Birk analyserer Randers-kampen

Kategorier

I mandags slog vi Randers FC på hjemmebane med 1-0. For første gang i denne sæson stillede vi op med tre mand i bagkæden, mens vores centrale midtbane kun bestod af to spillere.

Analytiker, Frederik Birk, fortæller her om overvejelserne bag denne strukturændring samt hvilke fordele/ulemper det gav mod Randers’ organisation. 

– Først og fremmest havde vi selvfølgelig kigget på, hvilke spillere vi havde at gøre godt med. I og med at vi har fået Johan Djourou med, og Johan havde mulighed for at spille 45-60 minutter, så styrkede det selvfølgelig vores overvejelser omkring, at skulle bringe en stopper mere ind igen.

– I forhold til den beslutning kiggede vi på vores seneste kamp på hjemmebane mod Randers, hvor vi vandt 3-0. Der spillede vi netop med tre stoppere. Mumin i midten, Kian til højre og Ulrik til venstre. Og der var rigtig mange strukturelle ting, som gik fint op.

– Specielt i forhold til at tage imod det lange, tunge spil, som Randers kom med, og som vi forventede de ville komme igen denne gang. De vil gerne sætte bolden hurtigt på spil med en lang bold fra bagkæden og så arbejde på nedfaldsboldene.

– Og hvis de kommer ud af det, så er deres to forreste spillere klar til at gå ind bag vores bagerste linje med både fart og kraft.

– Som forventet viste Johan sig meget, meget stærk på den del af spillet. Og når de bragte den op til duel i midten af banen, så vandt han den 10 ud af 10 gange. Der kunne man godt se, hvor han har sin styrke i spillet.

– Men en stor andel af den succes skyldes også vores tre gutter oppe foran, som arbejdede hårdt på at sætte det første tryk ind. De arbejdede frem i presset. Og det gjorde, at vi sikrede, at den lange bold endte med en luftduel og ikke en løbeduel nede bag os.

– Hvis vi havde været mere passive i vores forreste presled, kunne vi godt forvente flere lange bolde, som kom ned bag vores trebackkæde. Og det ville medføre, at en fyr som Johan skulle ud og løbe mere om kap. Og der har han jo større kompetencer i luftduellerne, hvor han kan forsvare fremad i stedet for tilbage.

– Det næste step er så, hvad der sker efter den luftduel. I mange kampe har vi valgt at investere knap så meget i at vinde de her første dueller, hvis vi kun har spillet med Kian og Ulrik nede bagved. Så har vi stedet lagt mange kræfter i at vinde andenboldene, hvor vores midtbaneled er droppet ned og hjulpet til.

– Men i og med at vi tog en stopper mere ind i holdet, havde vi jo kun to spillere i midtbaneleddet. Og det gør, at de områder, som Kof og Dio skulle dække, bliver større. Og der havde vi lidt udfordringer.

– Dels fordi Kof og Dio havde en gammel vane med at falde langt tilbage, når Randers slog den lange bold. Fordi når vi stiller op med kun fire mand nede bagved, så vil vi ofte gerne holde vores bagkæde intakt og lade midtbanespillerne vinde bolden, som jeg også nævnte før.

– Men når vi stiller med tre stoppere, hvoraf Johan er så dygtig i luftspillet, så er det vigtigt, at Kof og Dio placerer sig en lille smule højere i banen. Så de ikke står klods op ad vores forsvarsled, når Johan header bolden fremad.

– Fordi så ville der komme et for stort rum mellem vores forreste linje og ned til Dio og Kofod. Det rum ind i mellem manglede vi at fylde ud, og derfor kom Randers først på for mange andenbolde.

– Så det var noget af det, der var fokus på i pausen. Dels skulle vi få Dio og Kof lidt højere op i banen. Men vi skulle også have Isaac og Kamal til at træde længere ind i banen, når Rothmann pressede deres keeper. På den måde kunne vi bedre håndtere det overtal, som Randers havde inde centralt på banen, fordi vi kun havde to i midtbaneleddet.

Nu har du fint beskrevet, hvad formationsændringen medførte rent defensivt. Hvad med offensivt?

– Hvis man kigger nøgternt på kampen, så kom vi med en struktur, hvor der var en stopper mere, og dermed var der naturligvis også en spiller mindre længere fremme i banen.

– Og det gjorde, at vi sommetider manglede det ekstra punkt, når vi skulle spille ind mellem linjerne fra vores bagkæde af. Specielt på siderne af deres 6’er, hvor vi havde gode muligheder for at ramme nogle halvrum.

– Når vi i sidste sæson spillede med tre nede bagved, havde vi ofte Mikkel Damsgaard liggende på denne her venstre kantangriber. Han kunne både true i dybden, men han var også rigtig dygtig til at falde ned i halvrummet og sikre, at vi havde en spilmulighed mere inde centralt. Så der gik det bedre op.

– Og da vi kiggede på hjemmekampen mod Randers fra sidste sæson, så var det netop Damsgaard og Kudus, der fandt de her rum sammen. Hvor det altså kun var Isaac fra den forreste linje, som lå og trykkede på dybden. Dengang valgte vi derfor at allokere vores wingbacks til at hjælpe med at true i bagrummet.

– Det er klart, at når vi nu spiller med Kamal og Isaac på kanterne, så har vi to udprægede dybdespillere. Og det gør, at Rothmann skal udfylde væsentligt flere rum som den enlige droppende 9’er.

– Det næste er så, at Randers valgte at komme i en 3-5-2 mod os. Derfor var der en del af positionerne, som gik op mod hinanden. Specielt det her med at vores wingbacks gik ud 1-til-1 med deres wingbacks.

– Så når vi krydsede vores kantspillere lidt ind i banen, så lå de jo meget tæt på deres ydre midtstoppere. Og der klarede eksempelvis Mathias Nielsen sig godt 1-mod-1 med Kamal. Så ros til ham.

– Men derfor lå kunsten i, hvordan vi kunne sørge for at skabe noget plads på siderne af de her ydre midtstoppere. Så vi kunne få Kamal og Isaac i spil ude på siderne. Der var det vigtigt, at vores egne wingbacks tog et lavere udgangspunkt, så vi fik lokket deres wingbacks længere frem i banen.

– Så det var nogle af de overvejelser, vi gjorde os. Gik vores 3-4-3 lige lovligt meget op med deres 3-5-2? Vi manglede måske at sætte lidt asymmetri ind i spillet, så Randers ikke så let bare kunne komme ind tæt på deres direkte modstander.

– Fordi får de lov til det, så vil de søge flere dueller, end vi er interesserede i. Og kommer der flere dueller i spillet, så bliver det i højere grad en kamp på deres præmisser end på vores.

På søndag har Superliga-drengene igen mulighed for at nappe tre point, når der venter en udekamp mod AC Horsens. Der er kampstart klokken 14.00.