Martin Frese forlænger til 2022

Kategorier

Martin Frese (FC Nordsjælland) under kampen i 3F Superligaen mellem FC Nordsjælland og AGF den 22. juli 2020 i Right to Dream Park, Farum (Foto: Claus Birch).

Efter mange års skadesproblemer har Martin Frese nu været fit i et længere stykke tid, hvorfor der var Superliga-spilletid i de sidste fem kampe af forårssæsonen. Nu forlænges hans kontrakt til sommeren 2022.

– Det hele startede i min debutkamp mod FC København for mere end tre år siden. Jeg rev korsbåndet over i første halvleg. Jeg startede endda inde i min debut, men nåede ikke at spille mere end 35 minutter.

Det overrevne korsbånd blev begyndelsen på et længere skadeshelvede, der betyder, at Frese blot har spillet ni kampe i Superligaen siden debuten i 2017.

– Det har været nogle hårde år for mig, hvor jeg har haft tre ret alvorlige skader mere eller mindre lige efter hinanden. Det er speciel rent mentalt, at det har været udfordrende at komme igennem det hele. Det må jeg sige.

– Der har kun været én vej, hvis jeg gerne ville tilbage på banen.

– Jeg har måtte lytte til det, som klubbens fysioterapeuter har fortalt mig. Så jeg har fulgt deres programmer til punkt og prikke. Og så er det bare om at tro på, at man en dag står inde på banen igen, siger Frese, hvilket er noget, som cheftræner Flemming Pedersen kan nikke genkendende til:

– Det var et langt og sejt træk for ham. Han har brugt utroligt mange timer i styrkelokalet, mens hans holdkammerater har rendt rundt ude på banen. Men han har altid holdt humøret højt. Selv på de mest mørke og sorte dage.

– Han har hele tiden holdt fast i sine mål. Hele tiden troet på, at han nok skulle komme tilbage. Det siger noget om, at han har en enorm tålmodighed og en stor tro på tingene. Han er en stærk karakter.

I vinters vendte Frese dog tilbage på træningsbanen med sine holdkammerater, hvorefter der var en hel del spilletid hen imod slutningen af sæsonen. Det blev endda til en startplads i sidste sæsonkamp mod netop FC København.

– Det har været så forløsende. Det er noget, jeg virkelig har savnet at være med til. Nu føler jeg mig for alvor som en del af holdet igen. Når man har været ude i så lang tid, hvor man kun har kunnet se med fra sidelinjen, så er det dejligt at kunne bidrage til holdet og hjælpe drengene, fortæller Frese.

Også Flemming Pedersen er lykkelig over, at tingene nu går Freses vej.

– Jeg er utrolig glad på Freses vegne. Jeg har kendt ham, siden han var 14-15 år gammel. Og at se en spiller, der har været i systemet i otte år, som forhåbentlig nu for alvor får lov at slå igennem. Efter så meget modgang. Det varmer virkelig mit hjerte.

– Det gør altid rigtig ondt, når en spiller med et stort potentiale bliver nødt til at stoppe og opgive sin drøm. Og det skete for Emil Damgaard, der er en af Freses bedste venner, og som også spillede hos os. Derfor kan det slet ikke beskrives, hvor glad jeg er på Martins vegne.

Det hele toppes med en forlængelse, så Frese nu har kontrakt med klubben frem til sommeren 2022. Det er nu, der skal fokuseres for at tage det næste step, mener Frese.

– Det er et kæmpe stort klap på skuldrene fra FC Nordsjællands side. Jeg er glad for, at de stadig tror på mig. Nu har jeg fået chancen for at bevise mig endnu mere de næste par år, så det skal jeg sørge for, at de ikke fortryder.

– Det handler om, at jeg skal bide mig fast i startopstillingen. Så jeg kan spille så mange kampe, som det overhovedet er muligt. Jeg skal fokusere på at gøre det godt, så jeg kan hjælpe drengene og holdet til at nå vores målsætninger.

– Tidligere har jeg spillet flere forskellige positioner på banen, men nu har jeg lagt mig lidt fast på en plads på backen. Vi har aftalt, det er der, trænerne vil bruge mig. Og det er jeg super-tilfreds med. Jeg ser bare frem til, at jeg forhåbentlig kan få en masse minutter på banen.

Det er især også på backpositionen, at vores cheftræner ser fremtidsmuligheder.

– Lige nu arbejder han sig stille og roligt tættere mod start-11’eren. Men det er også en spiller, hvor vi altid har forventet, at han kunne komme ind og spille fast på FC Nordsjællands Superliga-hold. Det tænkte vi allerede, da han var akademispiller, siger Flemming.

– Han er rykket lidt længere tilbage på banen. Nu bruger vi ham jo typisk som back, hvor han kan spille i begge sider. Men han er stadig en meget dynamisk og boldsikker spiller, selvom han spiller dernede.

– Det er en proces, der har været flere år undervejs. Allerede da han fik debut under Kasper Hjulmand. Vi fik nogle hurtigere og mere eksplosive angribere ind, så der var i højere grad behov for Freses kvaliteter på backen.

– Frese har nemlig masser af kræfter, dynamik og gennembrudshidsighed. Så selv hvis han spiller back, kan han stadig komme med i hvert eneste angreb. Og for os er det jo altid lækkert at have offensive forsvarsspillere.

– Der er dog stadig en del at lære rent defensivt. Vi arbejder især med hans positionering. Men han har en sikker afleveringsfod, så han er god i vores opbygningsspil. Og det er meget vigtigt.

Selvom det utvivlsomt har været nogle hårde og udfordrende år for Martin Frese, er han dog ikke i tvivl om, at oplevelsen har været med til at styrke ham som fodboldspiller.

– Jeg er blevet mentalt stærkere. Det er klart. Nu står jeg på den anden side af tre alvorlige skader, hvor jeg har kæmpet hårdt. Og det kan jeg tage med mig videre.

– Det er de færreste spillere, som kommer igennem en hel karriere uden at få en skade eller to. Det er i hvert fald ret usandsynligt.

– Så det synes jeg, at alle spillere, der har problemer med kroppen, skal huske på. Specielt de unge. Tro på det og bliv ved. Så skal man nok komme tilbage en dag.

– Selvfølgelig ville jeg da helst have været alle de her skader foruden, men man kan sagtens vende det til en styrke. Nu har jeg i en ung alder været igennem nogle store, mentale udfordringer. Og det vil jeg altid have med mig i bagagen, slutter Martin Frese.