Hjortebjergs optakt vs. SønderjyskE | Superligaens suverænt bedste omstillingshold

Kategorier

foto: Gonzales Foto

(OBS: Grundet Corona-forbehold har det ikke været muligt at optage interviewet som podcast)

På søndag venter en svær udebanekamp mod SønderjyskE, som før denne runde befinder sig på en flot tredjeplads i 3F Superligaen. Vores assistenttræner, Frank Hjortebjerg, er især imponeret over sønderjydernes omstillingsspil, som har sikret dem rigtig mange point på trods af at være knap så dominerende i spillet med bolden.


SønderjyskE har vi ikke snakket om før, Frank. Kan du fortælle lidt om, hvad det er for et hold?

– I denne sæson er Sønderjyske, for mig at se, det hold, der har bolden mindst, angriber hurtigst og er gladest for at stå lavt. Det har virket lidt som om, at jo lavere de har stået, desto bedre har det været. Det er også det, der har udmøntet sig i deres resultater. De har jo fået skrabet mange flotte point sammen.

– Så det er sådan deres primære udtryk. Det er et vanvittig godt omstillingshold, hvor især Haji Wright oppe foran og mine to kammerater fra Næsby, AK (Anders K. Jacobsen) og Alexander Bah, er vigtige.

– Typisk stiller de op med tre centrale forsvarsspillere og to wingbacks. I nogle kamp har de forsøgt at køre med deres wingbacks højt i banen i presdelen, men i andre kampe har de to haft et lavere udgangspunkt.

–  Og så har de tre spillere inde på midten, hvoraf to af dem er deciderede centrale midtbanespillere i Mads Albæk og Victor Mpindi Ekani. Og så er Julius Eskesen den tredje mand, som er en mere dynamisk, flagrende, offensiv midtbanespiller-type.

– AK har haft en rolle, hvor han enten har ligget som angrebsmakker til Wright, eller også har han haft et udgangspunkt som kantspiller, når de forsvarede sig. Og så har han bevæget sig mere rundt om Wright, når de har angrebet.

– Så de forsvarer sig oftest med to centrale midtbanespillere, og så står AK og Eskesen på siderne af dem. Så når de har deres lave udgangspunkt, står de med fem mand i bagkæden, en linje med fire på midten og så Haji Wright alene på toppen.

Hvad er det så, vi skal passe på?

– Vi skal jo virkelig passe på de her omstillinger imod os, for der har de været Superligaens suverænt bedste hold. Målene kommer fra AK, Haji Wright eller Alexander Bah, og de er typisk kommet efter en omstilling.

– Jeg tror, SønderjyskE er det hold i Superligaen, der har haft bolden mindst, har haft færrest angreb og har haft bolden mindst oppe omkring modstanderens felt, men alligevel har de lavet tredjeflest mål af alle.

– Denne her måde at forsvare sig lavt på og spille så hurtigt til afslutninger, har været meget markant for SønderjyskE. Det har ikke været så markant i de seneste sæsoner. Der har der været med længere angreb og højere pres i længere tid af kampen.

Hvad er så vores modsvar til det udtryk, de kommer med? Hvordan skal vi gøre ondt på sådan et kontrahold?

– Vi skal forsøge at positionere os således, at vi har en god balance i holdet. Det vil vi selvfølgelig altid, men i særlig grad når vi møder SønderjyskE, som har været en så stærk omstillingsmaskine.

– Så det handler om, at vi får lavet en kamp, hvor de kommer ned og skal forsvare sig en masse. De skal virkelig få lov at arbejde hårdt defensivt, således at de har lang vej at løbe, når de gerne vil afsted på de her omstillinger.

– Vi skal se, om vi kan få spillere som Haji Wright, AK, Eskesen og Alexander Bah til at hjælpe deres holdkammerater tæt på deres eget mål, så de ikke kan sætte en god position i forhold til at komme afsted på omstillingerne.

– Nu må vi se, hvordan banen og underlaget er, men ambitionen er at trykke dem langt tilbage. De skal virkelig have noget at forholde sig til. Og så er det vigtigt, at vi genpresser, alt hvad vi kan, så de ikke kommer ud at vores førstepres, når vi mister bolden.

Du snakker både om at lægge et heftigt genpres, men vi skal samtidig også have en god balance i restforsvaret, så de ikke får succes med de her omstillinger. Hvordan hænger det sammen?

