Hjortebjergs optakt: OB har en lidt anden struktur nu

Kategorier

OB vandt ikke en eneste af deres testkampe denne pre season, hvor de tabte til både AC Horsens, Brøndby IF og AaB. Alligevel fik odenseanerne en fremragende start på den nye sæson, da man i sidste weekend slog FCK med 3-2.

Assistenttræner, Frank Hjortebjerg, fortæller her om et anderledes OB-hold, der virker mere aggressive og fremadrettede.

Men man må sige, at de kom stærkt fra start i sidste weekend med sejren mod FCK. Hvad var det for et OB-hold, man så der?

– Det var et OB-mandskab, der så ud til at have glædet sig til at tage hul på en ny sæson. De var meget fremadrettede, aggressive og satte sig fuldstændig på kampen i første halvleg. Den var vel også næsten allerede afgjort inden pausen.

– Så det var et veloplagt Odense-hold, der havde en lidt anden struktur i deres positioner, end de havde i sidste sæson.

– Mod FCK forsvarede de sig med fire spillere nede bagved, en tre-mands-midtbane og så tre angribere. Sommetider blev det mere med fem midtbanespillere og kun én angriber, når de stod i deres defensive organisation.

– I den offensive fase havde de naturligvis også to midtstoppere og to backs, hvoraf den venstre back, Jørgen Skjelvik, oftest kom lidt højere i banen.

– Det gjorde plads til, at deres venstrekant, Mads Frøkjær, kunne gå lidt mere ind i banen og skabe noget overtal inde centralt. På modsatte kant stod Sabbi højt og bredt, mens deres angriber, Jebali, blev inde centralt.

– Så det var en lidt anden struktur, end hvad vi har set fra dem tidligere. Jeg tror, de har et par kampe i sidste sæson, hvor de også spillede noget, der lignede en 4-3-3. Men ikke på samme måde overhovedet. De har tidligere primært spillet med tre stoppere nede bagved.

Nu nævner du selv Mads Frøkjær, som var i hopla mod FCK. Er det en, som I har kigget på i jeres optakt? Eller hvad er I kommet frem til, at I skal være opmærksomme på?

– Vi har selvfølgelig analyseret deres styrker, som vi gør før alle modstandere. Og man skal vel være halvblind, hvis man ikke kunne se, at Frøkjær spillede en fremragende kamp i sidste weekend.

– Han er manden bag meget af det, der foregår i OB’s offensiv. Og så har han en rolle, som gør ham lidt svær at holde styr på. Den er meget fri og bevægelig, så der er meget af spillet, der går igennem ham.

– Det har vi selvfølgelig bemærket, men vores forberedelser går jo primært på de holdmæssige og strukturelle ting, som vi forbereder spillerne på. Men han spiller jo også en rolle i strukturen.

– Generelt skal vi passe på, når de får lov at spille de direkte bolde op på Jebali i angrebet. Mod FCK så man, hvor flot han løste det overfor Andreas Bjelland og Viktor Nelsson. Mange af vores fans vil nok vide, hvor stærke de to normalt er til at håndtere sådan en targetman-type, som Jebali er i visse faser af spillet. Han var god til at være en opspilsstation med en mand i ryggen, hvorfor de kunne udvikle spillet derfra, når de slog en tidlig bold op på ham.

– Ellers skal vi prøve at sørge for, at vi ikke kommer i undertal inde centralt i banen. Der tænker jeg specielt på, når Frøkjær bevæger sig ind i det rum, mens Skjelvik kommer udenom i overlappet. Og så skal vi have styr på Sabbi i modsatte side. Især i omstillingerne, hvor han løber stærkt.

Hvad med I den modsatte ende – hvor kan vi gøre ondt på dem?

 – Vi er lidt spændte på at se, hvordan de vælger at presse mod os.

– Det kan være, at de vælger at gøre, som de gjorde mod FCK. Hvor det bliver mere en fem-mands-midtbane, hvor kanterne kommer lidt længere ned, så de kan være beskyttende i rummene på siden. Og hvor de måske oftere lader deres centrale midtbanespillere lægge det første pres på vores indledende opbygningsspil.

– Eller også vælger de at lade kanterne gå lidt højere, som de har gjort i nogle af deres træningskampe. På den måde kan de lægge et lidt højere tryk med tre spillere, hvor det ikke kun er Jebali i den første preslinje.

– Så det har vi forberedt os lidt på, så vi ved, hvad vi vil gøre offensivt, hvis de kommer med enten det ene eller det andet udtryk. Og så har vi forsøgt at sætte en grundstruktur, som vi mener, kan håndtere begge dele.

– Vi skal gerne undgå, at vi kommer til Odense på samme måde, som FCK gjorde. OB forsvarede sig så meget fremad, at FCK havde svært ved at komme ned bagved dem. Så de fik dem ikke til at forsvare sig baglæns.

– Derfor måtte FCK hele tiden genstarte deres indledende fase af opbygningsspilet, hvorefter de bare fik en ny omstilling imod sig. Og det skal vi jo prøve at undgå. Så vi skal have nogle lidt længere faser på bolden, end FCK havde. Og det skal være nogle faser, hvor vi enten kommer ind imellem dem eller ned bagved deres bagerste linje.

Det var en hård fornøjelse i sidste weekend mod Brøndby, hvor drengene ikke så ud til at have det alt for sjovt, da dommeren fløjtede kampen af. Har oplevelsen påvirket denne her uge?

