FC Nordsjælland suspenderer partneres lægtebilletter resten af sæsonen og flytter afsnit

Kategorier

Foto: Gonzales Foto

FC Nordsjælland har gennemgået forløbet inden, under og efter de uacceptable episoder i slutningen af gårsdagens kamp mod Brøndby.

I går aftes kunne vi endelig ses igen på stadion. Vores intention med kampen mod Brøndby var derfor, at det skulle være en god oplevelse på banen og en god oplevelse uden for banen. En gensynsfest efter lang tids adskillelse. Ingen af delene blev tilfældet. Det første kan vi ikke garantere – det andet skal vi kunne garantere.

Når vi oplever en uacceptabel situation, som vi gjorde på tribunen sidst under kampen, så undersøger vi til bunds, hvad der ligger bag, så vi kan give et klart overblik over forløbet og de konsekvenser det evt. kommer til at medføre, så det ikke gentager sig. Det arbejde er foretaget i løbet af natten og fortsat torsdag morgen.

Foregående forløb:

FC Nordsjælland fik med få dages varsel inden hjemmekampen mod Brøndby den glædelige nyhed, at der igen vil være adgang for tilskuere til kampe i 3FSuperligaen, så længe der leves op til den såkaldte ”Superliga-ordning”, der bl.a. indebærer begrænset tilskuerkapacitet, overholdelse af covid-19 restriktioner såsom gyldigt corona-pas, sektionering af stadioner og ikke mindst ingen udebanefans.

Pga. den korte forberedelsestid, det store ansvar i forhold til de nye Covid-19 restriktioner, og den altid store interesse for vores kampe mod Brøndby, valgte FCN at begrænse tilskuertallet yderligere fra de godkendte 3000 til 1800 og ikke sætte nogen billetter i salg. Udelukkende sæsonkortholdere/abonnenter og partnere havde adgang til kampen. Enkelte partnere har krav på et mindre antal lægtebilletter, som de kan benytte til f.eks. kunder eller ansatte, der kan inviteres til god fodbold i Right to Dream Park. Det samlede antal lægtebilletter i disse aftaler er godt 200.

FC Nordsjælland havde inden kampen været i dialog med partnere med krav på lægtebilletter for at gøre det meget klart, at lægtebilletter i denne sæson ikke må udleveres til fans af udehold, da dette er et brud på reglerne, som vi som arrangører skal overholde, hvis vi skal bevare muligheden for at spille fodboldkampe med mennesker på stadion. Alle billetter til kampen havde tydeligt påtrykt, at der ikke ville være adgang for fans af udeholdet, og FCN har også kommunikeret dette tydeligt i information omkring kamp på egen hjemmeside.

FC Nordsjælland modtager inden kampen ingen indikationer fra hverken Nordsjællands politi, Vestegnens politi eller Brøndby IF’s sikkerhedsansvarlige på, at der er fans af udeholdet, der planlægger at tage til kampen i Farum.

Ingen tilskuere, der udviste nogen form for tilknytning til udeholdet – verbalt eller fysisk – blev givet adgang til stadion, da de 1800 tilskuere ankom i de etaper, som af covid-hensyn var nødvendige for at undgå kødannelser ved corona-pas tjek udenfor stadion, var angivet med anbefalede mødetidspunkter på alle 1800 billetter.

Forløb på stadion:

I starten af kampen er der få tilskuere på afsnittet med lægtebilletter (D2), som kommer med tilråb til Brøndby-spillerne, da holdene går på banen. Lidt flere jubler i forbindelse med Brøndbys 1-0 scoring. Men på dette tidspunkt vurderes det ikke, at der er behov for sikkerhedspersonale til at træde aktivt ind for at opløse denne mindre gruppe, der for øvrigt ikke overskrider Covid-19 restriktioner, da de sidder ned og med den rette afstand mellem sig. I et enkelt tilfælde sidder en lille gruppe for tæt på hinanden på dette afsnit. Sikkerhedspersonalet henvender sig og beder dem om at sprede sig til den rette afstand i henhold til covid-protokollen, hvilket efterkommes uden debat.

Ved Brøndbys 2-0 scoring eskalerer udfordringen, da flere personer på afsnit D2 rejser sig op og tydeligt viser tilknytningsforhold til udeholdet. Antallet er nu oppe på omkring 30 mennesker, flere af dem senere, via videomateriale, identificeret som medlemmer af Brøndby IF’s kerne af meget passionerede fans, og deres opførsel opfattes tydeligt som en provokation blandt de andre tilstedeværende gæster i samme afsnit, ligesom den skaber en dårlig stemning blandt FC Nordsjællands fanklub, der er som altid er placeret på den anden halvdel af D-tribunen. Mellem de to afsnit er der godt ti meters afstand med afspærringer i begge sider. På dette tidspunkt er sikkerhedspersonalets vurdering, at der tydeligt er tale om Brøndbyfans, og at de har organiseret sig på tribunen. Men at en konfrontation på tribunen med gruppen på dette tidspunkt vil kunne eskalere til en konflikt mellem sikkerhedspersonale og udeholdets fans, og dette ikke er fornuftig risiko at løbe, når så mange andre mennesker er til stede på afsnittet. Derfor beslutter sikkerhedspersonalet, at fokus skal være på at sørge for, at personerne på afsnittet ikke forlader det og ikke får fysisk kontakt med og til andre. Og efter kampen eskorteres ud af stadion. I forbindelse med Brøndbys 3-0 scoring er gruppen nu oppe på ca. 50 personer. Flere af dem står op og synger, hvilket er et brud på corona-restriktionerne. Et par af disse provokerer meget bevidst folk på afsnittet, som ikke er tilfredse med opførslen. Der er også tydelige provokationer over mod FC Nordsjællands fans på den anden side af D-tribunen.

