Birks analyse: Flotte, forberedte offensive tendenser, inden vi lukker ACH tilbage i kampen

Kategorier

Foto: Gonzales Photo / Dejan Obretkovic

Da vi i søndags spillede 2-2 hjemme mod AC Horsens, var vores cheftræner skuffet og ærgerlig over det uafgjorte resultat, men pegede på store forbedringer med bolden i den første lange periode af kampen.

Analytiker Frederik Birk fortæller her, hvordan begge mål kom efter strukturer fra vores forberedelse til kampen, hvad vi lykkedes godt med og hvorfor gæsterne fik lov at komme tilbage i kampen.

– Særligt i første halvleg var der en hel del gode situationer i vores opbygnings- og gennembrudsspil, hvor vi fik sat nogle rigtig fine tegninger sammen, som egentlig i mange tilfælde var taget direkte ud af vores forberedelse til kampen.

– Der var ikke så meget overraskende i den defensive struktur, som Horsens kom med. Vi vidste, de ville stå lavt og kompakt i 5-3-2-formation med en hårdtarbejdende midtbane, hvor deres to yderste 8’ere skulle nå ud og afhjælpe på siderne.

– Vi havde kigget lidt på, hvordan vi kunne ramme de rum. Både rent positionelt, men også i forhold til valg af spillere på de enkelte positioner.

– Og det vi valgte, var en opbygning med tre stoppere, hvor vi forsøgte at sætte Ulrik og Døhr ud på lidt bredere punkter, så de kunne bryde Horsens’ første preslinje med to angribere. For det ville gøre, at vi fik frigivet nogle rum på siden af deres to 8’ere.

– Den skarpe iagttager opdagede nok, at vi forsøgte at stille med ’fejlbenede’ spillere på siderne. Og det var med fuldt overlæg, at vi stillede med venstrebenede Daniel Svensson i højresiden og højrebenede Andreas Schjelderup i venstresiden.

– Det gjorde vi, fordi vi vidste, vi ville få plads til at spille ud på de her ydre punkter. Og når der så kom et lille pres fra Horsens’ wingbacks, ville der være mulighed for at tage bolden ind i banen og udvikle spillet derfra med nogle gode vinkler på det indadvendte ben.

– Specielt havde vi i vores forberedelse observeret, at Horsens kunne være sårbare på de her indadskruede indlæg, hvor vi laver nogle løb i feltet i ryggen på deres stoppere. Og de to mål vi laver, er sådan set begge to sat op på to ’fejlbenede’ spillere i venstre side.

Ved det første mål får vi sat Ibrahim Sadiq op med sit højreben, hvor han går ind i banen. Og der kommer egentlig de rigtige løb inde i feltet i forhold til at slå det indadskruede indlæg, men fordi Horsens var meget beskyttende i denne her situation, valgte Ibra at spille den flade pasning i fødderne på Kofod, som kombinerede med Schjelderup og fik scoret.

Og på det andet mål var det som bekendt Kamal, vi fik sat op på siden, der slog den ind til Ibra, som tog et løb til forrest i feltet og fint får snittet den over i det lange hjørne.

– Så det er to situationer, hvor vi kommer til afslutning og mål på de tegninger, vi havde sat op på forhånd. Én hvor vi følger planen til punkt og prikke med et indadskruet indlæg, mens vi på det første mål tager bestik af den specifikke situation og traf en beslutning om at spille fladt i stedet.

– Vi kredsede en del om det her aspekt på dagens post match-møde, fordi vi havde haft meget fokus på det inden kampen. Men vi viste også nogle gode billeder på, hvor vigtigt det er at vende spillet, når man møder så smalt et midtbaneled, som Horsens havde i går.

– Der var nogle rigtig fine situationer, hvor vi får isoleret deres defensive organisation i den ene side, hvorefter vi får vendt spillet og skaber nogle tydelige overtalssituationer i den modsatte side. Omvendt var der også en enkelt situation, hvor vi lagrer spillet for meget i den ene side, uden at få vendt bolden, og så bliver det for nemt for Horsens at få destrueret vores angreb.

Men på trods af de her flotte offensive takter, får vi jo ikke lukket kampen, men i stedet udligner AC Horsens og kommer tilbage i opgøret. Hvordan kan det være?

– Jeg synes, der er to ben i den forklaring. Der var som sagt nogle rigtig fine opbygnings- og gennembrudssituationer, også i anden halvleg ved stillingen 2-1, men vi manglede hele tiden den afgørende skarphed på den sidste pasning. Så en del af forklaringen er manglende kvalitet i vores fase 4, hvor gennembrud skal blive til afslutning.

– Men vi kan heller ikke komme uden om, at vi i løbet af anden halvleg slipper grebet om kampen. Og der kiggede vi på nogle billeder, hvor Horsens er på bolden. Vi bliver desværre en smule passive i presset, og det gør, at der bliver langt mellem vores kæder.

– Horsens formår at sætte nogle flere pasninger ind imellem os, hvilket gør, at vi kommer til at løbe mere efter dem, end de løber efter os. Og de får jo faktisk tippet kampen over til deres fordel de sidste 20-25 minutter, hvis man ser på det helt objektivt. De havde de største chancer.

– Og der bliver det en diskussion om, hvorvidt vores bagkæde står for lavt, om der er for lidt pres på bolden eller om det er begge ting? Fordi forudsætningen for at vi kan have bagkæden stående højt oppe, er, at vores forreste folk lægger pres på modstanderens boldholder.

– Hvis vores forreste folk ikke arbejder med en tilpas grad af intensitet, og ikke er fremadrettede nok i deres defensive arbejde, så er det klart, at det bliver svært for vores organisation at holde sammen, hvis ikke vi skal falde tilbage og finde et lavere udgangspunkt.

– Omvendt viste vi også en længere sekvens fra anden halvleg, hvor Horsens’ pasninger går sidelæns eller baglæns. Og her arbejdede vores bagerste folk sig ikke lige så hurtigt frem, som vores forreste gjorde. Udfaldet af dette er naturligvis en defensiv organisation, der bliver trukket fra hinanden, og hvor der åbner sig store rum inde imellem linjerne.

– Kunsten i en kompakt defensiv organisation, om vi går højt eller lavt, er, at vi flytter os på samme tid og med den samme fart. Når det ikke sker, vil det alt andet lige komme større afstande i holdet. Og det var blandt andet disse rum, som Horsens profiterede af i den sidste del af kampen.

På fredag skal Superliga-drengene igen forsøge at jagte tre point. Denne gang spiller vi et lokalderby mod Lyngby Boldklub på udebane. Kampen bliver fløjtet i gang klokken 19.00 på Lyngby Stadion.