FREDERIK BIRK ANALYSERER FCM-KAMPEN

Kategorier

Foto: Gonzales Photo

I går led FC Nordsjælland et 6-3 nederlag på udebane mod FC Midtjylland. Ulvene var skarpe i den ene ende, mens FCN fik hul på målbylden ved Kamaldeen og Chukwuani, og spillede næsten hele kampen med en mand i undertal. Frederik Birk Christensen, analytiker, fortæller her om de taktiske justeringer, som holdet gennemgik under gårsdagens kamp.

Nu har I haft et post-match meeting i dag efter gårsdagens nederlag. Kan du give et indblik i, hvad der var fokus på?

– Frem mod FCM-kampen havde vi lagt fuldkommen samme game-plan som sidste gang. Når vi har kigget på billederne fra vores seneste kamp, synes vi egentlig, at der var muligheder i spillet, vi kunne have forvaltet bedre. Vi havde en tro på, at vi med de positioner som vi satte senest, specielt i opbygningspillet, havde strukturerne med mere potentiale i sig, hvad angår gennembrud- og afslutningsspillet. Overordnet set var vi defensivt tilfredse med det høje pres. Så vi valgte at gå til værks på samme måde denne gang.

– Da vi efter 10-11 minutter kom en mand i undertal, gjorde det, at spillets struktur ændrede sig en del. FCM skal krediteres for deres første 10 minutter, hvor de havde læst godt op på os. De satte nogle lave positioner på deres backs, der gav os udfordringer, i forhold til at komme op i det høje pres, vi gerne ville. Desuden gav deres to midtbanespillere i bunden Damsgaard lidt udfordringer i et 2v1-spil i deres forrum. Dette gjorde, at vi et par gange blev splittet ad i kampens indledning. Men det er klart at hele kampens anatomi, tager form af at Døhr får det røde kort. Efter det skulle vi reorganisere os selv og restrukturere holdet både defensivt og offensivt.

– Herfra kunne man selvfølgelig gøre sig mange overvejelser om, hvor defensivt og offensivt vi skulle gribe situationen an. Vi prøvede at finde et sted midt i mellem, hvor vi kunne balancere det at forsvare os godt, men stadig have nogle spillere der kunne allokeres til at angribe på omstillingerne, hvis mulighederne bød sig i løbet af kampen. Det profiterer vi faktisk af, da Kamal scorer 1-2 målet. Vi erobrer bolden længere nede af banen, og får sat Kamal op i en 1v1 situation med Sviatchenko, som han udnytter rigtig fint. Ros til Kamal. På det seneste har vi nemlig haft fokus på, at vi skal have noget mere fart og tempo i vores offensive folk, når de kommer i de situationer.

– Hvis vi rent taktisk skal se på kampen, så prøvede vi defensivt at sætte det op i en 4-3-2. Her ville vi gøre det kompakt i centeret, og dermed forsøgte at lukke centrum af banen ned. Derfor ville vi tillade udspil på deres backs og derfra ligge trykket. Det er klart, at i løbet af 1. halvleg, hvor vi ikke har haft drengene samlet, får vi nogle udfordringer, hvor de får sat nogle tidlige indlæg ind. Her skulle vi lige have afklaret, om det skulle være vores back eller 8’er, der skulle springe i trykket på deres sidespillere. Hvis Midtjyllands backs var højt positioneret og helt oppe på den sidste linje, så var det vores back, der skulle gå, mens vores 8’er skulle ligge og dække som second defender på indvendig side. Hvis FC Midtjyllands backs var positioneret lidt længere nede i banen, ville vi gerne have vores 8’er til at gå ud, så vi kunne holde vores 4-back kæde intakt. De gange hvor vores backs fik lov til at gå, men kom for sent, åbnede det til deres dybe spil på deres klassiske halvrumsløb fra kantspilleren. Både Andersson og Mabil kom ind bag os i nogle sekvenser i første halvleg. Så det var lige det, der skulle justeres til i pausen.

– Jeg synes sådan set at et stykke hen ad vejen, får vi gjort det ok i det åbne spil. Men der var også en enkelt sekvens i anden halvleg, som vi desværre ikke får løst deres wide break through, hvilket gav 3-2 målet. Og det er klart at indkassere seks mål, uanset om vi er en mand i undertal, er alt for meget. To af dem er på straffespark plus en på en standard, så det er klart, at vi ikke kan være tilfredse med det defensive stykke arbejde. Igen blev der simpelthen lavet for store fejl både individuelt og kollektivt, ligesom det var tilfældet mod Brøndby. Og mod dygtige modstandere bliver det ikke overraskende straffet hårdt.

– Men når vi kigger på billederne igen, så glæder vi os naturligvis over, at vi kunne få skabt chancer, og scoret tre mål, nu når vi ikke har scoret i fire kampe. Ironisk nok får vi scoret tre kasser, hvoraf to af disse kommer, hvor vi er en mand i undertal i en kamp mod de danske mestre.

– Offensivt kan man sige, at i og med at vi ville forsvare os i denne her 4-3-2, så kan man diskutere, om vi skulle have gjort det i en 4-4-1. Så kunne vi have allokeret en spiller mere til midtbaneledet, for at være stærkere i bredden af banen defensivt. Og dermed kun én lidt længere fremme, men det er klart, når vi vælger at allokere to spillere til det første pres. Det betyder, at vi også kan have to spillere klar til omstillingsfasen, hvis vi skulle erobre bolden. Så det var en balancegang mellem stadig at forsvare os godt, men også have noget at skyde med på de offensive omstillinger, som vi prioriterede i vores 4-3-2 formation. De få gange vi så var på bolden, der vidste vi godt at Midtjylland ville komme i et højt tryk på os, men der er det klart, at i en undertalssituation skal vi se, om vi kan få vores keeper med i spillet, for netop at udligne det undertal, der røde kort medførte.