Birk analyserer BIF-kampen

Kategorier

Foto: fcn.dk

I søndags tabte vi vores første kamp i den nye 3F Superliga-sæson, da Brøndby IF hev en sejr på 3-2 i land efter en scoring i sidste minut. Vi gik ellers til pause foran 0-2 efter en fin og effektiv første halvleg.

Analytiker, Frederik Birk, fortæller her, hvad det var, holdet gjorde godt i de første 45 minutter samt hvordan Brøndby gjorde det sværere for os efter pausen.

– Der var nogle ting i de positioner, vi prøvede at sætte, når vi selv var på bolden, som er interessante at kigge på. Vi havde snakket om, at vi gerne ville udfordre Brøndbys defensive organisation med nogle længere presafstande og så se, hvilket modsvar de da ville komme med. Og på det punkt var der nogle helt klare forskelle fra første til anden halvleg.

– Vi vidste jo godt, at Brøndby ville komme med tre stoppere, to wingbacks og to angribere. Derfra var vi lidt usikre på, om hvordan deres midtbaneled ville se ud. Om de kom med én klar 6’er og to 8’ere, som vi har set det før. Eller om de kom med to lidt mere regulære 6’ere i bunden af midtbanediamanten og en 10’er liggende foran.

– Vi troede mest på den førstnævnte mulighed, men det var egentlig sidstnævnte, vi så. Det gjorde, at der var rigtig meget tid og plads på vores lavthængende backpositioner i første halvleg. Altså hos både Frese og Ivan.

– Den plads blev til dels skabt, fordi de som sagt lå lidt lavere i banen. En anden grund til at Ivan og Frese fik god tid på bolden, var, at vi havde to højtstående 8’ere, der sammen med vores momentvise droppende 9’er beskæftigede Brøndbys to 6’ere i bunden, så de ikke kunne springe i presset.

– I forreste linje lå vores to kantangribere og truede på bagrummet bredt i banen, hvilket bandt deres wingbacks. Derfor blev Brøndby tvunget til at forsvare sig med fem mand i deres bagerste linje med et smalt og ganske beskæftigede midtbaneled foran dem.

– Så vi havde enormt meget tid til at kontrollere spillet fra vores back-positioner, hvilket vi også var beredte på. Vi skulle se, om vi kunne få en kontrolleret kamp på vores præmisser, men der lå også en opgave foran os, når vi så skulle nedbryde denne her femback-linje, som Brøndby endte i i mange situationer. Hvad kunne vi gøre med spillet? For det er ikke så nemt at bryde igennem sådan en femback-linje.

– Her havde Ivan og Frese en vigtig rolle. Når de havde bolden, skulle de holde øje med, hvilken Brøndby-spiller der brød ud af organisationen. Hvis det var wingbacken, der trådte frem i presset, skulle vi se, om vi kunne udnytte rummet bag wingbacken. Eventuelt sætte vores kantspiller op i en 1-mod-1-situation med deres yderste stopper.

– Alternativt, hvis det var en af deres 6’ere, der brød frem i presset, ville der komme plads inde mellem linjerne i Brøndbys organisation. Vi vidste godt, at hvis vi først fik sat en pasning ind i mellemrummet, så ville en af deres tre stoppere træde ud af bagkæden. Og på den måde kunne vi komme ind imellem dem, før vi kom ned bag deres bagerste forsvarsled.

– Det interessante er, at vi er foran med 0-2 i pausen. Først scorer vi et meget forløsende mål på en offensiv standardsituation, som Frank og drengene fornemt har sat op. Og senere laver vi et sublimt mål, der er top-eksekveret. Kamal laver et flot cut-back til Rygaard, der sparker den fornemt ind, men I særdelsheden bolden fra Diomande ned i dybden til ’Kamal’ er på et højt niveau.

– Pointen er, at det vel er den eneste gang, hvor vi for alvor bliver farlige i første halvleg. Udover målet på hjørnespark. Så hvis vi ikke havde været så kyniske, havde det været interessant at se, hvad Niels Frederiksen så havde valgt at gøre. Altså hvis vi gik til pause 0-0. Havde de været tilfredse med, at de afgav noget kontrol og initiativ i kampen, fordi de trods alt holdt os væk fra chancer?

– Men i og med at de er bagud med to mål, laver de nogle justeringer i pausen. Deres wingbackpositioner blev aktiveret noget mere – både offensivt og defensivt.

– Offensivt var de pludselig langt højere, hvilket tvang os til at justere lidt på vores organisation, så vi kunne håndtere, at de nu havde fire spillere på den forreste linje. Faktisk skiftede de også Jesper Lindstrøm ind, som lå meget højt på 10’er positionen, hvorfor de sommetider var fem på sidste linje.

– Og i det defensive pres fik de også aktiveret deres to wingbacks meget mere. De kom meget højere og mere aggressivt i presspillet, hvor de gik mere mand-mand på os.

– Det er klart, at vi på det punkt selvfølgelig har kigget indad på holdet. Spurgt os selv, om vi fik forvaltet denne fase godt nok? Der opstår jo en eller anden form for uro i holdet, da vi indkasserer den her tidlige reducering i anden halvleg. Det var selvsagt det værst tænkelige, der kunne ske.

– Men når vi sidder og kigger billederne igennem, kan vi se, at Brøndby gik mere all in i presset. Derfor var der en masse gode muligheder for at sætte nogle pasninger ind igennem navnlig deres første preslinje. Hvis vi havde haft mere ro til at komme ind i deres organisation, kunne vi have udnyttet de store områder, som deres forsvarssled eftergav, da de begyndte at aktivere deres wingbacks højere i presset.

– Hvis vi var kommet ind igennem midten med nogle bolde fra bagerste linje ind på Jaxe og Kofod, der skulle forvalte det med højere kvalitet, end vi formåede, kunne vi profitere af, at de kom så højt og aggressivt med deres wingbacks, som det var tilfældet i anden halvleg. For når de frigiver i presset, vil der ganske naturligt åbne sig plads på siderne af deres yderste stoppere, hvor vi med Kamal og Isaac har masser af fart at true med i netop de efterladte områder.

– Det var den primære forskel på første og anden halvleg. Vi mødte ikke det samme Brøndby-mandskab efter pausen. Vi fik kortere tid på bolden, men omvendt efterlod de større områder i defensiven. Og det formåede vi ikke at forvalte, hvorfor store dele af anden halvleg foregik overvejende på Brøndbys præmisser.

– Men det er jo en legitim diskussion i forhold til game management. Hvor meget skal man turde i sit opbygningsspil, når der er lidt uro i holdet?

– Skal man spille en tidlig bold direkte fra vores bagkæde til deres bagkæde, så man afværger et højt pres, har 10 mand bag bolden og kortvarigt får ro? Til gengæld er der risiko for, at man bliver trykket ned igen kort tid efter.

– Eller skal man forsøge sig med en lidt mere risikobetonet pasning, der potentielt kan ramme os hårdt, men som, såfremt den lykkes, med større sandsynlighed kan arbejde os ud af presset? Dermed kan man få en længerevarende ro og på den måde tage brodden af Brøndbys energi og momentum.

– Det er en vurdering, som spillerne laver inde på banen. Og en diskussion vi havde med drengene på mandagens postmatch meeting.

På søndag har vi mulighed for at tage revanche, når vi møder OB på udebane i Odense. Der er kampstart klokken 14.00.