Birks analyse: Taktisk gennemgang af vores fire scoringer mod Randers FC

Kategorier

Foto: Gonzales Photo / Nicolas Cho Meier

Da vi i søndags slog Randers FC på udebane, formåede vi at putte bolden i nettet hele fire gange. En offensiv skarphed som cheftræner Flemming Pedersen roste efter kampen, da kronjydernes defensiv normalvis ikke er nem at lukke op. Faktisk var det første gang i denne sæson, at de lukkede mere end to mål ind i samme kamp.

Analytiker Frederik Birk giver her et taktisk indblik i vores fire mål og peger på, hvad det var vi gjorde godt i disse offensive aktioner.

– På vores post match-møde så vi selvfølgelig de fire flotte mål, vi lavede i kampen. Vi gik dem lidt mere minutiøst igennem og var meget detaljeorienteret på, hvad det var for nogle små aspekter i spillet, som gjorde den helt store forskel for, at vi lykkedes i de enkelte situationer.

– Overordnet set var budskabet til drengene, at der var enormt meget kvalitet og effektivitet, i det vi gjorde på den offensive del af spillet, hvilket de basale statistikker fra kampen også bevidner om. Så ja, det var noget, som der var fokus på i vores nedtakt.

– Jeg kan prøve at dykke lidt ned i målene for at give et indblik i nogle af de smådetaljer, som vi havde fat i, og som var ganske afgørende for målenes tilblivelse.

– På det første mål vi laver, som Victor Jensen stod for, og som virkelig var et flot mål, er der flere aspekter at tage fat i.

– Dels er der den lille ændring med, at vi til kampen havde Ulrik Yttergård i midten af vores tre-back-kæde. Ulrik har enormt meget ro i den opbyggende del af spillet og tør at opsøge modstanderens pres, hvilket gjorde, at vi så rigtig fine ud på den del af spillet. Ved målet til 1-0 er det også Ulriks evne til at spille tæt på modstanderens organisation, der giver os muligheden for at spille ind på Schjelderup, som kombinerer og genpresser, så vi får sat ham op i det højre halvrum. Og derfra er der en lille detalje, som er afgørende for, at Victor kommer til sin afslutning.

– Når man kigger billederne igennem, kan man se, at Victor lægger sig på blindsiden af Randers’ stopper Simon Piesinger, hvilket medfører, at han i situationen får svært ved både at se bold og modstander på samme tid. Piesinger forsøger at holde et øje på Victor i den forberedende positionering, men i selve afleveringsøjeblikket, hvor Schjelderup sætter Victor op, er det tydeligt, at han kun evner at holde blikket på bolden, hvorfor han taber et enkelt splitsekund i forsøget på at forhindre Victors flotte afslutning til det lange hjørne.

– Også hvis man dykker ned i vores tredje mål, som Kamal laver, så sker der faktisk lidt af det samme her. Selvfølgelig er der en lang optakt dertil, inden Tochi kommer på bolden i venstresiden, hvor han fint driver den, holder blikket oppe og holder mulighederne åbne.

– Men i forhold til Kamals afslutning og scoring er den afgørende faktor, at Kamal også her holder sig i blindsiden af Erik Marxen. Og det gør, at når Tochi spiller den flade bold videre på det rigtige tidspunkt, så opfanger Marxen situationen et splitsekund for sent. Derfor har han ikke mulighed for at få blokeret for hverken Kamals førsteberøring eller hans fine afslutning med venstrebenet.

– Det er måske nogle små detaljer, som let går ubemærket hen på grund af nogle flot eksekverede afslutninger, men det er disse små finpositioneringer, der gør, at Victor og Kamal overhovedet kommer fri til disse relativt åbne afslutningsmuligheder.

– Vores andet mål kommer efter et målspark, hvor Peter, til trods for gode muligheder for at spille kort, i stedet vælger at gå langt, fordi Kamal er isoleret i en 1-mod-1-situation med en Randers-forsvarsspiller. I situationen havde vi faktisk lidt for løse positioner, var åbne i holdet og manglede spillere i det nedfaldsspil, som opstår, når deres forsvarsspiller header bolden retur.

– Hvis man stopper billedet i det sekund, hvor bolden bliver headet retur, er der faktisk fire-fem Randers-spillere i det centrale rum, hvor vi kun har én spiller placeret, nemlig Magnus Kofod. Der er vi så begunstigede af, at Piesinger header bolden direkte ned i fødderne på Kofod, som med en rigtig flot og hurtig eksekvering kontrollerer bolden med ét touch, og i sin andenberøring spiller han den dybt til Kamal i det rum, som er efterladt bag Piesinger.

– Det er Erik Marxen, som skal samle det efterladte rum op, og selvom han er et par meter foran Kamal i løbeduellen, så kender vi jo Kamals fart. Han kommer meget fint foran og på videobillederne kan man se, at Kamal lige løfter blikket for at kigge på Patrik Carlgren og sine muligheder. I sidste uge gik han rundt om Grabara mod AGF, men denne gang så han plads ved keeperens venstre side, hvilket han klinisk udnyttede.

– Vores fjerde mål var derimod rigtig, rigtig flot. Vi har 17 pasninger i streg, kun kort afbrudt af en clearing vi samler op, inden Victor Jensen sætter den ind. Så det var selvfølgelig et mål, som glædede os meget.

– Igen vil jeg fremhæve den lille detalje med Ulrik som boldholder. I stedet for at spille en pasning over 10-15 meter, så opsøger han presset fra Randers’ angriber, inden Jaxe træder ud af skyggen fra presvinklen og gør sig spilbar. Og derfra kan vi udvikle spillet.

– Vi har egentlig et flot angreb med mange fine detaljer, men det bliver ikke til noget, da Randers får clearet vores tværpasning ind i feltet.

– Vi får dog samlet clearingen fint op, kombinerer via Kofod og finder Daniel Svensson ude på det brede punkt. Han spiller en lille 1-2-bold med Andreas Schjelderup, inden der kommer det her meget fine cutback til Victor Jensen, som han elegant styrer over til fjerneste stolpe med sit højreben.

– Et meget, meget flot mål af drengene.

– Der er ingen tvivl om, at de fire mål glædede os, og vi brugte selvfølgelig noget energi på at tale de positive elementer igennem med truppen, men det skal heller ikke glemmes, at vi også indkasserer tre i eget net. Så det var også et omdrejningspunkt på vores post match-møde.

– Faktisk vil jeg sige, at der var enormt mange ting fra kampen, som vi kunne tage med. Både positivt, negativt, offensivt og defensivt. Så det var en kunst fra trænerteamet at skærpe det lidt, fordi der var rigtig meget guf fra denne her kamp. Derfor forsøger vi at fordele billeder fra de øvrige faser af spillet ud over denne uge, så vi kan bruge det aktivt frem mod FCK-kampen på søndag.

Kampen på søndag mod FC København er udebanekamp i Parken med kampstart klokken 16.00. Den bliver vist på Canal 9, hvor der er optakt fra klokken 15.00.