NYTÅRSHILSEN FRA FC Nordsjælland

Kategorier

Foto: Gonzales Foto

FC Nordsjællands fans set på tribunen under 3F Superliga-kampen mellem FC Nordsjælland og Vejle B i Right to Dream Park d. 08.11.2020.

2020 synger på sidste vers, og det vil blive husket som året med COVID-19. Vi skulle alle vænne os til protokoller, udfordringer og usikkerhed. Både som mennesker og som fodboldklub. Men vi kan også se tilbage på mange gode ting i FCN, skriver direktør Søren Kristensen. 

Den verserende pandemi stiller store krav til os alle i samfundet.  Som fodboldklub skal vi efterleve en række protokoller for at kunne passe på hinanden. Vores ansatte og vores omgivelser. Men alligevel spille fodbold hver eneste dag på akademierne og hos de professionelle. I 2020 har det betydet, at mange af kollegaerne har arbejdet ekstremt hårdt for at det kunne lade sig gøre – det vil jeg gerne takke dem for. Året har krævet mere af os alle, og derfor har den faste støtte fra de frivillige hænder i klubben været endnu mere uundværlig i 2020 end nogensinde før. Vores brancheforening Divisionsforeningen har også vist sit værd ved konstant at være på forkant, så alle klubber har kunne agere ansvarligt og proaktivt for at sikre helbredet blandt ansatte i hverdagen og gæster på stadion og bevare arbejdspladserne for vores medarbejdere i en tid, hvor vores branche, som så mange andre, har været, og er, under pres.

3F Superligaen

I starten af året, inden pandemien satte dagsordenen, var vores Superligahold på en spændende træningslejr på Right to Dream akademiet i Ghana.  Dermed trådte de i de mange ungdomshold fra FCN’s fodspor, der allerede har været på besøg i Ghana. 3F Superligatruppens besøg var historisk, da vi blev den første professionelle europæiske klub, som har været på træningslejr i Vestafrika. Og jeg tror, vi kommer til at gøre det igen. Turen var vellykket og truppen var meget glade for oplevelserne og det indblik i, og forståelse for, de europæiske spillere fik for deres vestafrikanske holdkammeraters baggrund og kultur. Vi tror på denne tur var medvirkende til, at vi startede 2020 med 3 sejre og en uafgjort kamp men endnu vigtigere, så tror vi på, at den yderligere forstærkede båndet mellem vores akademispillere fra Nordsjælland og Vestafrika. Vi kan se, at i år har overgangen og relationerne fra akademierne til Superligatruppen været endnu bedre end tidligere, så spillerne fra begge akademier hurtigere finder sig til rette og kan præstere, når de rykkes op. Det er et område, hvor vi vil og kan blive endnu bedre i 2021.

I 3F Superligaen endte vi i 2020 igen i Top-6 for fjerde gang i træk. Det er en præstation og en stabilitet, vi kan være stolte af – ikke mindst i lyset af den væsentlige udvikling og investering, som sker omkring os i dansk fodbold. Vores resultater kommer primært af det store arbejde, der udføres hver eneste dag i vores fodboldafdelingen, og der skal lyde en stor tak til de mange dygtige folk der.

I 2020 sagde vi også farvel et en række profiler, som har været hos os i mange år. Mikkel Damsgaard, Mohammed Kudus, Nicolai Larsen, Mathias Rasmussen, Mikkel Rygaard, Abdul Mumin og Godsway Donyoh har alle fortsat karrieren udenfor FCN og Danmarks grænser.  Vi ønsker dem al held og lykke og håber deres drømme og ambitioner bliver opfyldt – og at flere af dem har lyst til at komme tilbage, så rejsen kan slutte, hvor den startede. Nye rejser og drømme er der heldigvis masser af hos os. Igen i 2020 har vi givet førsteholdsdebut til en række akademispillere, 9 i alt, og vi har igen spillet med en af de yngste gennemsnitsaldre for et 1.hold i Europa.

Vi er også enormt stolte af, at i 2020 debuterede Kamaldeen Sulemana for Ghanas A-landshold som blot 18-årig, hvilket gjorde ham til den yngste debutant for ”the Black Stars” i 20 år. Magnus Kofod Andersen og Peter Vindahl Jensen var med til at kvalificere Danmark til U21 EM i 2021. Flere af vores tidligere akademispillere i Andreas Skov Olsen, Mikkel Damsgaard, Victor Nelsson og Andreas Maxsø fik i 2020 dansk A-landsholds debut – under den nye landstræner Kasper Hjulmand, som vi vel godt kan tillade os også at være stolte af. Det er vi hver eneste gang en nuværende eller tidligere FCN-spiller har succes, for det bekræfter vores tro på, at vores model er den rigtige. Vi skaber klassespillere og rollemodeller i vores miljø, som både kan klare sig hos os og løfte niveauet i andre klubber og lande på og uden for banen.