– Det ene kan ikke stå alene. Vi genpresser jo ud fra vores restforsvars positioner. Så på den måde er det ikke noget med, at vi vægter det ene højere end det andet.

– Men når du siger restforsvar, er der sikkert også mange, der tænker, at det er de 2-3 bagerste spillere. Sådan tænker vi ikke.

– Et restforsvar sættes ind med hele holdet. Så det er noget med, hvordan vi positioner os tilstrækkeligt med linjer i spillet og hvordan vi dækker banens bredde og dybde, så vi altid har spillere i position til at presse fremad mod bolden og stoppe omstillingen.

– Så på den måde hænger de to ting sammen. Det kan vi ikke adskille eller sige, at vi prioriterer det ene over det andet.

– Men vi kan godt sige, at til denne her kamp mod SønderjyskE bliver det særligt afgørende for kampens udfald, hvordan vi lykkes med denne her fase. I andre kampe er det ikke lige så afgørende, hvis man ikke møder en lige så stor omstillingsmaskine, som SønderjyskE er.

– Når vi møder eksempelvis Vejle, kan vi tage nogle flere chancer i vores måde at positionere sig på offensivt, fordi vi ikke tror på, at de er lige så skarpe i omstillingsspillet, som SønderjyskE nu engang er.

Vi fik jo endnu en hjemmebanesejr i sidste weekend, men mangler stadig vores første på udebane. Hvordan kan det være, at det ikke lykkedes, når vi ikke spiller i Farum?

– Jamen, selvfølgelig er banen den åbenlyse grund til det. Vi er jo bare meget komfortable med kunstgræsunderlaget, og det er de andre hold som regel ikke. I hvert fald ikke lige så komfortable som os.

– Og samtidig spiller vi et spil, der passer godt til en kunstgræsbane, hvor det kan være svært at komme i pres, hvor bolden oftest ender der, hvor man regner med og der er en lille grad af tilfældigheder.

– Det er ikke sådan, at vi tænker “åh nej, nu er det udebanekamp igen” eller “nu skal vi have den udebanesejr!”. Sådan fylder det egentlig ikke hos os.

– Vi har ikke en udebanetilgang og en hjemmebanetilgang, men det er klart, at banens tilstand har noget at skulle have sagt. Det er dog ikke noget, vi som sådan tilpasser hele vores spil efter, men det er noget, vi må se på, når bolden ruller. FCK så ud til at kunne spille ganske fint i Haderslev i sidste weekend, så hvorfor skulle vi ikke kunne det?

– Dog forbereder vi spillerne på, at de nok ikke kommer ned og spiller på et billardtæppe. Vi skal prøve at gøre det, som vi altid gør, men vi skal også være klar til at adapte i en given situation.

– Hvis der eksempelvis er en sandkasse nede omkring vores keeper, så skal vi jo ikke tvinge igennem, at vi gerne vil spille forbi deres pres nede i eget felt, når vi har målspark. Det er der jo ingen grund til, hvis vi ikke føler os trygge ved det.

Kamal er ude med karantæne. Topscorer og en vigtig brik i vores offensive spil denne sæson. Hvad er det, vi kommer til at mangle der søndag? Og skal han erstattes 1-til-1 eller holdstrukturelt?

– Der er selvfølgelig ærgerligt, at en spiller der har spillet så meget, som Kamal har, er ude med karantæne. Også fordi han har så stor andel i både vores mål, men egentlig også i vores defensive arbejde.

– Vi har kun én, der hedder Kamaldeen Sulamana på holdet. Så vi må gøre noget andet, selvom vi selvfølgelig har nogle typer, der minder om ham.

– Ibrahim Sadiq eksempelvis, som mod AGF var en del af truppen for første gang i lang tid. Han har gjort det fint på træningsbanen og i et par interne træningskampe. Så han er selvfølgelig en mulighed, hvis man er ude efter en type, der minder om Kamal.

– Og så er der også Abu Francis, der er tilbage fra karantæne. Inden den famøse Hvidovre-kamp var han jo inde i en rigtig god periode. Han er jo en anden type. Han er mere en midtbanespiller, der kommer mere omkring på banen. Kan både det dybe løb og pasningsspillet på midtbanen.

– Man kunne godt forestille sig, at vi stadig vil spille med noget fart oppe foran, men at det ikke bliver møntet lige så meget på, at vi skal sætte det op til 1-mod-1-spillet, som vi gerne vil med Kamal.

Der er kampstart klokken 14.00 på søndag. Opgøret bliver vist på Eurosport 2.