Birks analyse: Kunsten at nedbryde en lav organisation med 5 forsvarsspillere

Kategorier

Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

I søndags fik FC København et rødt kort efter blot 18 minutter, hvilket fik københavnerne til at gå ned i en lavere organisation med fem spillere i bagkæden. Cheftræner Flemming Pedersen fortalte efter kampen, at det var en nyttig oplevelse, fordi vores kommende modstander Brøndby IF, forsvarer sig med fem i bagerste kæde.

Analytiker Frederik Birk giver her et indblik i, hvad der er afgørende, hvis man skal bryde igennem en laverestående organisation med fem forsvarsspillere.

– På mandagens post match-møde forsøgte vi at tage billeder ud af FCK-kampen, som både kunne være afrundende for netop denne kamp, men samtidig se ind i onsdagens opgør mod Brøndby. Da der er kort tid mellem de to opgør, at der i indeværende uge ikke de samme antal arbejdsdage til både at køre nedtakt og optakt som sædvanligt. Derfor forsøgte vi os med denne overgang til det egentlige pre match-møde frem mod Brøndby-kampen.

– Og hvis man skal kigge nærmere på, hvordan vi kunne bruge FCK-kampen til onsdagens opgave, havde det røde kort til Nicolaj Boilesen en ikke uvæsentlig betydning i den henseende.

– Dels betød udvisningen, at FC København faldt længere tilbage i deres defensive organisation, end vi havde forberedt os på. Dels lignede det, at FCK ændrede deres grundstruktur fra starten af anden halvleg, hvor deres 4-backkæde blev til en 5-back med Mohammed Daramy, og senere Karlo Bartolec, som den venstre wingback.

– Vi kan ikke sammenligne den struktur 1-til-1 med den organisation, vi møder mod Brøndby, fordi de selvsagt vil have en spiller mere på banen. De vil afgjort komme til at lægge et større pres på os, end FCK gjorde med en mand i undertal, men der var alligevel en del billeder fra kampen, som vi kan tage med i forhold til at spille mod en kompakt 5-3-defensiv organisation.

– Derfor brugte vi også en del tid på at snakke om de opbygnings- og gennembrudsmuligheder, som vi havde og vil have mod netop denne lidt laverestående og kompakte struktur, vi mødte i anden halvleg.

– FC København blev meget smalle på deres midtbaneled med tre spillere, hvilket også skyldtes, at vi lagde nogle spillere ind i det centrale område, som de blev nødt til at være opmærksomme på. Og der var kunsten, at vi skulle spille med en tilpas grad af tålmodighed, men samtidig skulle vi vende spillet med en tilpas grad af fart, så vi fik skabt vores overtalssituationer på siderne af deres organisation.

– Og der havde jeg en sekvens med, der strakte sig over et minut, hvor vi flere gange skiftede spillet fra side til side. Der kunne vi stoppe klippet undervejs og nemt få et overblik over, hvorledes modstanderen var kommet på plads, og hvor FCK-spillerne befandt sig i organisationen.

– Særligt var det tydeligt, at hvis vi havde en offensiv undertalssituation i den ene side, med mange FCK-spillere allokeret i området omkring bolden, men vi lykkedes med at få vendt spillet modsat, så havde vi selvsagt en overtalssituation på den modsatte side med gode muligheder for at udvikle spillet og bryde deres forsvarslinje.

– Overall var det altså det her med en tilpas grad af tålmodighed i det opbyggende spil, men samtidig tilpas grad af fart i spilvendingerne, når overgangen til gennembruddet skal iværksættes.

– I forhold til selve gennembruds- og afslutningsspillet havde vi selvfølgelig fat i nogle specifikke detaljer, som er afgørende for, om vi formår at komme til chancegivende situationer eller ej.

– Men disse detaljer holder vi for os selv lidt endnu. Forhåbentlig kan de komme til syne for det blotte øje – uden mine ord – mod Brøndby.

Kampen i morgen bliver vist på Canal 9 og Discovery+ med optakt fra klokken 19.00. Følg med og se, hvordan vi lykkes med at bryde igennem Brøndbys defensive organisation!