Birk analyserer HB Køge-kampen

Kategorier

I går sparkede vores Superliga-hold gang i en række træningskampe forud for sæsonstart, da HB Køge var taget et smut til Farum. Træningskampen endte med en sejr på 5-4 i en meget underholdende affære. Analytiker, Frederik Birk Christensen, giver her et indblik i det post match meeting, som truppen havde i dag.

– Det var en kamp uden de store taktiske overraskelser, fordi HB Køge netop kom i et meget mandsorienteret pres, som det var forventet. Auri Skarbalius og HB Køge er meget konsekvente i forhold til det her mand-til-mand-pres. Og vi kan diskutere, om vi løste det godt nok, men det er ikke et taktisk modsvar, som vi forventer, at vi kommer til at møde i den kommende sæson. I hvert fald ikke i samme ekstreme grad, som det var tilfældet i går. Så med et fremadrettet syn valgte vi at flytte fokus til nogle andre facetter af spillet på dagens møde.

– I stedet tog vi fat i nogle klip, hvor vi kunne illustrere overfor spillerne, hvordan vores høje pres så ud, når holdet henholdsvis hang sammen og ikke hang sammen. Vi fik dækket banen godt med kun to stoppere og dermed en ekstra spiller på midtbaneledet, som kunne understøtte det høje pres. Det medførte en del fine pressituationer, navnligt i første halvleg, men i de situationer, hvor vi ikke hang sammen i holdet, var det tydeligt, at vi blev udfordret.

– Særligt situationen, som fører til deres andet mål, var en tydeliggørelse af sammenhængskraftens vigtighed. Vores ene kantspiller ligger og trykker op med fin intensitet, men vores 9’er samt resten af holdet får ikke fulgt med i presset, hvilket åbner rum bag førstepresset. Derfor spiller de ind imellem os flere gange, vi ankommer for sent i flere individuelle presaktioner og det ender ud med en scoring imod. Det er faktisk en rigtig lang sekvens, som viser, at vi skal være insisterende og sammenhængende i vores presspil, ellers bliver vi straffet.

– På bagkant af klippet, havde vi en diskussion om, at hvis vores 9’er fornemmer, at han ikke er klar til at presse med, så skal han i situationen selvfølgelig give vores kantspiller besked om det. Men omvendt; hvis vores kantspiller først springer frem i presset, så bliver vi nødt til at følge med, hvis vi ikke har givet ham besked. Ellers er det jo meningslyst. Intensionen og ambitionen er, at vi skal gå højt og spille med stor intensitet og aggresivitet. Men det er klart, at der ligger en balance i at finde ud af, hvornår vi i enkelte situationer skal holde et pres tilbage for at sikre kompakthed og sammenhæng i holdet.

– Der var dog også mange sekvenser, hvor det lykkedes rigtig, rigtig godt. Det var specielt, når vi fik sat presset op, så vi dækkede imellem dem. Forstået på den måde, at vi fik sat en struktur, hvor vores 9’er fik lagt tryk på deres keeper eller centerstopper, mens han tog linjen til en af deres to 6’ere ud. Og når han gjorde det, trådte en af vores to 8’ere frem på den anden 6’er på udvendig side. Når han gjorde det med den rette vinkel, så fik Køge svært ved at spille den simple bold, som går indefra og ud fra. Altså fra 6’eren til backen, som ellers har rum bag vores fremskudte kantangriber.

– Og når vi lå rigtigt i den struktur, tvang vi dem til at slå en høj bold ud på enten deres back eller kant. Og når de netop slår en bold, som går i luften, så har vi tid til at bevæge os, mens bolden er undervejs. Og det gav vores back mulighed for at dække ind imellem.

– Der var især en situation, hvor de slog en bold ud på en højtstående højrekant, hvor vores venstreback starter et godt stykke foran deres kantspiller. Men fordi bolden gik i luften, så kunne han nå at vende om, så han lavede et dobbelt-tryk med vores venstre midtstopper. Faktisk nåede vores 6’er også med ned i et tripple-pres, og så erobrede vi bolden og kunne dermed sætte spillet igen.

– Generelt har vi valgt at gemme den offensive del af vores post match meeting. Der var en del gode klip. Både i forhold til opbygnings- og gennembrudsspillet. Men vi har valgt at gemme dem til vores forberedelser inden kampen på mandag mod Vejle, fordi vi forventer, at de kommer med en lignende 4-4-2 defensiv organisation. Lidt á la HB Køge, når de brød ud af deres mand-mand-spil og satte en mere zoneorienteret defensiv struktur. Så vi får mulighed for at sætte nogle af de samme ting op igen.

– Derfor valgte vi, at vi i dag skulle holde det forsimplet til vigtigheden af at være en enhed i vores presspil. Men vi havde selvfølgelig et lille gensyn med de flotte mål, vi lavede. Ved det første mål er det tydeligt at se, hvordan vi profiterede af, at vi har arbejdet meget med vores hurtige igangsætninger ved standardsituationer. Vi løber hurtigt ud og tager et hjørnespark, mens HB Køge stadig står og koger lidt. Og det gav pote med et flot langskudsmål.

I morgen drager Superliga-truppen mod Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, hvor der venter en uges træningslejr med to træningskampe. Første opgør er på mandag mod Vejle BK.