Efter kampen er slut forlader gruppen af Brøndbyfans Right to Dream Park sammen med de andre gæster på afsnit D2 i henhold til Covid-restriktionerne. Der opstår ikke yderligere udfordringer eller problemer i forbindelse med denne gruppe uden for stadion.

Covid-19 protokollerne status:
Eftersom det var første kampe FCN har været arrangør for under ”Superliga-ordningen” er der blevet evalueret grundigt på, om alle protokoller blev overholdt. Status er følgende.

  • Alle gæster blev tjekket for gyldige corona-pas og matchende ID uden for stadion inden adgang. Dette forløb godt. Ingen kødannelser.
  • Gæster på stadion blev personligt bedt om at holde større afstand, hvis de sad tættere på folk uden for deres sociale boble, end det protokollen foreskriver. Dette var sjældent nødvendigt og blev efterkommet af alle gæster, når det var tilfældet.
  • Der blev generelt taget stort hensyn til andre og til restriktionerne fra alle 1800 gæster.
  • Der var et enkelt registreret brud på protokollen, da en mindre gruppe i afsnit D2 stod op og sang i en kortere periode sidst i kampen.

Konklusioner:

Gruppen af fans af udeholdet, der kom ind på afsnit D2 til kampen mod Brøndby er kommet ind via lægtebilletter fra nogen af de af vores partnere, der har adgang til disse. FCN kan se på registeringen af billetterne, hvilke af vores partnere, der er tale om, og vi vil opsøge dem for at få en god og grundig dialog omkring, hvordan det er sket, at de billetter er endt i hænderne på en tydeligvis organiseret gruppe af fans af udeholdet. Det er FC Nordsjællands indtryk, at disse partnere alle havde forstået præmissen for at have adgang til lægtebilletterne til denne kamp, og at de tog dette ansvar alvorligt.

Det er også FC Nordsjællands konklusion og indtryk, at der ligger et fælles ansvar fra alle klubberne i 3FSuperligaen om at sørge for, at vores fans er helt klar over, at der ikke må og kan være fans af udeholdene til stede til kampe i denne sæson. Det er en betingelse for, at vi kan spille fodbold og nu igen nyde at have tilskuere på stadioner. Kort fortalt: ingen udefans, hvis vi vil have hjemmekampe med fans. Vi vil gerne opfordre alle klubberne til klart og tydeligt kommunikere dette videre til egne fans, når der skal spilles kampe på udebane.

FCN er ikke i tvivl om – på baggrund af videomateriale, beretninger fra partnere, personale, tilskuere mfl. – at der i forbindelse med kampen mod Brøndby foregik et bevidst forsøg på at omgås reglerne for at skaffe sig adgang til en kamp, man af sikkerheds- og covid-hensyn ikke havde adgang til. Vi er ærgerlige over, at der findes nogen, som bevidst gør så stor en indsats for at snyde og omgås regler og dermed give mange andre en dårlig oplevelse og samtidig sætter adgangen til stadioner i Danmark i denne periode i risiko for de mange, som har hungret efter muligheden for at nyde fodbold sammen igen. FCN konkluderer, at det desværre som arrangør er meget svært at undgå dette kan ske, hvis det er det, bestemte personer ønsker at opnå. Tilliden skal være der til hinanden. Vi vil naturligvis fortsætte med at gøre, hvad vi kan for at omgåelse af regler og sikkerhedsforanstaltninger bliver så svært som muligt.

FC Nordsjælland vil gerne undskylde og beklage overfor alle gæster, der havde en dårlig oplevelse på stadion i går som konsekvens af episoderne beskrevet. Vi vil gøre alt for, at det aldrig skal ikke gentage sig.

Konsekvenser:

Følgende ændringer er per dags dato sat i kraft for resten af indeværende sæson omkring FC Nordsjællands hjemmekampe:

  • Suspendering af partneres samlet set godt 200 lægtebilletter til alle lokalopgør for resten af sæsonen.
  • Ingen afsnit med lægtebilletter i nærheden af afsnit med egne fans fremadrettet.
  • Grundig dialog med partnere med adgang til lægtebilletter omkring distributionen af disse billetter fremadrettet.
  • Endnu grundigere screeningproces af besøgende med lægtebilletter til lokalopgør ved indgangene til stadion.