Kvinderne spiller i FCN trøjen

Siden FC Nordsjælland gik ind i pige- og kvindefodbold i 2017/18, har seniorholdet optrådt i moderklubbens trøjer og med licens i Farum Boldklub. Holdet har via mange oprykninger kæmpet sig op i den bedste række, ligesom FC Nordsjælland har åbnet og udbygget et akademi for pigespillere. Netop de større krav til både hverdag og kampdage var hovedårsagen til, at FCN og Farum Boldklub blev enige om, at kvindeholdet fremover skulle spille i FCN trøjen, som vi har kunnet se i denne sæson.

På det personlige plan har pige- og kvindefodbolden altid haft et specielt sted i mit hjerte.  Det var derfor også en kæmpe glæde, at vi kunne hjemføre klubbens første trofæ og løfte Sydbank Pokalen efter en 1-0 sejr i Pokalfinalen over FC Thy-Thisted. Sammen med bronzemedaljen i Gjensidige Kvindeligaen er det de første frugter, vi kan høste af vores store investering i pige- og kvindefodbold. Vi investerer i det på FCN-maner. Dvs. vi selv påtager os ansvaret for at udvikle den næste generation af forbilleder og topspillere. Derfor er det en lige så stor glæde at se, at vores U18 piger ligger nr. 1 i landets bedste række ved juletid og at vi allerede alene i 2020 har rykket 4 piger fra vores akademi op på seniorholdet – en fantastisk flot præstation.
Men vi er ikke i nærheden af at være i mål. Der ligger fortsat et stort arbejde foran os i forhold til fortsat at professionalisere setup’et for kvinderne og hæve barren for vilkårene i kvindefodbold i Danmark. Der skal vi nå længere i 2021. Det bliver dog uden Line Røddik Hansen, som stoppede sin fantastiske karriere i slutningen af 2020. Den startede i Nordsjælland, hvor hun var nødt til at spille med på et drengehold for at kunne jagte sin drøm om at blive fodboldspiller, da der ikke eksisterede pigehold i området. Den sluttede godt 20 år og langt over 100 landskampe senere, 10 kilometer derfra, hvor Line spillede på et Superligastadion og hvor hun samtidigt hver eneste dag kunne se et helt pigeakademi tage form. Den udvikling ved vi, betyder meget for Line. Det gør den også for os.

FCN-akademi

FCN skrev tilbage i maj måned historie, da vi som den første klub nogensinde scorede topkarakter og dermed fik tildelt de maximale fem stjerner fra DBU for vores herreelite talentmiljø.  De 5 stjerner er et udtryk for mange års hårdt og målrettet arbejde samt de mange ressourcer, som vi investerer i talentarbejdet både på og udenfor banen.  Vores u19 hold sluttede 2019/20 sæsonen på 3. pladsen, imens de andre akademihold ikke afsluttede turneringerne som følge af COVID-19.  2020/21 sæsonen er startet på fornem vis med en nuværende 2. plads for vores U19 drenge, en 5. plads til vores U17 drenge og som nævnt en 1. plads til vores U18 Piger.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til alle trænere, holdledere, den medicinske stab m.fl. for igen i år at have udført et fremragende stykke arbejde på vores akademi.

Give-Back

Give-Back er en integreret del af FC Nordsjælland og dette gælder både lokalt og internationalt.  Hvert år sender vi et syvcifret beløb til Farum Boldklubs medlemmer, og vi donerer 1% af vores stadion- og billetomsætning til Common Goal. Det er en vigtig del af vores DNA og en naturlig del af at være en rollemodel i samfundet. Derfor er vi også glade for, at det i 2020 ar muligt for os og vores partnere i DHL at kunne donere penge til flere gode formål i vores lokalområde, der dækker hele regionen, med specielt fokus på udsatte børn. Bl.a. Red Barnet i Furesøs juleindsats, Hillerød Hospitals Børne- & Unge afdeling mfl. Desværre kunne vi ikke afholde Kasseløbet med DHL i år pga. Covid-restriktionerne, men vi håber det kan lade sig gøre i 2021, så vi igen kan støtte bl.a. Børnehuset SIV i Farum, der i flere år har nydt godt af vores store familieløb omkring stadion. Vi ved, at vi i FCN kommer til at tage et endnu større ansvar for vores lokalområde og region i fremtiden, og det vil vores nye daglige leder Trine Hesselund Hopp Møller være garant for. Vi ønsker fremadrettet at være tæt knyttet til samfundet omkring os i regionen. Vi tog i 2020 skridt i den rigtige retning, og vi kommer til at rulle flere spændende initiativer og projekter ud i samarbejde med vores partnere og lokale og regionale aktører i 2021.