– Vi er jo kun mennesker, så selvfølgelig bliver vi påvirket af sådan en situation. Der er så stor forskel på, om man tager fra Brøndby Stadion efter første turneringskamp med tre point, et point eller nul point.

– Og det er klart, at det gør noget ved os, når det sker på den måde, som det gjorde. Med et mål til 3-2 i noget nær kampens sidste aktion, efter vi har været foran 0-2 og har spillet en første halvleg, som vi langt henad vejen er rigtig, rigtig tilfredse med.

– Der kan man jo ikke undgå, at det påvirker os i en eller anden grad. Man kan vælge at bruge det konstruktivt, eller også kan man lade det påvirke en så meget, at det bliver negativt. Men vi prøver selvfølgelig at bruge det som en motivation.

– Så vi har talt om, hvad vi kan lære af oplevelsen. For det kan jo sagtens være, at vi står i den samme situation på søndag. Det er ikke et usandsynligt scenarie, at vi er foran efter første halvleg, så vi igen bliver presset efter pausen. Og hvordan kan vi så håndtere det bedre denne gang?

– Men nu er den Brøndby-kamp spillet. Vi scorede to mål, de scorede tre. Så der var ingen point at tage med hjem, hvilket vi har forholdt os til. Nu er der en ny kamp på søndag, som kan udspille sig i mange retninger. Hvis vi får et lignende kampbillede, har vi forsøgt at tage noget læring ud af Brøndby-kampen, som vi kan drage nytte af.

– Vi prøver jo at gribe alle evalueringer og nedtakter an på samme måde. Uanset om vi vinder eller taber. Eller hvordan vi vinder eller taber. Vi tror på, at vi skal have en grundig proces efter hver kamp. Så der er ikke gjort noget decideret anderledes efter dette nederlag, selvom den naturligvis var hård at sluge.

Du er selv inde på, at vi i fremtiden nok skal komme ud for et lignende kampbillede, hvor vi igen er under pres i anden halvleg. Det var også en diskussion, som Birk satte op efter kampen: Skal man spille med høj eller lav risiko i opbygningsspillet? Hvordan undgår man at blive trykket helt i bund?

– Når man står i sådan en anden halvleg, som vi gjorde i Brøndby, er der mange eksperter, der vil sige, at man spiller med høj risiko, hvis man prøver at spille igennem Brøndbys høje pres. Og omvendt vil de sige, at man spiller med lav risiko, hvis man slår bolden tidligt og langt væk fra det her pres.

– Og det er jo det interessante, hvis du spørger mig. For i mine øjne forholder det sig faktisk omvendt.

– Hvis vi giver bolden tidligt væk, hvor vi endnu ikke har fået Brøndby i ubalance eller har fundet gode positioner til eventuelle andenbolde. Altså hvis vi, forstå mig ret, bare slår den i blinde. Så føles det på den korte bane rigtig rart, fordi så er bolden væk fra vores mål.

– Men hvis man kigger på den lange bane, så er det netop at spille med høj risiko, når der stadig er mange minutter tilbage af kampen. For så giver vi netop Brøndby initiativet.

Lidt ligesom hvis man tisser i bukserne for at holde sig varm?

– Det kan man sige. Vores hold er jo bygget til noget andet end at give bolden væk og forsvare sig derefter. Forstå mig ret, det var jo aldrig vores intention at bare give bolden til Brøndby. Når vi slog de lange bolde afsted, var det jo meningen, at vi skulle have Kamal og Isaac ud at løbe.

– Men boldene blev spillet så tidligt, at det ikke kunne lade sig gøre. Netop fordi det i situationen føles så rart at spille den hurtigt væk. Man tænker, at det er en aktion med lav risiko, ligesom man får denne her umiddelbare belønning, idet bolden kommer længere væk fra vores mål.

– Men konsekvensen på den lange bane er, at vi ender med at give initiativet til Brøndby. Og så kan de bombardere os.

– Hvorimod hvis du på den korte bane har modet til at spille en aflevering ind igennem deres pres, så vil du også få belønningen på lang sigt. Fordi så er det os, der bibeholder initiativet, og så er det pludselig Brøndby, der skal tage momentum fra os.

– De her pasninger kræver ekstremt meget ro og mod fra spilleren i en presset situation, fordi du ender med at se rigtig dum ud, hvis det går galt. Men vores hold er jo bygget til det. Vi er bygget til at spille med initiativ, kontrol og forsøg på at dominere bolden.

– Så det er en lidt sjov snak. Hvad er henholdsvis lav og høj risiko? Og hvad er belønningen og konsekvensen af det? Det er en spændende debat.

– Men jeg håber, at vi har taget noget læring med fra Brøndby-kampen, som gør, at vi som hold vil fremstå endnu mere afklaret på søndag, hvis vi ender i en lignende situation.

– Vi er i hvert fald helt enige om, hvad der er vores styrker. Vi er fuldstændig afklarede med, hvordan vi ideelt set gerne vil spille. Men man kan pludselig stå i en hektisk fase, hvor det er nogle andre ting, som virker rigtige at gøre på den korte bane. Også fra trænerteamets side. Og i de faser skal vi gerne se en endnu mere afklaret struktur i fremtiden.

Der er kampstart klokken 14.00 på søndag. Opgøret bliver vist på Eurosport 2, hvor der er optakt fra klokken 13.00