Ugens U-Nyt: Det næste niveau skal lægges på

Kategorier

Foto: GonzalesPhoto

Efter et flot efterår for vores U19-, U17- og U15-hold er det nu tid til at gøre status på det sidste halve år og kigge fremad mod et nyt spændende forår.

U19:

I weekenden var U19-drengene en tur i Ikast, hvor FC Midtjylland ventede. Kampen fik dog ikke det ønskede udfald, hvilket du kan læse mere om her og se highlights her.

På trods af nederlaget i weekenden, så har U19-drengene haft et meget fornemt efterår. De er lige nu at finde på andenpladsen i U19-ligaen, hvilket selvfølgelig glæder cheftræner, Kasper Kurland. 

– Jeg synes, at der har været en rigtig god udvikling i gruppen i løbet af hele efteråret. Vi har haft nogle rigtig gode træninger, og vi har spillet mange gode kampe. Så jeg har været meget glad for udviklingen. Vi har også fået matchet en del af drengene op i mod Superligaen – både i de interne træningskampe, men også i træningerne og til kampe, hvor de har vist sig flot frem. Så det har været et super efterår, som vi skal bygge videre på og fortsætte med at angribe i de 15 kampe, som vi har i foråret.

Udover at angribe de resterende kampe i ligaen og pokalturneringen, så er der altid er større fokus omkring spillerne, som går ind i deres sidste periode som U19-spillere. 

– Målsætningen er jo altid fasttømret: Det handler om, at vi skal udvikle vores egne spillere og gøre dem klar så godt som muligt til det næste niveau. Vel vidende at de har hver sin vej. Der er nogle, som tilvender sig det rigtig hurtigt, mens der er andre, hvor det tager lidt længere tid, da de skal vente til, at der er plads på deres position. Så vi ved altid, at formlen og vejen ind i Superligatruppen er forskellig fra spiller til spiller.

– Så det handler om for os at blive ved med at gøre dem så gode, som overhovedet muligt, indenfor de rammer som vi har på U19. Det ligger altid fast, at vi, ligesom vi arbejder med dem som spiller, selvfølgelig også skal arbejde med dem udenfor banen ved hjælp af vores character-program.

-Vi skal sikre os, at de bliver bevidste om de mennesker vi er, og den verden vi er i. Vi skal gøre dem endnu mere reflekterende om dem selv, og de muligheder som de har for at påvirke andre mennesker i og omkring deres omgangskreds, men også bredere ringe hvor de skal være klar over, at de selv kan være med til at flytte rigtig meget og sætte mange ting i gang, afslutter Kurland. 

U17:

U17-holdet sluttede efteråret af på fornem vis, da AGF blev sendt hjem til Fredensvang med et 0-4 nederlag i bagagen.

Før kampen havde cheftræner, Johannes Hoff Thorup, stor fokus på, at holdets evner i presspillet skulle være bedre, hvilket han var fint tilfreds med. 

– Der er flere måder at anskue det defensive på: En ting er at være god i forsvarsspillet omkring eget felt og en anden ting er at forhindre modstanderen i at komme så lidt som muligt ned omkring ens eget felt. Så det var lidt den måde, som vi greb kampen an, altså at vi skulle sørge for, at det meste af kampen foregik omkring AGF’s mål, ved hjælp at en højt pres – og det gjorde vi rigtig fint i store dele af specielt første halvleg. Vores første mål kommer ud af et højt pres, hvor vi stjæler den højt.

– Derudover talte vi om, at når vi så kommer ned og forsvarer lidt lavere – hvilket jo er uundgåeligt i fodbold – at så skulle vi også have nogle aftaler der. Så det havde vi arbejdet hen mod i ugen op til kampen.

– Generelt må vi sige, at vi har en god defensiv. Vi har nogle forsvarsspillere, som går op i at forsvare og hjælper hinanden i forhold til vores spillemæssige principper. Så de gør også rigtig meget, når modstanderen kommer derned. Så det er også en stor del af det. Men vi lykkedes meget med det, specielt i den del som foregår i presspillet.

I løbet af sæsonen har holdet haft svært ved at udnytte deres chancer, men i weekendens kamp gjorde de det til skamme.

– Det var dejligt. Vi havde jo efterspurgt nogle mål i de kampe, som vi har spillet, så vi har også arbejdet på det. Det vil måske være en af de kritikpunkter på denne sæson indtil videre, at vi har lavet for få mål. Specielt når vi kigger på de chancer, som vi har haft. Vi ligger stadig højt på statistikken over, hvor mange chancer vi har kreeret i løbet af sæson. Men vi har lavet for få mål, så derfor var det dejligt at få scoret fire mål i weekenden.

– Samtidig var det også fire flotte mål. Flere af målene kommer med opbygning helt nede fra målmanden, hvor hele holdet næsten får rørt bolden, inden vi endelig putter bolden i mål. Jeg tror, at det er ved vores første mål, at vi har 20-25 afleveringer, inden vi scorer. Så der var rigtig mange positive element også med bolden.

