Birks analyse: Det defensive udtryk mod AaB

Kategorier

Foto: Gonzales Photo / Nicolas Cho Meier

I søndags spillede vi uafgjort 1-1 i Aalborg, og forlængede vores stime som ubesejret i 3F Superligaen. Undervejs i kampen stod der dog AaB på størstedelen af spillet, da vores hold til tider stod længere tilbage på banen end sædvanligt.

Analytiker, Frederik Birk, giver her et indblik i de taktiske overvejelser, der var forbundet med det knap så intensive presspil, som man så i søndags.

– Uden at kende til AaB’s taktiske oplæg, lignede det en kamp, hvor de to hold optrådte med en nogenlunde ensartet plan offensivt. Grundstrukturen var for begge hold mere eller mindre den samme, og dermed var det på mange måder de samme rum, holdene forsøgte at udnytte. Fordi man vil altid møde de samme defensive udfordringer med at løse halvrummene, når man spiller med tre stoppere, to wingbacks, to centrale midtbanespillere og tre spillere fremme. I kampen lignede det, at også AaB havde talt om at udvikle spillet netop fra halvrummene.

– I vores tilfælde var det på siderne af Jaxe og Kofod, vi vidste, vi kunne blive sårbare. Og der er det selvfølgelig et spørgsmål om, hvordan man håndterer de her halvrum, som modstanderen gerne vil operere i. Hos AaB er det Lucas Andersen og Kasper Kusk, der gerne krydser ind i de her områder.

– Der havde vi et par sekvenser i starten af kampen, hvor vi går højt og aggressivt på dem. I særdeleshed vores førstepres var rigtig hidsigt på deres tre bagerste spillere. Og når det pres er hidsigt, så behøver vores to midtbanespillere ikke klodse direkte op på AaB’s to centrale midtbanespillere. Og derfor kan de dække lidt mere in between og derved stå tættere på de områder, som Kasper Kusk og Lucas Andersen gerne vil droppe ind i.

– Men på forkant af kampen var vi også opmærksomme på, at hvis det her førstepres ikke var knivskarpt, så er AaB så dygtige inde centralt, at vi godt kunne blive udfordret på det potentielle undertalsspil inde omkring vores to centrale midtbanespillere.

– Derfor havde vi også gjort det klart, at det var spillerne derinde, der skulle mærke efter. Afsættet var, at vi skulle forsøge at gå helt op til at starte med og forsøge at slå deres spil i stykker. Kunne det ikke lade sig gøre, var det afgørende, at vi ikke endte i en mellemting.

– Mange af de chancer de skaber, er nemlig, hvor vi står semi-højt på banen, men vi er alligevel ikke helt deroppe, hvor vi for alvor får lagt tryk på AaB’s opbygningsspil. Og når vi ikke er helt deroppe, men ender op i stedet midt imellem, bliver områderne omkring Kof og Jaxe for store. Og så får Kasper Kusk og Lucas Andersen alt for gode arbejdsbetingelser til at udvikle AaB’s spil.

– Så det var den følelse, der var inde på banen, der medførte, at vi trak presset og dermed tog et lavere udgangspunkt defensivt. Fornemmelsen var simpelthen den, at AaB var dygtigere til at ramme den offensive positionering, end vi var til at sætte presset ind, hvorfor vi følte os nødsaget til at sænke preshøjden og øge kompaktheden i holdet.

– Så det var et udslag af, at vi selvfølgelig altid gerne vil så højt som muligt og så meget som muligt. Men vi skal være opmærksomme på, at hvis vi ikke kan være der, så skal vi korrigere til. For vi skal i hvert fald ikke ende i et semi-højt pres, hvor rummene bliver alt for åbne og alt for store. Så er det bedre, at vi får samlet holdet og arbejdet videre derfra.

Hvordan synes du så vi lykkedes med at lukke af, når vi nu engang valgte at stå lavt?

– På post match-mødet viste jeg nogle billeder, hvor vi ser ganske udmærket ud i den lave organisation. Her gør Antman et fint arbejde på 9’er-positionen. Han får skåret en lille vinkel fra den stopper, vi nu engang gav tid på bolden, og op til deres 6’er. Med denne her lille positionering får han ledt spillet i en retning, der gjorde, at vores øvrige spillere relativt let kunne sikre en defensiv overtalssituation i det område, som Antman tillod, at der blev spillet ind i.

– Hovedudgangspunktet var, at vi skulle undgå, at Aalborg kunne spille ind imellem kæderne på os. For der kan vi stadig godt blive udfordret, selvom vi står længere tilbage. Og der viste jeg et par fine klip til drengene, hvor vi flot holder spillet foran os, og derved er i fuld defensiv kontrol.

– Men jeg viste også et klip, hvor AaB formår at spille ind på halvrummet ved siden af Jaxe. Her var vi ikke hurtige nok på vores defensive fodarbejde til at bryde pasningen, men til gengæld roste jeg Jaxe for, at han i situationen fortsatte med at lægge tryk på boldholderen, så der også var pres fra bagsiden af.

– Fordi når der er pres på boldholderen fra bagsiden af, så bliver det lettere for én af stopperne at træde frem og lave et dobbeltpres. Specielt fordi rummene er så små, når vi dækker meget kompakt og lavt på banen. I det her tilfælde er det Ivan, som flot støder frem, men han kunne kun gøre det, fordi Jaxe lægger det her tryk fra bagsiden af.

– Så der var en masse smådetaljer, som vi sagtens kan tage med os videre, for vi vil afgjort ende op i situationer, hvor vi igen kommer til at forsvare os lavt. Men det er klart, at vi blev nødt til at lave en lille refleksionsøvelse med spillerne på bagkant af kampen: Hvordan kunne det være, at vi ikke formåede at komme højere op i presset i den givne kamp?

– Nu traf vi beslutningen denne gang, fordi vi ikke følte, at vi defensivt kunne kontrollere den centrale del af banen. Men budskabet skal også være, at vi har en ambition om at være langt højere og langt mere aggressive og initiativrige i vores udtryk generelt set.

– Kampen mod AaB skal ikke være et pejlemærke for, hvordan FC Nordsjælland-holdet udtryksmæssigt skal se ud i spillet mod bolden.

På søndag er der mulighed for at vise et andet udtryk, når vi spiller på hjemmebane mod AGF. Der er kampstart klokken 18.00.