Birks analyse: Hvordan vi satte Kofod op i anden halvleg

Kategorier

I søndags fik vi 1-1 på udebane mod Randers efter at være bagud i pausen. I anden halvleg sprudlede en velspillende Magnus Kofod Andersen i flere offensive aktioner, hvilket også resulterede i en flot udlignende scoring efter stærke kombinationer med medspillere.

Analytiker Frederik Birk giver her et indblik i, hvordan vi rent holdstrukturelt greb anden halvleg anderledes an, hvor nye positioner gav plads og mulighed for, at blandt andre Kof kunne boltre sig.

– I vores forberedelser havde vi selvfølgelig kigget på Randers’ defensive organisation, hvor Thomas Thomasberg har arbejdet med denne her 4-4-2-struktur igennem flere sæsoner. Vi havde særligt kigget på deres kamp mod AC Horsens, hvor Horsens byggede spillet op med tre bagspillere, ligesom vi valgte at gøre i søndags.

– Og der blev vi overbevist om, at Randers’ kantspillere var nøglen for os til at bryde igennem. Det vi så i deres kamp mod Horsens, var, at deres venstrekant, Mathias Greve, kom højt op i presset, mens deres højre kantspiller, Tosin Kehinde, havde tendens til at være meget mandsorienteret og følge modstanderens wingback hele vejen ned i banen.

– Og når Kehinde gør det, vil han efterlade et område på siden af Randers’ to centrale midtbanespillere, fordi han blot følger manden og dækker det brede punkt. Så det var vi meget opmærksomme på, og vi så også, at det skete i løbet af første halvleg i vores kamp, når Daniel Svensson gik med frem.

– Så det var helt tydeligt, at rummet var åbent. Men det vi også så i første halvleg, var, at Kamal ledte efter muligheder, og så, om der ikke var nogen af vores midtbanespillere, der besatte det her rum. Og når det ikke skete, endte Kamal med at droppe ned.

– Og når Kamal gik ned i banen, var der ingen til at true dybt og tvinge Randers’ bagkæde til at forsvare sig baglæns. Og så manglede vi et enkelt punkt til at udvikle spillet, fordi vi netop ikke får de her modsatrettede bevægelser, hvor nogen truer dybt og andre søger mod bolden, som vi har snakket om så mange gange før. Og så bliver det for nemt for Randers at forsvare sig.

– I trænerstaben tog vi derfor en beslutning om at ændre vores opbygningsspil efter pausen, så vi ikke havde både Jaxe og Kofod i bunden foran vores bagkæde. I stedet rykkede vi Kofod frem på det venstre halvrum, som netop blev efterladt, når Kehinde fulgte vores venstre wingback tilbage i banen.

– Jeg vil ikke sige, at det 1-til-1 var årsagen til, at vi fik sat Kofod godt op i anden halvleg, hvor han både scorede et flot mål og blev aktiveret i andre gode sekvenser. Men det er klart, at den lille struktur i spillet var noget vi på bænken kiggede på, og forsøgte at udnytte.

– Det var også det billede, vi viste til spillerne i pausen. Så vi fik Jaxe til at være en mere låst 6’er, mens Victor Jensen og Magnus Kofod altså gik frem i halvrummene, hvor vi var overbeviste om, at det formodentlig var det venstre område omkring Kofod, som ville give de største muligheder for bryde igennem.

– Generelt er denne her ændring et glimrende eksempel på, hvordan små taktiske justeringer og en effektiv pause mellem de to halvlege kan være afgørende for at udvikle spillet og påvirke kampens udfald.

På søndag er vi tilbage på hjemmebane igen, når AaB skal på tur fra Nordjylland til Farum. Det er klokken 14.00, at vi skal tage den gode fight fra de seneste to udebanekampe med hjem i Right to Dream Park og nappe årets første sejr i 3F Superligaen.