Hjortebjergs optakt vs. FCK – NU SOM PODCAST

Kategorier

I morgen venter en udekamp mod FC København, der er kommet skidt fra start i den nye sæson. Frank Hjortebjergs taktiske indsigt forud for kampen kan læses her, mens den fulde optakt kan lyttes til som podcast.

FCK er bevæget sig over i noget, der mere ligner en 4-2-3-1 her i den nye sæson. Kommer denne formations- og strukturændring til at ændre noget for kampbilledet, tror du?

– Altså det har ændret lidt på vores tilgang til kampen. Ikke meget, men vi har selvfølgelig noteret, at Jonas Wind er blevet mere en tydelig mellemrumsspiller, efter Kamil Wilzcek er kommet til og spiller spidsangriber.

– Wind har altid været god til at blive spillet op på. Han er dygtig til at spille med ryggen til målet, holde fast på bolden og videreudvikle deres spil derfra. Og på den måde er hans rolle ikke ændret som sådan. Han har bare et lidt lavere udgangspunkt.

– Og det, som FCK gerne vil, er stadig meget af det samme. Selvom de har ændret formation. De vil stadig gerne sætte spillet fra deres to midterforsvarer og deres to centrale midtbanespillere. Og hvis de ikke kan det, slår de den måske direkte op på Jonas Wind.

– Vi har i hvert fald en forventning om, at det er en blanding af de to ting, som de gør i den offensive del af spillet, når vi skal spille mod dem på søndag.

– Defensivt ligner de meget sig selv, kan man sige. Det sætter det ud fra en 4-4-2-struktur med to klare angribere og fire rimelig klare midtbanespillere, men kanterne går også lidt i presset. De positionerer sig sommetider højt i presspillet.

– Så nogle gange ender de nærmest med at have fire spillere i den forreste preslinje, mens de andre gange kun har to eller tre. Det er lidt varierende fra deres kantspillere, men det er, som vi kender dem fra sidste sæson. Det er ikke noget nyt.

Tidligere har du fortalt, at vores spillere efterhånden har FCK’s klassiske 4-4-2-system på rygraden. Har det betydet noget for jeres forberedelse og generelle gameplan, at de nu har ændret lidt?

– Ikke andet end at vi i vores defensive del er nødt til at respektere, at Jonas Wind nu i højere grad positionerer sig mere klart i det venstre halvrum. Vi kalder det halvrum, men det er måske en smule teknisk. Det vil sige, at det ikke er lige midt på banen, men heller ikke så langt ude på siden, at han står ude på sidelinjen.

– Det skal vi respektere og være opmærksomme på. Så det har betydet lidt vores måde at presse på og vores defensive positionering. Men mere end det har det heller ikke betydet.

Okay. Men så bliver vi jo nødt til at opfriske; hvordan er det, at vi kan drille det traditionelle FCK-hold?

– Vi kan gøre rigtig, rigtig ondt på FCK i rummet lige foran deres bagkæde. De forsvarer sig på en måde, som er mere beskyttende end mange andre hold i 3F Superligaen. Det vil sige, at de gerne vil holde deres bagkæde intakt i så lang tid, som det overhovedet er muligt.

– Så de vil helst ikke have deres midterforsvare til at skubbe for meget op og presse fremad. Og de vil helst heller ikke have deres backs til at forlade linjen alt for tidligt.

– Og det prøver vi altid at udnytte, når vi møder FCK. For vi vil jo typisk gerne ramme rummet foran bagkæden mod alle hold. Det er noget, vi dyrker rigtig meget. Og der ligger FCK’s måde at forsvare sig på faktisk rigtig godt til, at vi kan lykkes med det.

– Hvis altså vi kan komme ud af deres førstepres. Hvilket er noget, som de over en årrække er blevet gode til. At gå højt, presse højt og trykke modstanderen hårdt. Og især i Parken har tidligere haft det svært med det.

Nej, vores statistik mod FCK er ikke skidegod, men her i foråret spillede vi to rigtig fornuftige kampe mod dem. Dog uden at få en sejr. Hvorfor er det, at det er så svært at køre sejren hjem mod netop FCK? Og hvad er det, vi alligevel har gjort godt her de sidste par kampe?

– For mig personligt, var hjemmekampen mod FCK, som var den første kamp i mesterskabsspillet, en fantastisk fodboldkamp. Fra begge holds sider. Men i mine øjne var det den bedste præstation, vi har leveret i de snart to år, jeg har været her.

– Fordi vi formåede at kontrollere kampen på vores måde, men uden det blev så kontrolleret, at vi ikke skabte chancer. Vi formåede at drille dem enormt meget i vores offensive positioner. Og samtidig lykkedes vi også med at gøre det rigtig svært for dem at spille igennem os og lægge et tryk på os.

– Og det fører så frem til det andet spørgsmål; hvad er det, der gør, at de alligevel i slutningen af kampene tit ender med at gøre ondt på os?

– Det er jo fordi, at de også gerne vil kontrollere kampene. De vil også gerne flytte modstanderen meget rundt. Og nogle gange er vi endt med virkelig at løbe meget efter dem. Især når vi spiller inde i Parken, hvor de er så gode til at vende spillet fra side til side til side til side.

– Det bliver sådan en kværnende FCK-offensiv. Og på et eller andet tidspunkt luller det os lidt i søvn, mens det samtidig gør os enormt trætte.

– Og sidst inde i Parken satte de så også N’Doye ind med et kvarter igen. Og der må man bare løfte på hatten over, hvordan han fik hele stadion og hele København til nærmest at løfte sig. Det var ikke så fedt at være en del af, når man stod på den modsatte side. Men omvendt var det på en eller anden måde også bare inspirerende at opleve.

– Men det er det, de er gode til. De bliver ved, og de kværner på. De hagler indlæg ind i boksen. Og er enormt gode til at have denne her lange, lange possession-fase, hvor vi kommer til at løbe fra side til side hele tiden, hvis vi ikke lykkes. Og det er bare svært at blive ved med at løbe.

– Og det er ikke vores måde at vinde fodboldkampe på. Vi skal ikke forsvare os i lange perioder og så kun have bolden i kort tid. Det skulle helst være omvendt. Så vi kan stresse dem med bolden.

– Og på den måde har de gjort ondt på os.


Resten af Hjortebjergs optakt kan lyttes til som podcast HER.

Frank kommer blandt andet ind på:

– Succes med offensive standardsituationer. Hvordan og hvorfor nu det?

– Hvordan har ugen været efter sæsonens første sejr?

– Hvilken betydning får det for kampen, at FCK er skidt kørende og har et europæisk nederlag med sig i bagagen?

– Hvor længe blev fansene i Farum og fejrede mandagens derbysejr?


Der er kampstart i morgen klokken 20.00 i Parken. Opgøret kan ses på TV3 Sport og Viaplay.