hans drøm, særligt da han som ung besluttede sig for at flytte til Danmark. Senest var de også de første til at ønske Leo tillykke med sin debut.

 Leo Walta har fået nummer 33 i Superliga-truppen.