Frederik Birk analyserer FCM-kampen

Kategorier

Resultat 0-1. Right to Dream Park, Farum. Foto: Michael Boesen

I går tabte FC Nordsjælland 0-1 på hjemmebane mod 3F Superligaens førerhold, FC Midtjylland. FCN formåede ikke at omdanne et stort overtag i boldbesiddelsen til reelle chancer, og så løb midtjyderne med sejren. Frederik Birk Christensen, der er analytiker på Superliga-holdet, gennemgår her kampen i går. 

Nu er det anden kamp i streg, at vi taber på hjemmebane, selvom begge præstationer er blevet stemplet som godkendt af Flemming. Kan du uddybe det lidt?

– Det jeg synes, vi gør godt i går, det er, at vi spiller med meget mod. Det havde vi italesat inden kampen, fordi det ville blive meget vigtigt. Og det formåede vi at gøre – både på bolden og uden bolden.

– Hvis vi starter med vores eget presspil, havde vi snakket om, at vi gerne skulle op og sætte tryk på dem. Fordi vi netop gerne ville tage initiativet i spillet mod bolden. Og det synes jeg, vi gør godt. Vi havde valgt at allokere en spiller mere til vores førstepres i vores forreste linje, og det viste sig at være en succes.

– Der var mange gode sekvenser, hvor vi arbejder med en høj grad af intensitet og får presset boldholderen fra FC Midtjylland, så de bliver tvunget til at spille den baglæns til deres keeper. Og derfra var de enten tvunget til at spille den ud over sidelinjen, eller også slog de en lang bold, som vi også var godt forberedte på at håndtere. Både vores tre bagerste spillere og vores midtbaneled løste den opgave flot, når de slog den langt. Så først og fremmest bundede vores gode præstation i, at vi var gode, når de havde bolden.

– I vores eget spil på bolden havde vi aftalt, at vi skulle turde at spille noget mere. Vi skulle sætte dem i nogle positioner, som gav dem lidt flere udfordringer. Sidste gang vi havde FC Midtjylland på besøg, var det som om, at vi var lidt kyste af deres høje, aggressive pres og den fysik, som de kom ind med.

– Vi havde ændret lidt i nogle positioner til denne her kamp, som gjorde, at vi lidt mere åbenlyst stillede nogle dilemmaer op overfor deres presstrategi. Specielt på ydersiden af deres to kantspillere. Og det gjorde, at vi formåede at holde kontrol i spillet.

Du deler selv præstationen op i defensiv og offensiv. Flemming var i går især glad for drengenes indsats, når vi ikke selv var på bolden. Kan du specificere, hvad det var, vi gjorde godt?

– Når vi typisk kommer i vores 3-4-3-pres, så benytter vi os af det, vi kalder et 9’er-pres. Det betyder, at vi sender en 9’er direkte op imellem modstanderens to stoppere. Det var det, vi gjorde sidste gang mod FC Midtjylland, men det betød, at vi ikke kom så frontalt og direkte ind i presset.

– Denne her gang havde vi valgt at droppe 9’er-presset, hvor vi i stedet lod vores to offensive kanter gå frontalt på deres to stoppere. Vi ville gerne have, at de pressede indefra og ud, så FCM blev nødt til at spille ud på deres backs, hvor vores offensive wingbacks kunne springe frem og køre det næste pres.

– Det vil sige, at vi i går havde en preslinje med fire spillere i stedet for kun tre. Og det gør, at specielt Alexander Scholz ikke fik tid og mulighed på bolden til at bruge sit fine højreben til at åbne banen og sætte spillet op. Han er enormt dygtig på bolden og dræbte os også i en sekvens, sidst de var på besøg. Så det var et aktivt valg, vi valgte at træffe, for at FCM skulle tvinges til at slå de lange bolde frem i banen.

Og hvad var så planen, når deres forsvarsspillere slog denne her lange bold?

– Der havde vi en aftale om, at Ulrik Yttergård skulle være aggressiv og skulle gå direkte på Sory Kaba, som FCM slog boldene op efter. Ulrik skulle arbejde med høj intensitet i ryggen på ham, så han ikke havde gode forudsætninger for at lave et aflæg eller flække bolden videre.

– Men det er klart, at den plan kræver noget af vores to øvrige stoppere. For hvis Ulrik støder frem, skal Kian Hansen og Ivan Mesik skubbe ind og støtte bagved. Derfor skal de være meget opmærksomme, hvis Kaba lykkedes med snitte bolden videre. Fordi så kommer der nogle dybe løb fra Awer Mabil og Anders Dreyer, som kan være giftige i vores bagrum.

– På samme måde stiller det også lidt krav til vores to centrale midtbanespillere, som ligger bag ved Damsgaard. Hvis ’Dams’ er god til at tage deres forrum ud, som vi kalder det, af deres opbygningsspil, betyder det, at Kofod og Kudus kan ligge lidt midt imellem kæderne. Forstået på den måde, at de ikke er helt oppe og klodse den nærmeste mand, når vi går højt i presset. De skal derimod ligge lidt in between, så de kan tyvstarte en smule på andenbolden, inden FC Midtjylland slår den lange bold.

– Så de skal ligge og kunne arbejde lidt fremadrettet i presset, men lige så snart den lange bold falder, skal de lynhurtigt droppe ned, så de er klar på nedfaldsboldene omkring Kaba. Så vi får etableret det her dobbeltpres i området omkring Ulrik og Kaba, for det var det område, der var vigtigst at besætte.

Og så til det offensive. Det er nu to kampe i streg, at vi ikke scorer på hjemmebane. Det ligner os ikke. Flemming sagde efter kampen, at det var de sidste marginaler, der lige manglede. Var der noget andet, som også manglede, hvis man ser det fra et taktisk synspunkt?

– Jeg synes især, at der var én ting, vi forsømte. Når vi sidder helt nøgternt og kigger på kampen, så er der nogle muligheder i den fase af spillet, som vi kalder for O1 og O2. Det vil sige i vores tidlige opbygningsspil og i vores etablerede opbygningsspil. Jeg synes egentlig, at vi fik sat nogle positioner, der gav ro, og som også gav os nogle muligheder for at videreudvikle spillet. Men i forhold til gennembrudsspillet herfra, manglede vi lidt i kampen i går, synes jeg.

– Når vi fik bygget spillet op i den ene side, ved brug af vores tre midtstoppere og en wingback, der faldt længere tilbage, manglede vi, at den modsatte wingback blev aktiveret på den anden side. Det kunne være via et direkte diagonalskift eller det kunne være et switch of play, hvor vi finder en droppende Damsgaard eller en central midtbanespiller, der vender spillet, så vi pludselig har en to-mod-én situation i den modsatte side.

– Sådan ville vi være kommet ind bagved dem flere gange, end vi egentlig gjorde. Hvilket ville kunne have givet os nogle flere gennembrud, der forhåbentlig havde resulteret i flere chanceskabende afleveringer, afslutninger på mål og i sidste ende; mål.

Allerede på torsdag skal FC Nordsjælland forsøge at tage revanche, når Superliga-holdet skal på besøg i Brøndby, hvor der er kickoff klokken 18.00. Kampen vises på Canal 9.