Birk analyserer FCK-kampen

Kategorier

Analyzer Frederik Birk Christensen (FC Nordsjælland) under opvarmning til kampen i 3F Superligaen mellem FC Nordsjælland og AGF den 22. juli 2020 i Right to Dream Park, Farum (Foto: Claus Birch).

FC Nordsjælland tabte i går 2-1 på udebane mod FC København. Værterne stillede op i et anderledes system, end FCN-lejren havde forventet. Analytiker, Frederik Birk Christensen, fortæller her, hvordan holdet justerede sin gameplan på baggrund af dette.

Nu har I ikke haft jeres post match meeting i dag, fordi drengene er taget på ferie. Men kan du løfte sløret for jeres taktiske overvejelser i forhold til gårsdagens kamp?

– Det var egentlig sådan en kamp, hvor vi havde forberedt os på noget andet, end det vi egentlig blev mødt af rent strukturelt i spillet. Fordi vi havde jo set, at FC København i deres foregående kamp mod AaB var gået over i en 3-4-3-formation eller en 5-4-1. Alt afhængigt af, hvor man lægger trykket på de der talkombinationer.

– Det var ligesom det afsæt, vi havde taget i vores pre match-arbejde. Og det var der to årsager til. Dels fordi vi oprigtigt troede, at det var det system, de ville fortsætte i. De fik jo netop det ønskede resultat mod AaB. Men det var dels også fordi, at vi har mødt FCK så mange gange, hvor de har stået i deres traditionelle formation. Så spillerne er jo godt bekendte med både de strukturelle udfordringer og muligheder, der ligger i det, når man møder det sædvanlige FCK-hold. Både offensivt og defensivt. Derfor var der ingen grund til at forberede os på det igen.

– Da vi så kommer ind til Telia Parken, får vi FCK’s startopstilling at se, hvor Andreas Bjelland er på bænken. Så vi konstaterer på baggrund af det spillermateriale, som de har valgt, at det var Ståles traditionelle system, som de stillede op med. Og det betød selvfølgelig, at nogle af de aftaler, som vi havde lavet, lige skulle småjusteres inden kampstart og også undervejs i kampens forløb.

Hvad var det, som I var nødsaget til at justere?

– I forhold til den offensive struktur var det egentlig ikke fordi, at det gjorde den helt store forskel, om de stillede op med fire mand eller tre mand nede bagved. For det var stadig halvrummene, som der var stort fokus på, at vi skulle ramme hos dem.

– Vi forsøgte at bygge spillet op med lidt laverehængende backs. Det gjorde vi for at se, om vi kunne lokke deres kantspillere lidt længere frem i deres struktur. Det ville forhåbentlig åbne nogle rum på siderne af Nicolaj Thomsen og Carlos Zeca i centeret af spillet.

– Det var de her halvrum, som vi skulle se, om vi kunne ramme. Enten ved at spille bolden direkte derop eller ved at spille den ud på en af vores backs, hvorefter vores 8’ere skulle finde en bredere position i banen, så vi kunne udvikle spillet derfra. Alternativt skulle vi selvfølgelig se, om vi kunne ramme vores 6’er, som lå og lurede bag deres førstepres. 6’eren ville så have muligheden for at føre spillet frem, indtil der kom et split fra en af deres to midtbanespillere.

– Så man kan sige, at deres strukturændring ikke betød så meget for, om vi kunne udvikle vores eget spil henimod det, som vi gerne vil. Det var stadig det store fokus på halvrummene, som skulle sikre, at vi kunne komme i gennembrud. Sådan var det også i vores pre match meeting, hvor vi stadig troede, at de ville stille op på samme måde som mod AaB.

– Men i forhold til den defensive del af vores spil ændrede det lidt. Fordi det der klassiske FCK-system, hvor de har to relativt smalle stoppere, to lavthængende backs og to dybe midtbanespillere, kan godt give os lidt udfordringer i vores presstrategi, når vi kommer i vores 4-3-3-formation.

– Som udgangspunkt kunne vi godt tænke os at presse udefra og ind på deres to stoppere, men når deres backs hænger lavt i banen og deres stoppere står smalt, så er det svært at få vores kantspillere ud i de rette vinkler på trykket mod stopperne. Derfor blev vi nødsaget til at sadle om, så de blev lidt mere centrale i deres udgangspunkt, hvor de altså lukkede ned for afleveringsmulighederne til Zeca og Thomsen inde i midten.

– I stedet lod vi vores 9’er skære i presset, hvor han går direkte op imellem de to stoppere, så vi får forceret en aflevering ud til en af deres backs. Når bolden spilles ud til backen, skal vores kantspillere i stedet trykke indefra og ud mod backen. Samtidig med at de skærmer for afleveringsmuligheden ind til FCK’s centrale midtbanespillere.

– Så der bliver stillet store krav til vores kanter, når vi har denne her presstrategi. I går var det jo primært Ibrahim Sadiq og Mikkel Damsgaard, der skulle lægge det her tryk. De skulle både sørge for at lægge et pres på backen, men deres fornemmeste opgave var, at deres vinkler var i orden, så vi kunne sikre, at der ikke kom en spilvending inde på FCK’s to centrale midtbanespillere.

– Får de først lov til at sætte spillet inde fra forrummet af de to spillere, så kommer man til at løbe meget efter dem. Det har vi erfaret tidligere, når vi har spillet vores kampe i Telia Parken, hvor vi er kommet med vores 4-3-3-formation. Så det var afgørende, at vores kanter gik på indefra og ud, når FCK slog en bold fra stopper til back. De skulle skære vinklen ud mod sidelinjen, så vi kunne skabe en overtalssituation med vores back og vores 8’er i den spilside.

– Det var alfa og omega. Det der nogle gange kan komme til at ske, er, at vores kanter falder lidt ned i banen, fordi de gerne vil passe på nogle rum inde i banen. Men så åbner de for en kanal direkte ind til Carlos Zeca. Og når Zeca får sådan en bold, hvor han kan sætte spillet inde fra centeret, så kommer vi til at løbe rigtig meget.

– Så det var vigtigt, at vores kanter turde at være lidt risikable i deres pres. De skulle ligge og tage linjen til Zeca ud af spillet, men det betyder også, at de åbner for nogle rum omkring vores midtbanespillere. Der var det så vigtigt, at vores 8’er og 6’er var stærke nok til at kontrollere området foran vores stoppere.

Superliga-truppen vender tilbage til træning mandag den 17. august, hvor de skal forberede sig frem mod den kommende sæson.