Du kan se highlights fra weekendens kamp her.

Om dette efterår har Thorup følgenden at sige..

– Det har været lidt op og ned. Vi har haft nogle udfald undervejs, hvor vi har kigget lidt på, hvorfor det er sket og evalueret det med gruppen. Fordi på vores gode dage så spiller vi rigtig god fodbold på et rigtig højt niveau, og vi kan spille på et rigtig højt niveau i mod alle modstandere i ligaen.

– Men vores største udfordring har været, at det niveau har vi ikke altid ramt, og når vi ikke rammer det niveau, så har vi nogle problemer og udfordringer. Så det er det, som vi har evalueret og talt mest om.

Derfor venter der et interessant forår for holdet, hvor der skal arbejdes med flere ting, så niveauet forbliver på så højt som muligt.

– Vi skal sørge for, at når vi starter i foråret, så skal det være så ofte som muligt på et så højt niveau som muligt. Det er det, som vi skal træne efter og spille efter. Derfor kan man jo sige, at det er lidt ærgerligt, at vi ikke får lov til at spille på lørdag, nu når vi præsterede så fornemt i weekenden. Men den præstation må vi tage med ind på ferie, så den er frisk i erindringen, når vi starter op igen efter jul.

– Vi kommer helt sikkert til at arbejde med den del, som handler om at lave mål. Og der er jo flere elementer i den del. En ting er selve afslutningen, noget andet er assisten, men noget helt tredje er at få sat chancer op igennem godt spil med bolden, så chancer bliver så store, som overhovedet mulige.

– Vi vil gerne kunne være lidt mere direkte nogle gange og kunne lave chancer med lidt færre afleveringer, end hvad vi har været vidne til indtil videre i denne sæson. Vi har nogle gange skullet bygge op helt nede fra, indtil vi kommer til chancerne. Vi kunne godt tænke os at kunne veksle lidt mellem de to scenarier. Så vi kommer til at arbejde lidt hen i mod, at vi har flere former og måder at lave mål på, afslutter Thorup.

U15:

De unge drenge er inde i en fornem stime, hvor de har vundet de sidste otte kampe i træk. I weekenden fortsatte de den stime, da AGF blev besejret med 7-0.

Efter kampen mod Vejle, som endte med en 6-4 sejr, var fokusset op til AGF-kampen, at gennembruds spillet og forsvarsspillet skulle være bedre. Hvilket de lykkedes flot med ifølge cheftræner, Emil Sjølin.

– Det er svært at være uenig i, at gennembruds spillet var rimelig godt. Det var en gennemgående flot præstation. Det var den bedste kamp, som vi har spillet i dette efterår – specielt målt på evnen til at omsætte boldbesiddelse til chancer.

– Tidligere i sæsonen har vi haft kampe, hvor vi har haft en masse boldbesiddelse, men hvor vi havde problemer med at omsætte det til chancer og scoringsmuligheder. Men i denne kamp var vi rigtig gode til at omsætte boldbesiddelsen til mange bolde oppe omkring deres felt og store chancer centralt foran deres mål.

– Og så synes jeg, at presset og forsvarsspillet fungerede rigtig godt. Vi tillod dog et par store muligheder, hvilket vi var lidt irriteret over, men set over hele kampen var det en rigtig god præstation. 

Ikke overraskende er Sjølin meget tilfreds med dette efterår, hvor drengene virkelig har udviklet sig på fornem vis. 

– Det har været præget af en rigtig god udvikling. Det startede godt med en sejr til Crowne Plaza, og så efter det med lidt bump på vejen i starten af ligaen, men derefter er det blevet til en lang række overbevisende præstationer. Men den udvikling, som drengene har været igennem på fodbolddelen, har været rigtig god, samt den mentale udvikling, at kunne modstå mere fysiske kampe, præstere som et kollektiv og arbejde hårdt har været rigtig godt.

– Det er et hold, som præsterer godt sammen. Der er en stor konkurrence og en stor ærgerrighed for at spille kampe. Til slut så træner gruppen også rigtig godt, så et halvt år som har været præget af rigtig god udvikling. Og det har heldigvis også kunnet ses i nogle rigtig gode præstationer. 

Derfor venter der drengene et meget spændende forår, hvor de skal forberedes på livet som U17-spiller. 

– Vi skal stadig være dygtigere til at skabe kamp billederne, som vi ønsker. Vi skal blive dygtigere til at dominere kampene, og vi skal være bedre til at omsætte – med udgangspunkt i den sidste kamp mod AGF – de chancer, som vi kommer til at få. Og så er det jo også et forår, hvor drengene kommer til at kigge ind mod tiden som U17-spiller, hvor de skal konkurrere kontinuerligt mod nogle, som er et år ældre end dem selv.

– Så det er også et forår, som skal gøre dem klar på fodbold på et endnu højere fysisk og taktisk niveau, men hvor de samtidig skal sætte deres individuelle kvaliteter i spil. Men det er et forår, som skal bruges til forberede spillerne på deres næste skridt som spillere her i klubben, afslutter cheftræneren.