Faciliteter

FC Nordsjælland har en erklæret vision og ambition om at drive Nordens bedste fodboldakademi for både piger og drenge målt på det fodbold- og uddannelsesmæssige niveau ligesom faciliteterne skal være på absolut topniveau. Vores ambitioner på dette område er skyhøje, for faciliteterne er hele fundamentet for, at vores fodboldmodel kan fungere og udvikles.

Vi arbejder derfor med flere kommuner i Nordsjælland for at kunne levere disse rammer, og dette arbejde vil fortsætte i 2021. Vi kommer ikke til at gå på kompromis med at søge og skabe de bedste rammer for vores spillere og elever på vores akademi. Hverken for pigerne eller drengene.

Fans

Covid-19 pandemien er vel ret beset det største mareridt for et forhold mellem en fodboldklub og dens fans. Pludselig kunne vi ikke se hinanden hver eneste weekend mere, og kærligheden føles svær at gengælde. Men vi har så sandeligt følt den i 2020. Jeres loyalitet har været overvældende i en meget svær situation for os. Over 90% af jer valgte at donere værdien af jeres sæsonkort til forskellige projekter på akademiet og i fanmiljøet, frem for at kræve penge retur, når nu ikke vi kunne invitere jer alle på stadion hver uge. Det skal i have en stor tak for. Vi har forsøgt at gøre vores den anden vej. Vi har inviteret så mange sæsonkortholdere og abonnenter ind som protokollerne har tilladt til hver eneste hjemmekamp, og vi har skruet gevaldigt op for vores kommunikation og content på vores digitale platforme med nye formater og tiltag, som gerne skulle kunne bringe jer lidt tættere på maskinrummet, når nu ikke i selv kan føle det hver eneste weekend på stadion.

Vi vil gerne sige en stor tak til jer som fans. Den indsats, I har lagt for dagen i forbindelse med kampene på hjemmebane under Covid-19, har været en fornøjelse at opleve. Jeres kampgejst og initiativ har gjort Right to Dream Park til et af de absolut bedste stadioner at spille og være på i 3F Superligaen anno 2020, og det har både klub, spillere og partnere sat stor pris på.

Vi kommer i 2021 til at styrke og målrette indsatsen fra vores side over for jer. Vi har allerede taget hul på kampagner og aktiviteter på vores app, hvor I har kunne vinde alt fra ture i zoo og Tivoli til juletræer, og det er afgørende for os fremadrettet at levere stærke digitale løsninger, der giver værdi og ikke mindst styrker relationen mellem jer, klubben og vores partnere. Det glæder vi os til at dele med jer.

Partnere

Covid-19 pandemien har også spillet en væsentlig rolle i forhold til vores partnere. Ikke kun i relation til, hvad vi i normale tider kan tilbyde af pladser og hospitality på stadion, netværksmøder, ture til udlandet m.v.  Mange af jer er også påvirket, både forretningsmæssigt og personligt, af Covid-19. Vi har alligevel mærket en kæmpe opbakning fra jer på trods af alle udfordringerne, og det vil jeg gerne takke jer for.  Vi har et stort behov for jeres hjælp og support – det skal ikke være nogen hemmelighed. Derfor vil og skal vi fortsat være kreative og gøre endnu mere for jer og for at drive vores fælles netværk. I 2020 så vi initiativer som walk and talks ved Furesøen, picnic på stadion, virtuel vinsmagning mm. I har taget godt imod dem, og vi kommer til at blive ved med at forny og innovere så længe, der er et behov for det. Kære partnere, jeres vilje til at acceptere alle de uforudsete ændringer i 2020, og jeres tro på klubben og vores ambitioner, har været fantastisk for os at opleve.

På Gensyn

Tak for jeres støtte i 2020 – vi vil være taknemmelige for, hvis den fortsætter i 2021. Covid-vaccinen er ankommet, men stormen er ikke redet af. 2021 bliver stadigvæk et år, hvor hverdagen ikke vender tilbage med det samme og der vil nok gå et stykke tid, før vi alle kan ses på stadion igen. Vi håber og tror dog på, at vi kan få mulighed for at gå til fodboldfest sammen i Right to Dream Park i løbet af 2021. At fylde lægterne med fodboldglade fans, partnere og samarbejdsklubber, er noget vi ser meget frem til.

Godt nytår, på gensyn i 2021 og husk – Everyone has the Right to Dream.

Søren