Birks analyse: Lav defensiv organisation og skarpe i den offensive fase

Kategorier

Med søndagens 2-0 sejr over AGF nappede vi vores andet clean sheet i de seneste tre kampe, selvom århusianerne i dele af kampen fik presset os langt tilbage på banen.

Analytiker Frederik Birk peger også vores evne til at stå i et lavere defensivt udgangspunkt som afgørende for kampens udfald, men er også glad for vigtige offensive aktioner.

– Den lavere defensive organisation var et stort fokusområde på vores post match-møde. Det jeg indledningsvist sagde til drengene, var, at ambitionen altid er, at vi skal presse så højt som muligt. Fordi på den måde kan vi tage initiativ i kampen – både i spillet med og uden bolden. Og det fortæller vi dem jo for hele tiden at sætte rammen for den stil, vi gerne vil praktisere.

– Men der er jo nogle omstændigheder i de enkelte kampe, som gør, at vi sommetider kommer i nogle defensive situationer, som er lavere end det udgangspunkt, vi foretrækker og stræber efter. Og sådan var det også mod AGF.

– Derfor er det selvfølgelig også en fase, som vi fokuserer på til dagligt i træningen og i vores forberedelser inden hver kamp. I denne specifikke kamp var der mange situationer, hvor det blev nyttigt, fordi store dele af vores defensive arbejde foregik på egen banehalvdel med AGF på bolden foran os.

– Og der greb vi allerede i pausen fat i, hvordan vi rent holdorganisatorisk får løst den opgave. Fordi der er nogle svære overgange fra det høje til det lave pres, hvor specielt rollerne på vores kantspillere bliver anderledes.

– Når vi går højt op i presset, vil det jo typisk være vores to kantangribere, Kamaldeen og Ibrahim Sadiq, som lægger det første tryk helt fremme på modstanderens bagkæde.

– Men når vi omvendt går ned i den lave organisation, skal de to spillere tilbage og arbejde sammen med vores to centrale midtbanespillere. På den måde får vi et midtbaneled på fire spillere, som ligger og beskytter foran vores forsvarsled, som vil bestå af fem spillere, fordi vores to wingbacks går ned på linje med vores tre stoppere. Og så vil vores droppende 9’er, altså Andreas Schjelderup i dette tilfælde, komme til at lægge sig på det forreste punkt i en 5-4-1-formation.

– Og derfor var den omstillingsopgave for Kamal og Ibra, når vi skiftede mellem det høje og lave pres. Der var nogle situationer, hvor vi manglede at få dem sat helt korrekt ind i holdstrukturen.

– Og så manglede vi også en forståelse for, hvilke defensive referencepunkter vi forsvarer ud fra, når vi forsvarer på vores egen banehalvdel. Når vi står dernede, er vores princip, at man skal orientere sig efter medspillere før modspillere, men der var nogle situationer, hvor vi blev for mandsorienteret i vores forsvarsspil. Og derfor åbnede der sig nogle rum imellem vores linjer, som specielt Patrick Olsen nød godt af.

– Det blev dog langt bedre i anden halvleg, hvor vores grundstruktur så meget bedre ud. Vi tillod AGF at spille rundt om os og på forsiden af os, uden de blev farlige. Vi var rigtig godt polstret omkring deres 6’er-position, hvor vi vidste, at Patrick Olsen kunne blive en trussel med hans visioner for at udvikle AGF’s spil.

– I tråd med hele vores vision for, hvordan vi gerne vil spille fodbold, skal vi jo lede efter de momenter, hvor vi kan gå fra det lave pres tilbage til det høje pres. For netop at tage initiativ i kampen igen.

– Og der bliver Kamal og Ibra igen meget vigtige, fordi det typisk er på deres positioner, at momenterne vil komme, hvor de kan springe frem på modstanderens stoppere og etablere et højere pres efter at have stået i den lavere organisation.

Et klassisk eksempel kommer jo allerede i første halvleg, da Kamal scorer vores første mål. Vi står lavt i vores organisation, Tochi blokerer en afslutning og så går bolden tilbage mod AGF’s bagkæde. Derfra går Kamal og Schjelderup på i trykket, erobrer bolden og vi får sendt Kamal afsted i en 1-mod-1-situation med deres målmand.

– Så det var et godt billede på, hvordan vores lave organisation fungerede rigtig fint i forhold til at forsvare rundt om feltet, men samtidig var det også et godt eksempel på vores evne til at presse frem, når bolden gik baglæns.

Snakkede I på post match-mødet også om vores eget spil med bolden?

– Ja, det gjorde vi. Vi havde særligt fat i nogle af vores positioner inde centralt på banen. Nu vil jeg ikke røbe for meget, fordi vi møder AGF igen inden for en overskuelig fremtid, men der lå et aspekt i, hvordan vi kunne lykkedes med at få noget samarbejde op at køre imellem vores to centrale midtbanespillere i forhold til de rum, som AGF åbner op for med deres presstruktur.

– Der var nogle finpositioneringer, som ikke sad helt i skabet. Og det betød, at vi ikke altid fik åbnet AGF op i tilstrækkelig grad.

– Omvendt var der også nogle rigtig fine offensive situationer. Blandt andet viste jeg klip af de to aktioner i anden halvleg, hvor Oliver Villadsen var i fokus.

Først er der denne her store chance, hvor vi får sat ham godt op inde centralt i banen, og han kommer frem til feltet og tager en afslutning med sit venstreben, selvom vi alle er klar over, at han skal spille Schjelderup fri til afslutning på venstre yderside af AGF’s sidste forsvarsspiller.

– Til gengæld tager Villadsen revanche ved målet til 2-0, da han i en lignende situation på kanten af feltet tager den rigtige beslutning og vælger at spille bolden videre ud til Antman.

Det mål var et virkelig flot mål på et meget højt niveau. Det starter nede fra Pete og Ivan, der spiller ind på Tochi bag AGF’s pres. Den næste presspiller spiller vi også forbi, får skiftet spillet, sætter Villadsen op, som leverer en flot aktion, inden han spiller den ud til Antman, som laver en flot afslutning i det lange hjørne og afgør kampen.

– Så der var helt sikkert nogle afgørende offensive situationer i kampen, som havde stor betydning for, hvordan vi evnede at brodere spillet centralt i banen mod AGF’s klassiske 4-1-4-1-struktur. Og særligt denne her sidste 2-0-scoring skabte stor glæde hos både spillertrup og trænerstab.

På søndag skal vi forsøge at bygge videre på de gode tendenser og nappe den fjerde sejr på stribe, når vi skal en tur til Cepheus Park og spille på udebane mod Randers FC. Der er kickoff klokken 14.00, og du kan følge kampen på Eurosport 2 og Discovery+ fra klokken 13.00.