Hjortebjergs optakt: Vi bestemmer selv, hvor meget mod vi tør at spille med

Kategorier

foto: fcn.dk

FC Nordsjælland møder i morgen 3F Superligaens suveræne førerhold, når FC Midtjylland gæster Right to Dream Park. Det er vigtigt, at spillerne er modige, fortæller assistenttræner Frank Hjortebjerg, der også beretter om en større spillerinvolvering i de taktiske forberedelser. Her er Hjortebjergs optakt.

Det er ikke mere end en måned, at vi sidst mødte FCM her i Right to Dream Park. Kan du fortælle lidt om, hvad det var et opgør sidste gang?

Sidste gang fortalte jeg jo inden kampen, at jeg syntes, det var Danmarks suverænt bedste fodboldhold, der kom på besøg. Og der var sgu ikke så meget ved det opgør, der ændrede på den holdning. Vi blev jo pakket rigtig fint sammen og fik en fin, lille sløjfe på også.

– Vi tabte fuldt fortjent i en kamp, hvor vi ikke var tilfredse med det, som vi selv kom med. Der var en masse ting, som vi selv kunne kontrollere upåagtet af modstanderen, som vi skulle have gjort meget bedre. Men det var også en kamp, hvor vi bare måtte lette på hatten. For det var virkelig et dygtigt hold, vi var oppe imod.

– Men der var selvfølgelig også en del positive elementer, som vi kunne tage med os. Der var mange ting i forhold til de strukturer, som vi gerne vil spille med, der lykkedes. Og vi formåede også at arbejde i mange af de rum, som vi gerne vil arbejde i. Både offensivt og defensivt. Men enten havde vi ikke modet, evnerne eller overskuddet til at få overført og eksekveret de gode takter med nok kvalitet.

– Derfor blev det ikke til mere, selvom der var nogle ting, som var okay. Der var perioder af kampen, hvor vi havde bolden meget og ramte Midtjylland i nogle af de områder, hvor vi gerne vil ramme dem. Og det var jo godt og positivt, men vi vil selvfølgelig også gerne se en klar forbedring. Og derfor spørger vi os selv, hvad det er for nogle fodboldhandlinger, vi kan skrue på, så vi får endnu mere kvalitet og effektivitet.

– Fordi vi er her for at blive dygtigere og skabe nogle spillere, der kan spille på et højere niveau. Et niveau der er endnu højere, end hvad de møder, når de står overfor FC Midtjylland. Sagt med alt respekt, fordi det er Danmarks absolut bedste fodboldhold.

– Derfor skal vi bruge de her kampe til at skubbe til truppens mindset og comfort zone. Spillerne skal finde ud af, om deres grænse i virkeligheden går længere, end hvad de selv tror. Vi er, som trænere, nødt til at skubbe spillet imod nye højder, mens spillerne skal skubbe til sig selv og turde at kaste sig ud i det. Med fare for at lave fejl og tabe en fodboldkamp. For det kan vi til nøds godt leve med. Men vi kan ikke leve med, at vi ikke tør at kaste os ud i det, så vi ikke får vist, hvem vi er.

Hvordan forbereder man sig så, når der er så kort tid mellem to indbyrdes opgør?

– Vi har selvfølgelig kigget på denne her oplevelse fra sidst og fundet nogle ting, som vi selv kan styre, der skal forbedres. Det er ting, som vi aktivt kan agere på, uden det har noget at gøre med modstanderholdets styrker. Det er noget, som vi selv skal sørge for at steppe op til et niveau, hvor vi kan være det bekendt.

– Vores mod er vi for eksempel selv herrer over. Det er helt op til os selv at bestemme, hvor meget mod vi tør at spille med. Det kan godt være, at der kommer nogle på besøg, som er dygtige, og gør hvad de kan for at stresse os på flere parametre. Men det er os selv, der tager valget, om vi træder ind til den kamp med oprejst pande og dør med støvlerne på, eller om vi bøjer af, og tænker ”puha, det her niveau kan vi sgu nok ikke være med på”.

– Og denne her mentale tilgang kan man fortolke over i handlinger på fodboldbanen. Både offensivt og defensiv. Så det har trænerstaben italesat overfor spillerne i vores oplæg, men vi har faktisk også skruet endnu mere op for spillernes involvering i gameplanen. Fordi nu kommer der nogle modstandere, som vi har mødt for nyligt. Derfor har spillere let ved at huske oplevelsen fra sidst, de direkte modstandere og hvordan holdet spiller. Så det giver god mening at involvere dem yderligere.

– Vi har selvfølgelig fortalt dem, hvordan trænerteamet ser på dette matchup. Som jeg nævnte, har vi pointeret de her handlinger, som vi selv kan styre ved vores mindset, der kan blive transformeret over til ageren på fodboldbanen. Men derfra har vi givet plads til spillernes egne tanker og initiativer. De har diskuteret i forskellige grupper, hvordan og hvorledes de synes, at vores oplæg spiller sammen med deres egne holdninger og syn på tingene. Det har trænerteamet fået en tilbagemelding på, inden vi i går så hinanden i øjnene, blev enige og lagde en fælles retning for vores gameplan.

– Det er noget, som vi nok fortsætter med at gøre resten af sæsonen. Når vi har mødt Midtjylland i morgen, skal vi møde alle de samme fem hold én gang mere. Det bliver lidt mere kompakt og med lidt flere gentagelser af de samme modstandere, så spillerne vil have de taktiske oplæg friskt i erindringen. Så derfor giver vi mere plads til spillernes egne input.

Du nævner selv, at spillerne skal være modige, fordi vi skal ikke gå på kompromis med, hvem vi er og vores style of play. Men efter AGF-kampen var Flemming ude at sige, at vi har det svært mod ”voksne” hold. Og vi vil jo også gerne vinde fodboldkampe.

Hvordan tackler man sådan en balancegang?

– Det kan godt være, at vi kunne gøre nogle ting og skrue på nogle knapper, hvis vi gerne ville gå all in på at få ét resultat i denne ene isolerede kamp på søndag. Så kunne vi nok godt have lagt en lidt anderledes gameplan. Men det er jo ikke det, vi tror på. Det er ikke dét, vi er. Det ville heller ikke gavne spillerne i den sidste ende. Og vi er her jo for at udvikle dygtige fodboldspillere og udvikle vores eget fodboldspil.

– Vi tænker på den lange bane, hvor vi gerne vil konkurrere med de ting, som vi tror på. Vi vil gerne spille med om det danske mesterskab, og vi vil gerne ud i Europa og spille fodbold. Men det skal være på vores måde. Det skal være med et hold af spillere fra vores eget akademi, som er kompromisløse og tror på den her måde at gøre tingene på.

– Så fordi vi møder lidt modgang og har det lidt svært mod visse modstandere, skal vi jo ikke bare lægge os fladt ned og være ked af det. Vi skal ikke bare købe præmissen og acceptere, at det betyder, at vi ikke kan være med. Tværtimod er det her, vi skal prøve at skubbe til nogle ting.

– Det kan være en kæmpe gave for spillernes og holdets udvikling, at vi har de her svære kampe, hvor vi oplever noget modgang. Hvis vi altså kan formå at bruge modgangen til at skubbe til de her grænser, som vi går og arbejder med til hverdag. Det er altafgørende, hvis man gerne vil ramme det næste niveau. Både for den enkelte spiller og den enkelte træner, men i særdeleshed også for et hold og en gruppe, som et fodboldhold må siges at være.

Der er kampstart klokken 14.00 i morgen i Right to Dream Park.