Birks analyse: Hvordan vi tilpassede vores spil på banen i Vejle

Kategorier

Foto: Lasse Lagoni

Banen på Vejle Stadion var unægteligt et tema forud for søndagens 3F Superliga-kamp mod Vejle B. Den medtagne grønsvær tvang os til en lidt anderledes plan fra kampens start, men undervejs ændrede vores tilgang sig en smule, hvilket resulterede i et flot comeback og flere store chancer.

Analytiker, Frederik Birk, giver her et taktisk indblik i vores justeringer undervejs i kampen.

– Både i vores optakt og selvfølgelig også undervejs i kampen var vi opmærksomme på, at banen havde en anderledes beskaffenhed, end hvad vi er vant til. Og det gjorde selvfølgelig også, at vores forberedelser og indretning af spillet blev en lille smule anderledes.

– Det hurtige kombinationsspil og spillet langs jorden havde ikke samme forudsætninger, så derfor var vi klar over, at vi i momenter af kampen måske var nødsaget til at spille lidt mere direkte. Vores gamplan var indrettet efter at sætte bolden på spil lidt oftere og være klar til at genvinde i andenbolds- og tredjeboldsspillet. Og så var vores genpresfase selvfølgelig også et stort fokusområde.

– Efter kampen har vi naturligvis analyseret på det udlignende mål, vi får imod os til 2-2 i de døende minutter, men vi kiggede også rigtig meget på de situationer, hvor det handlede om at finde en balance mellem, hvor meget man kan spille langs jorden og hvor lidt man kan spille langs jorden.

– Og der havde vi en god snak med spillerne om, at de måske følte, at vi godt kunne have spillet mere fodbold, end vi gjorde i første halvleg. Og det var også derfor, at der kom lidt flere pasninger i holdet efter pausen.

– Men hele afsættet er jo, at der skal være en fælles forståelse for, om vi går i den ene eller anden retning. Fordi vi så nogle billeder på, at vi landede i nogle situationer, hvor dele af holdet gerne ville spille langs jorden, mens andre dele af holdet valgte noget andet.

– Og så bliver vi jo enormt åbne i vores hold. Fordi hvis vi bringer en lang bold frem til duel, uden vi har gode genpres- og opsamlingspositioner klar, fordi midtbaneleddet er søgt ned i banen for at spille langs jorden, så erobrer Vejle jo bolden let og kan køre en omstilling mod os. Så det handlede om at finde en fælles front på det punkt.

– I anden halvleg får vi i højere grad sat nogle flere pasninger langs jorden i holdet, får udviklet spillet derfra og så får vi flere situationer på den sidste tredjedel af banen. Og når vi var deroppe, i fase 3 og 4, var der enormt stort fokus på, hvor høje vi skulle turde at være i vores angrebsbalance og vores genpressituationer.

– Hvis vi ikke turde at skubbe højt nok op, efterlod vi rum lige ude foran Vejles felt. Så når vi slår et indlæg ind i feltet fra siden, ville nedfaldet falde direkte ned til en Vejle-spiller, hvor vi så kommer to skridt for sent, og skal pludseligt løbe meget hurtigt baglæns i stedet for at få færdiggjort genpressituationen længere fremme på banen.

– Og det er det her med, at man sommetider står i en dybere position, fordi det er mere trygt, og man føler, at så har man bedre styr på det. Men det er det, som jeg kalder for falsk tryghed. For man har netop ikke styr på det, hvis ikke man får færdiggjort situationerne så tidligt, som man skal. Så ender man i stedet med at skulle arbejde baglæns over en længere distance, end hvis man havde sat bedre positioner i angrebsbalancen og i nedfaldsspillet.

– Vi mener, at de her overvejelser kunne have været meget afgørende for kampens udfald. Fordi de omstillinger vi tillader imod os, var ved at koste en 2-0 føring til Vejle, ligesom Jaxe var ved at trække sit andet gule kort.
– På den anden side gav det jo netop pote, når vi fik lagt vores pres i nedfaldsspillet. Og i den fase i slutningen af anden halvleg, hvor vi formår at holde trykket på Vejle, er det netop fordi vi tør at være høje i vores angrebsbalance. Så vi hele tiden kan generobre og fastholde trykket.

– Der var naturligvis overladt rigtig meget tid til både defensive og offensive standardsituationer på vores post match-møde, fordi vi indkasserede på et frispark fra siden, men omvendt selv var meget farlige på de varianter, som Frank og drengene havde sat op i ugens løb.

– Dog skal vi også huske på, at de her farlige dødboldsituationer kommer i den periode, hvor vi har overtaget. Det er klart, at jo mere tryk du holder på dem, og jo mere du får dem beskæftiget i eget felt, desto flere standardsituationer vil der forekomme. De to ting hænger selvfølgelig sammen.

På søndag er det Randers FC, der byder os op til dans til endnu udebanekamp. Kickoff er klokken 14.00, og du kan se kampen på TV3 Sport og Viaplay.