Fra akademi til Superliga: Andreas Schjelderup

Kategorier

Som bekendt er et af de største formål med vores model, at vi skal give unge mennesker chancen for at opnå deres drømme. Det bliver vi med at gøre, og derfor fortsætter vi vores ‘Fra akademi til Superliga’-serie, hvor vi denne sommer vil præsentere seks talenter i førsteholdstruppen.

Første levende billede kender I udmærket godt. Han hedder Andreas Schjelderup, er 17 år gammel og kom til klubben sidste sommer fra FK Bodø/Glimt i hjemlandet Norge. Trods hans unge alder har han allerede fået en del spilletid i 3F Superliga og spillede også en afgørende rolle i, at vi kom med i Mesterskabsspillet i sidste sæson.

Her følger en række udtalelser fra to af klubbens ansatte, som kender Andreas og hans historie allerbedst.

Chefscout, Steen Nedergaard:
– I vores rekrutteringsafdeling arbejder vi meget struktureret i forhold til at følge samlinger og landskampe i de yngste segmenter i Danmark, Skandinavien og i udvalgte nicheområder i Europa. Og derudover laver vi selvfølgelig også et tilsvarende stykke arbejde i Ghana og nu også i Egypten. Via denne strategi noterede vi tidligt Andreas’ potentiale, da han var omkring 13-14 år gammel og spillede hjemme i Bodø/Glimt og deltog i de indledende samlinger på det norske ungdomslandshold.

– Generelt i vores scouting har vi haft relativt stort fokus på at kigge efter sentudviklede spillere, som har været vant til at bruge deres spilintelligens til at klare sig mod fysisk stærkere spillere. Og netop her skilte Andreas sig ud i forhold til, hvordan han agerede på banen, hans spilopfattelse samt hans tekniske og taktiske niveau.

– Derfor kvalitetssikrede vi vores scouting og fulgte ham over længere tid. Vi så ham til landsholdssamlinger og landskampe, men i første omgang besøgte han lidt umiddelbart større adresser end FC Nordsjælland. Heldigvis har Andreas og familien mødt vores ungdomshold ved flere lejligheder, og de har lagt mærke til det stykke arbejde, der bliver lavet i vores klub. Derfor fik vi mulighed for at fremlægge vores plan for Andreas’ næste skridt, og derfra var det teamwork fra hele klubben i forhold til at give det bedste billede af FC Nordsjælland til Andreas og hans familie.

– Alt fra administrationen til medieafdelingen, ungdomstrænere, holdledere, førsteholdstrænerne og rekrutteringsafdelingen var medvirkende til, at Andreas fik den rigtige mavefornemmelse, hvilket er meget vigtigt for os. Det siger noget stærkt om vores miljø, kultur og hvor langt vi er nået, for det tager tid og ressourcer at byde en top-ungdomsspiller velkommen på den måde.

– Tiden hos FC Nordsjælland har jo kun bekræftet os i, at han er stort talent. Det er fantastisk dejligt at se, hvordan det er gået, og hvordan han har udviklet sig i sin første tid i klubben. Det er gået hurtigt for ham, men samtidig har det glædet mig, hvordan han stadig støtter sine kammerater på U19-holdet, som han følger og gerne tager ud og ser spille ved lejlighed.

– Generelt er han en meget dedikeret spiller, der tager ansvar for sin egen udvikling og karriere. Han elsker fodbold, han elsker at selvtræne og har også fået god opbakning fra sin sportsinteresserede familie.

– Vi glæder os til at følge hans videre udvikling. Det er stadig en proces, han er i som ung spiller, men måden han har tacklet den første periode på, har været helt fantastisk.

U19-cheftræner, Kasper Kurland:
– Fodboldspilleren Andreas kender de fleste vel efterhånden, fordi han er jo lykkedes med at introducere sig selv super-fint inde på banen. Han har rykket sig rigtig meget, siden han kom sidste sommer.

– Han havde egentlig en lidt svær start på U19-holdet. Han var nogle kampe om at finde ind i både rytmen, forventningerne og acceptere den konkurrence, som der var i truppen. En spiller som Andreas har brug for både tillid og udfordringer, og det gav vi ham i hans første tid.

– Det kan ikke altid være nemt at flytte til et andet land som 16-årig fodboldspiller, og slet ikke hvis man ikke får den spilletid, som man mener, man fortjener. Derfor var han nødt til at tage konkurrencen op, og det gjorde han virkelig fantastisk, og samtidig har hans holdkammerater været gode til at tage ham ind.

– Til gengæld må man også bare sige, at han ikke så sig tilbage fra september eller oktober. Derfra var han vores bedste spiller, lavede 8 mål i 11 kampe, skabte en masse chancer og var helt fantastisk. Den form kunne han så tage med sig videre til Superligaen, hvor vi allesammen har set, hvad han har præsteret.

– Det har været en kæmpe fornøjelse, og en stor inspiration for de andre drenge, at se, hvordan han bare er gået ind på Superliga-holdet fra start af. Trænerstaben omkring førsteholdet har også vist ham tillid og været med til at fortsætte hans udvikling, så de skal også have cadeau.

Sportsdirektør Mikkel Hemmersam: 

– I sidste sæson viste Andreas, hvilken dygtig ung spiller han er. Derfor er det også en fornøjelse, at vi nu kan flytte ham permanent og officielt op i førsteholdstruppen. At træde ind på Superliga-scenen på den måde, som han gjorde i sidste sæson, vidner om et stort potentiale som vi skal forsøge at forløse endnu mere.

Vi husker især kampen mod SønderjyskE hjemme i Right to Dream Park, hvor han med sine to mål blandt andre var med til at sikre os top-6 endnu en gang. Samlet blev til hele 16 kampe, tre mål og to assist i den bedste danske række forrige sæson.

– Andreas er en ung knægt med benene solidt plantet på jorden, hvilket også var en af årsagerne til, at han så hurtigt fandt sig til rette i truppen. Det kan være svært at flytte fra hjemlandet så tidligt, men Andreas har virkelig håndteret udfordringen med stort mod. Jeg ser virkelig frem til at følge Andreas’ udvikling i den kommende tid.

– Der skal også lyde en stor ros til Andreas’ familie i Norge. De har virkelig støttet op om hans drøm, særligt da han som ung besluttede sig for at flytte til Danmark. De har altid støttet ham, men også været opmærksom på, hvad det kræver at blive professionel fodboldspiller.

Andreas Schjelderup har 16 Superliga kampe på CV’et, hvori han har leveret tre mål og to assists.