Birk analyserer FCK-kampen

Kategorier

Analytiker, Frederik Birk, giver her et indblik i den taktiske efterbehandling af søndagens skuffende nederlag mod FC København. Birk går i dybden med vores defensive overvejelser inden kampen samt vores justeringer undervejs i kampen, som begge blev afgørende for kampens udfald.

– Til opgøret gik de primære taktiske overvejelser på, hvilken presstrategi vi skulle tage i anvendelse. En beslutning vi valgte at inddrage spillerne i, for på den måde at få deres input i forhold til, hvilken struktur de fandt mest hensigtsmæssig. Dette input holdt vi op i mod, hvor vi var med holdets udvikling. På den offensive del af spillet var vi omvendt helt afklaret og ganske instruerende i vores approach, da vi havde både gode billeder og erfaringer med opbygning- og gennembrudsfasen fra vores tidligere møder med FCK.

– Men i forhold til spillet mod bolden, ville vi gerne involvere spillerne. Så vi forberedte nogle klip fra tidligere kampe, hvor vi tog afsæt i nogle forskellige presstrukturer, som vi har anvendt i sidste sæsons opgør. Der kom forskellige inputs fra gruppen på baggrund af netop erfaringer fra tidligere, hvor vi endte op med en beslutning om at fortsætte med fire i bagkæden, et midtbaneled på tre og med tilsvarende tre spillere fremme.

– Derpå skulle vi selvfølgelig have afstemt, hvordan vi skulle løse netop denne opgave. FCK opererer med nogle offensive positioner, der afgjort kan drille denne struktur. Deres smalle stoppere, lavthængende backs og særligt de to centrale midtbanespillere i bunden har det med at volde os problemer i vores pres.

– Casen er; hvordan vi sørger for, at de to centrale midtbanespillere ikke kommer til at diktere spillet fra centret, samtidig med at vi ikke bliver for passive i presset på deres backs.

– Hvis vi eksempelvis allokerer vores to kantspillere til presset på deres to backs, så skal vores midtbaneled løse deres to lave midtbanepunkter centralt. Og det er ikke nødvendigvis så problemfrit, som det lyder.

– Hvis vi skyder vores 6’er frem, så vil han i flere situationer opleve at være i et 2-mod-1-undertal centralt. Her kan vi så overveje at trække vores 9’er en smule ned og hjælpe til, men så får deres stoppere omvendt mere tid, hvilket stiller større krav til vores kantspilleres pres. Og med de lange afstande fra stopperne til backsne, samt de lave positioner på sidstnævnte, er det en svær opgave at løse for vores to kanter. Der er en rimelig risiko for, at de vil ende ’in between’ og let blive spillet over.

– Omvendt kan vi også vælge at sætte vores to 8’ere højt op og ligge mand-mand med deres to centrale midtbanespillere, men så får vores 6’er alvorligt travlt med at skulle dække store rum omkring sig. Her ved vi, at FCK er dygtige til at krydse deres dygtige kantspillere ind på halvrummene eller blot lade Jonas Wind droppe fra det forreste led, hvorfor det kan være en farlig strategi at gå med.

– Vi valgte derfor en plan, hvor vi positionerede vores kantspillere langt ind i banen for at kigge efter FCK’s to centrale midtbanespillere, mens vores to 8’ere skulle være lidt bredere i udgangspositionerne. Og med den arbejdsdeling var det altså Kof og Dio, der skulle være klar til at lægge et tryk på deres backs, når de modtog den relativt ’frie’ pasning, vi tillod fra stopperne.

– Men det der skete i det første kvarters tid var, at vi næsten blev lige smalle i vores forreste presled og vores midtbaneled. Så vi kom til at allokere seks spillere centralt, hvilket medførte, at de ubesværet kunne spille rundt om os. Med den struktur fik deres backs alt for lang tid på bolden, så de nemt kunne komme højt op i banen og udvikle spillet.

– Og så er der jo to muligheder, man kan gøre i et trænerteam.

– Man kan enten forsøge at justere detaljerne til i den valgte struktur. Altså, få justeret 8’ernes positioner til, således at vi fik dem bredere på i udgangspunktpositionen og dermed med kortere vej i pres på deres backs. Alternativt kunne man have forsøgt at bytte rundt på arbejdsfordelingen mellem kantspillere og 8’ere, således det var vores kanter, der gik i pres på deres backs.

– Alternativt kunne man gøre, som vi valgte at gøre efter et kvarters tid. Der ændrede vi grundstrukturen og spillede med tre stoppere og to wingbacks, der med et højt udgangspunkt var klar til at springe frem i pres på deres backs.

– På den måde kunne vi beholde vores kanter inde i banen, således at opgaven for dem var uændret. De skulle stadig forsøge at tage Zeca og Pep Biel ud af spillet centralt. Vores 9’er skulle skære banen mellem deres to stoppere, invitere til et udspil på deres backs, hvorpå vores wingbacks kunne komme på.

– Det er en struktur, som vi har haft stor succes med tidligere. Derfor blev denne løsning valgt, selvom det betød, at eksempelvis Martin Frese måtte spille på en lidt uvant sidestopperposition, hvor hverken det relationelle eller det positionelle ligger på rygraden af ham.

– De taktiske overvejelser bag beslutningen baserede sig således på en form for cost/benefit-analyse. Hvad ville strukturændringen give af fordele holdt op imod de omkostninger, det potentielt kunne påføre holdet at have en enkelt spiller, der spillede ude af position? Det var tydeligt, at det efter strukturændringen ikke var afstemt i vores venstre forsvarsside med Frese og Dio, hvilket var den overvejende årsag til indskiftningen af Ivan i pausen.

– I 2. halvleg var der afgjort forbedringer i den defensive struktur. Men vi må stadig konstatere, at der er situationer derinde, vi ikke løser godt nok. Blandt andet i den sekvens, der leder op til straffesparket, som giver 3-2- målet til FCK. Her lægger Pep Biel sig lidt højere oppe i banen, mens Zeca forbliver lav sin positionering. Med andre ord skulle vi nu forholde os mere vertikalt til dem – og ikke horisontalt, som vi ellers havde forberedt og forudset.

– Og den opgave evner vi simpelthen ikke at løse tilstrækkeligt grundet manglende kommunikation og sammenhæng imellem os.

– Derfor kan man helt generelt sige, at pausen gjorde, at vi rent holdstrukturelt så bedre ud, hvilket selvsagt er positivt. Men det virkede også som om, at nogle spillere blev lige rigeligt fastlåste i de ting, vi havde tegnet på tavlen. Og det blev altså straffet i en afgørende sekvens. Her skal vi naturligvis være bedre til at tilpasse os til de varierende situationer, som dette komplekse fodboldspil altid vil bringe med sig.

På torsdag skal Superliga-holdet igen i aktion, når FC Græsrødderne venter på udebane i Sydbank Pokalen. Derefter er der landskampspause, hvorfor den næste 3F Superliga-kamp først spilles mandag d. 19. oktober på hjemmebane mod Randers FC.