Birks analyse: Vores første møde med det “nye FCK-hold”

Kategorier

Foto: Noah Thilemann

Forud for søndagens 0-1-nederlag til FC København var der en del fokus på, at det var første gang, vi skulle møde københavnerne, efter Jess Thorup er kommet til. Den nye cheftræner har nemlig implementeret et nyt system, som ligger langt fra FCK’s traditionelle 4-4-2-dyder.

Vores analytiker, Frederik Birk, giver her et taktisk indblik i vores første møde med det “nye FCK-hold”.

Hvad lærte vi? Og hvad kan vi tage med os til næste gang, vi møder dem?

– Hvis vi starter med den offensive del af spillet, så forventede vi jo, med afsæt i FCK’s to seneste kampe, at de i deres presstruktur ville komme med et forsvarsled på fire spillere, et midtbaneled på tre og så et forreste led med tre spillere.

– Der var vi klar over, at der ville være noget rum på siderne af deres midtbaneled, hvor de formodentlig ikke ville kunne dække så bredt, som de tidligere har gjort i deres 4-4-2.

– Med afsæt i de strukturer valgte vi at sætte en opbygning, hvor vi havde tre spillere i vores bagspil og to centrale midtbanespillere, der skulle være meget smalle for at give dem nogle udfordringer i deres midtbaneled. Fordi samtidig skulle vores wingbacks være relativt lave, så vi kunne udvikle spillet derfra, når nu FCK valgte at fokusere inde centralt.

– Så når deres 9’er og deres to kanter gik på i presset, skulle vores exit-aflevering gå ud til vores lave wingbacks, hvorfra vi kunne udvikle spillet. Og derfra skulle Mads Døhr og Daniel Svensson være opmærksomme på, hvordan FCK valgte at løse det.

– Hvis de sendte en 8’er frem i trykket, så vil der åbne sig noget rum inde centralt, hvis vi formår at lægge nogle vinkler uden om den pressende 8’er. Altså skulle vi enten finde en spiller fremme i halvrummet, eller også kunne vi ramme Jaxe eller Kofod nede i bunden.

– Den anden mulighed var, at det var en af deres backs, der trådte frem, når vores wingback fik bolden. Skete det, ville der selvfølgelig opstå nogle rum på siderne af deres to stoppere. Både Zanka og Boilesen har jo begge enormt meget kvalitet, men hvis der er et punkt, hvor vi som minimum kan matche dem, så var det på farten. Specielt når vi spillede med Kamal og Abu Francis i det forreste led.

– Det vi så i kampen, var, at deres to kantspillere orienterede sig meget efter Jaxe og Kofod, mens deres 8’ere stod lidt bredere og havde fokus på halvrummene. Så det var lidt en form for juletræsformation, vi mødte, hvis man kan se det for sig. 4-3-2-1.

– Det gjorde, at vi sommetider blev lidt låste. Det var svært at spille ind på vores midtbaneled. Kunsten var, at vores stoppere skulle stå på nogle lidt bredere punkter, så der kom lidt mere afstand, når FCK skulle presse op. Og når de så pressede op, ville der opstå nogle rum inde bagved. Alternativt kunne vi netop spille ud på vores wingback, og så kunne vi komme ind centralt derefter.

– Ofte var deres backs lidt mere beskyttende, hvilket gjorde, at vi havde bedre muligheder for at udvikle det inde centralt. Det gjorde vi eksempelvis på det meget fine angreb, som giver Abu den store chance i slutningen af første halvleg. Fordi deres back holder lidt igen, bliver der plads inde centralt til Rygaard, som finder Kamal, der flikker den flot videre første gang til Abu. Det vigtige her er, at vi får de modsatrettede bevægelser oppe på forreste led, hvor Kamal dropper ned, mens Abu søger dybden.

– Overall havde jeg nogle gode eksempler med på vores post match-meeting i går, som vi godt kunne tage med os. Vi satte flere gange nogle fine positioner i spillet, som gav dem nogle udfordringer, der gjorde, at vi kunne komme ind imellem dem og angribe.

Og hvad med når FCK, var på bolden?

– Jamen, hvis vi skal vende den om og kigge på det defensive, så var vi jo meget opmærksomme på, at de ville spille relativt smalt. Deres backs skulle holde bredden, men de ville gerne overloade inde centralt. Specielt med Pep Biel som denne her falske 9’er, der går ned og broderer spillet sammen med Falk, Stage og Zeca.

– Og der var selvfølgelig flere aspekter, vi skulle have fat i, men vores analyse vil altid tage udgangspunkt i, om vi formår at skabe intensitet i den forreste del af vores pres. Og der var et par eksempler, hvor der simpelthen ikke er nok intensitet i det. Så de fik relativt meget ro. Der var især et eksempel, hvor Peter Ankersen får alt for meget tid, så han kan stå og vente på de her små bevægelser inde centralt, hvor de jo var i overtal.

– Når Pep Biel dropper ned, vil der jo blive et 4v3-overtal inde centralt, hvor Rygaard, Jaxe og Kofod kommer i undertal. Og der havde vi jo en udfordring i, hvordan vi skulle løse det. Det var ikke fordi, at Pep Biel altid blev sat op, men bare det at han gik ned og blandede sig i det centrale spil, gjorde, at vi endte med at stå for meget ind imellem dem. Og når vi så ikke får lagt pres på deres boldholder, så får de nemt ved at sætte nogle pasninger ind. Specielt Rasmus Falk havde gode arbejdsbetingelser i første halvleg, fordi vi ikke formåede at sætte vores førstepres ind.

– Det måtte vi snakke om i pausen. Vi ændrede lidt i presvinklerne, så Kamal og Abu i højere grad pressede udefra og ind i førstepresset. Men vi blev også nødt til at aktivere vores sidestoppere og wingbacks noget mere.

– Det vil sige, at hvis vores wingbacks sprang frem på deres back, blev vores sidestoppere nødt til at være mere aggressive på de brede punkter. Og hvis vores wingbacks i stedet blev nede, og FCK spillede ind centralt, så skulle en af vores tre stoppere turde at træde op. Specielt Ulrik, hvis Pep Biel droppede ned.

– Vi så også, at Ulrik gik hårdere på Biel i anden halvleg. Han får også et gult kort, men det blev lidt strategien i anden halvleg. For vi kunne godt se, at de skabte et overtal inde centralt i banen, fordi vi netop blev for passive i vores forsvarsled. Og der har FCK for meget kvalitet. Vi kan ikke tillade, at deres dygtige spillere får den plads og ro inde i centeret af banen.

På mandag spiller vi den sidste 3F Superliga-kamp, inden vi går på juleferien, når de forsvarende mestre fra FC Midtjylland venter i et svært udebaneopgør. Der er kampstart klokken 19.00 på MCH Arena.