Birks analyse: Gode strukturer og flere fine angreb, men AaB’s 1-1 mål burde vi have undgået

Kategorier

Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Foto

Der var smæk på underholdningen i går, da AaB var på besøg i Farum. Vi scorede to mål og havde muligheder for endnu flere af slagsen, og cheftræner Flemming Pedersen var især tilfreds med holdets intensitet i spillet.

Superliga-truppens analytiker Frederik Birk giver her et indblik i de opbygningsmønstre, vi havde lagt for vores offensive spil, hvordan det lykkedes i praksis og påpeger også en enkelt afgørende situation, hvor vi skulle have gjort det bedre.

– Vi kom lidt bredt omkring i dag på vores post match-møde, men det største tema var vores eget opbygningsspil, gennembrudsspil og de gode tendenser herunder. I går fik vi momentvis sat nogle gode strukturer op, som også bidrog til at skabe en del fine muligheder og chancer i kampen.

– Specielt i de situationer, hvor AaB valgte at gå højt på os, når vi havde målspark, fik vi ramt på dem et par gange. Der forsøgte vi at spille kort ud og udvikle spillet derfra, hvilket giver os nogle store chancer i både første og anden halvleg.

– Allerede efter få minutter får vi jo sat Schjelderup op til en stor chance, hvor han forsøger at spille på tværs til Kofod i stedet for at afslutte selv. Det var en rigtig fin situation, som netop kommer efter et målspark, hvor vi forsøger at bygge det op nedefra.

– Til denne her kamp havde vi valgt at positionere både Tochi og Jaxe langt nede i den tidligere opbygning, hvor vi i de seneste kampe i højere grad har kørt en diamantformation centralt, hvor Jaxe var den eneste 6’er i bunden i forbindelse med målspark. Og i og med at vi nu havde to spillere dernede, gav det os muligheder for at double op på deres 10’er og eventuelt få lokket en af AaB’s to 6’ere lidt frem.

– Og når vi får lokket dem frem, forsøger vi at spille forbi deres første og anden preslinje, hvor vi i denne her situation får holdt godt i den, indtaget nogle fine støttepositioner og derfra kombineret med hinanden. I støttespillet blev Jaxe sat op på midten, hvor han laver en fin vending og får mulighed for at spille diagonalen over på Schjelderup, fordi Kofod laver et dybdeløb igennem deres forsvarslinje, som trækker i deres højre back og skaber plads på vores venstrekant.

– Denne her angrebssekvens var én af flere fine situationer, hvor vi formår at holde roen, kombinerer godt med hinanden og får angrebet AaB på en måde, hvor vi profiterer af, at AaB forsøgte at gå højt på os.

– I vores forberedelser til kampen havde vi nemlig kigget på, hvordan AaB ville bære sig ad i presset i forbindelse med målspark, men også i det etablerede spil. Vi havde en formodning om, at de ville presse hårdt med deres angriber og deres to kanter, som begge skulle gå i et udefra-og-ind-pres for at tvinge bolden ind i midten af banen, hvor de gerne ville erobre.

– Og derfor havde vi arbejdet meget med afleveringsvinklerne til vores wingbacks og vores to centrale midtbanespillere i bunden. Der skulle som minimum være to spilmuligheder for vores to sidestoppere, når de var på bolden i opbygningsspillet:

– Enten skulle der være mulighed for at spille direkte ud på vores wingback, hvis han kom langt nok ned i banen til at undgå det fornævnte udefra-og-ind-pres fra AaB’s kant. Altså rundt om dem på den første pasning. Hvis dette ikke var muligt, skulle der være mulighed for at spille ind på vores lavt positionerede midtbanespillere, som kunne aflevere den direkte ud på wingbacken. Altså et såkaldt ind-ud-spil.

– Overordnet set gjorde vi det som sagt fint i den offensive del af spillet. Men i opsætningen af spillet via vores wingbacks, kunne vi i nogle sekvenser af kampen have løst det bedre, end vi gjorde. Særligt var der en enkelt situation, som blev signifikant for kampens forløb og resultat. Det var det mål, som Prica laver til 1-1. Der bliver vi nemlig straffet, selvom vi er i en rigtig fin opbygningsstuktur i forhold til det, vi havde forberedt og trænet på.

– Døhr er boldholder i opbygningsspillet og forsøger at spille en pasning ind på Victor Jensen, som AaB får brudt. Og der var det netop vinklen ud til Oliver Villadsen på wingbacken, som vi var efter i evalueringen, fordi hans høje position i banen var med til at lukke spilmulighederne på ydersiden i første omgang. Og det gjorde måske også, at Victor tøvede en smule med at spille den direkte ud til Villadsen, fordi han ikke var i en spilbar position til ind-ud-spillet.

– Og blandt andet derfor erobrer AaB bolden i en gunstig position i vores forrum, løber en omstilling imod os og Prica sparker den hårdt ind i toppen af målet. Det var et klassisk eksempel på det, vi havde set på video og trænet på flere gange i løbet af ugen ude på banen. Så det faktum, at vi i kampsituationen ikke formår at eksekvere løsningen af den specifikke spilsituation på et højere niveau, blev naturligvis påpeget på evalueringen.

Allerede i overmorgen skal drengene i aktion igen, da der venter en svær udebanekamp mod AGF. Der er kickoff klokken 18.00 i Aarhus, og kampen bliver vist på TV3 Sport og Viaplay.