Ugens kvindenyt: Rollemodellerne Nagin & Maymi

Kategorier

Nagin Ravand og Maymi Asgari kort før showet i Right to Dream Park.

I lørdags slog vores kvindehold AaB, og fik dermed den tredje sejr på stribe. I pausen af kampen havde vi tre piger på besøg, som underholdte vores tilskuere med seje tricks og freestyle. To af pigerne er Maymi Asgari og Nagin Ravand. Maymi er freestyler, mens Nagin i mandags vandt PlanBørnefondens Pigepris.

Nagin Ravand, som stammer fra Afghanistan, og Maymi Asgari, som stammer fra Iran, er begge 21 år gamle og bor i Aarhus. Da de var omkring 15 år gamle, valgte de begge at tage initiativet som frivillige og give noget af det, de selv har lært på deres rejse, videre til andre.

Det kan for mange unge virke helt naturligt gå til fodbold i fritiden, men sådan er det ikke altid for piger med en anden etnisk baggrund.

– Vores fællesfundament er, at vi voksede op med fodbolden sammen som fodboldtrænere. Dernæst blev vi begge engagerede i den frivillige verden. Jeg vil gerne bruge min stemme til at inspirere og være en rollemodel for andre piger ved at sætte fokus på de manglende muligheder for piger og kvinder. Særligt minoriteter, siger Nagin, hvorefter Maymi stemmer i:

– Jeg vil gerne inspirere og være en rollemodel for andre piger gennem min freestyle. Jeg vil sætte et eksempel.

En gang har det været forbudt at spille fodbold i Afghanistan, hvor Nagin stammer fra. I dag er det lovligt, men det er langt fra alle i den afghanske befolkning, som er enige i, at det bør være lovligt.

– Der har for nyligt været en række sager, som har gjort det mere problematisk at spille fodbold i Afghanistan, hvis du er kvinde. Muligheden er der den dag i dag, men næste step er, at det skal blive en normalitet at spille fodbold som kvinde. Uden man behøver at være banebrydende, konstaterer Nagin og fortsætter:

– Og ja, Afghanistan har fået et kvindelandshold, men det er langt fra alle som støtter det, og byder det velkommen. Mange mener, at det er en herresport. Så man vil som kvindelig fodboldspiller i Afghanistan møde en masse kritik på sin vej.

– Det samme kan man på mange måder sige om det iranske kvindelandshold, der dog ikke møder ligeså meget kritik på sin vej, fortæller Maymi.

Nagin startede som frivillig i den lokale klub i Aarhus-området som 15-årig, og har siden formået at rykke på fodbolddiversiteten i lokalområdet. Klubben, der tidligere ikke havde kvindelige medlemmer, kom op på hele 40 pigespillere i løbet af Nagins periode som træner, bestyrelsesmedlem og pige-ungdomsansvarlig.

Maymi startede også ud som træner, men valgte i løbet af årene at tage den fodboldtekniske vej, og engagerede sig i streetfodbold. Siden hen har hun gjort streetfodbold mere attraktivt for unge piger, og hun er selv et godt eksempel på, at piger også kan noget med en fodbold.

– Det at være frivillig var en ny ting for os, men så snart vi kom ind i varmen, kunne vi også godt selv mærke den forskel, vi gjorde omkring os. Om det var i foreningslivet eller ude på asfalten, så var det vigtigste for os at engagere og aktivere de unge.

– Som tiden gik, blev det en større og større succes. Fra begge sider krævede det forældreindragelse, og en masse oplysninger om vores forskellige initiativer. Men det hårde arbejde vi lagde i det, begyndte inden længe at bære frugt, fortæller Maymi.

– Vi er interesserede i at inspirere både etnisk danske piger og piger med en anden etnisk baggrund. Vi tror på, at der er flere piger, som gerne vil gå til fodbold, men at de bare har svært ved at tage skridtet mod noget mere seriøst.

– I fodboldklubber er det for det meste mandlige trænere, man ser. Her tror vi, det vil være lettere for piger at have en kvindelig træner, som man kan afspejle sig selv i og forstå på en anden måde, end man kan med en mandlig træner.

Nagin har i dag valgt at tage skridtet videre fra trænergerningen, og har givet holdet videre til nogle af spillerne, der igennem årene gerne skulle være rustet til at tage det næste skridt som trænere.

Selvom Maymi og Nagin tidligere har været frivillige to forskellige steder, så står de i dag sammen, når de én gang om ugen faciliterer ugentlige streetfodbold-træninger for unge piger i lokalområdet. De er begge frivillige i organisationen GAME.

– Ambitionen for os er at sørge for, at alle har de samme muligheder indenfor sportsverdenen. Uanset hvor man bor, hvilke ressourcer man har eller hvordan man ser ud. Det er grundstenen.

De spiller begge to selv fodbold i dag, når tiden er til det i deres travle hverdag ved siden af studierne.

– Vores kærlighed til fodbolden kom i en tidlig alder, da vi spillede med både drenge og piger i gården. Det er også årsagen til, at vi er meget tekniske i dag. Vi spiller selv fodbold i dag, men vi er bedst til freestyle og futsal, hvor teknikken har en mere afgørende rolle i spillet.

I dag læser Nagin uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet og Maymi læser sociologi på Aalborg universitet. Ved siden af studierne bliver de inviteret ud for at holde oplæg om deres historier, og desuden også budt på masser af muligheder for at organisere større events for børn og unge.

Hvad fremtiden har at byde på, ved de to unge kvinder endnu ikke helt præcist, men ambitionerne er høje, planerne er i gang og én ting er de sikre på – deres fremtid er fælles.

Nagin Ravand vandt i mandags PlanBørnefondens Pigepris, som hvert år gives til en person, der er med til at fremme ligestilling.
Maymi Asgari skal til EM-2020 freestyle i Parken.

Stort tillykke til Nagin og Maymi!

_________________________________________________________________________________

FC Nordsjælland kvindesenior 

I fredags

Eftersom vi slog Fredensborg BI i ottendedelsfinalen i Sydbank Kvindepokalen, er vi fortsat med i pokalturneringen, hvor vi er forsvarende mestre. I fredags blev der afviklet lodtrækning til de kommende kvartfinaler i Sydbank Kvindepokalen, hvor vi trak sidste års sølvvindere, FC Thy – ThistedQ. Kvartfinalen bliver spillet på udebane i Sparekassen Thy Arena i Thisted den 21. november klokken 13.00.

I lørdags

I lørdags tog vi mod AaB i Right to Dream Park, hvor det blev til vores tredje sejr i træk. Selvom Kathrine Kühl gjorde det hurtigt til 1-0, udviklede det sig til en spændende kamp, da der ikke faldt flere scoringer før i overtiden af kampen, hvor Cecilie Larsen lukkede kampen til 2-0. Læs mere om kampen HER.

På lørdag

På lørdag skal vores kvindehold i aktion igen i Gjensidige Kvindeliga, hvor modstanderen er Brøndby, som topper tabellen. Bliv klogere på stillingen HER. Kampen bliver spillet klokken 14.00 på udebane på Brøndby Stadion.