Zangenberg om at håndtere det tætte program

Kategorier

Foto: fcn.dk

FC Nordsjælland spiller på lørdag sin tredje kamp i 3F Superligaen på blot seks dage, hvoraf de sidste to af slagsen er udebanekampe i Aarhus og Aalborg. Head of Physical Performance, Mathias Zangenberg, fortæller her om, hvordan Superliga-truppen afvikler det intense program i denne uge.

Det er en lidt anderledes uge, hvor vi spiller to udebanekampe i Jylland på tre dage. Hvordan har I håndteret det?

Efter kampen blev fløjtet af i går, gik vi i bad i en gymnastiksal på stadion. Derefter tog vi til Scandic Hotel i Aarhus-by, hvor vi havde en overnatning. Så vi spiste aftensmad på Scandic efter kampen. Stod op og spiste morgenmad på hotellet, inden vi kørte mod Vildbjerg Sports- og Kulturcenter klokken 10:30 her til morgen.

– I Vildbjerg har vi torsdag og fredag, som er to dage med træning. I dag har der været et mere eller mindre normalt træningspas for de spillere, som ikke spillede så meget i går, mens de øvrige spillere har kørt en restitutionstræning. I morgen bliver det en træning, hvor der er kampforberedelse for alle spillere. Så der er alle ligesom samlet i én træningstrup igen.

– Lørdag morgen spiser vi morgenmad i Vildbjerg, og kører det taktiske oplæg igennem. Derefter kører vi mod Aalborg. Efter kampen går vi i bad og spiser aftensmad på stadion, inden vi kører direkte hjem til Farum. Og så vil spillerne have to fridage på bagsiden af denne her hektiske uge.

Hvorfor valgte I at gøre det på denne her måde?

– Vi bliver samlet i Jylland mellem de her to kampe for at have lidt mere ”kontrol” over truppen. Jeg er ikke sikker på, at kontrol er det rigtige ord at bruge, men vi har bedre muligheder for at styre omstændighederne inden og omkring kampen på lørdag. Det vil sige alt omkring spillernes søvn, hvor vi kan sørge for at de går i seng på de rigtige tingspunkter, ligesom vi kan sørge for at de får spist og drukket de rigtige ting. Og så kan vi også bedre sikre at fokus er fuldstændig rettet mod den næste kamp og ikke alt muligt andet.

– Alle de her omstændigheder er ekstremt vigtige i denne her periode, hvor kampene ligger så tæt, som de gør. Det er den mest intense periode, jeg kan huske. Måske faktisk den mest intense periode vi nogensinde har haft. Fordi det har været anderledes de andre gange, hvor vi har haft midtugekampe.

– Selv da vi var med i Europa League, lå kampene søndag-torsdag-søndag. Der er jo betydelig forskel på, om vi har to eller tre dage mellem kampene. Hvis vi spillede søndag og torsdag, kunne vi have en restitutionstræning mandag efter kampen, holde fri tirsdag og stadig nå at træne onsdag, inden der var kamp igen torsdag. Det er lidt anderledes nu, hvor vi spiller på tredjedagen. Fordi så kan spillerne ikke have deres fridag, så den ekstra dag betyder faktisk ret meget.

Var der andre løsninger oppe at vende?

– Vi havde et andet alternativ, som var at blive hjemme de her dage. Så ville vi tage hjem fra Aarhus direkte efter AGF-kampen, hvor vi så ville tage mod Aalborg fredag dagen før AaB-kampen. Det ville give noget mere trafik frem og tilbage i en bus. Hvis man skal til Aalborg med bus, er det jo 5,5 time hver vej, så det vil være 11 timers bustransport på relativt kort tid.

– Man ved selv, hvor ubehageligt det kan være at sidde ned i den samme position i så lang tid, men det er endnu værre som professionel fodboldspiller. Hvis spillerne har små issues efter en kamp, det kan være problemer med hoftebøjerne eller baglåret, så er det bare lang tid at sidde ned i sådan en position. Det giver ikke den bedste forberedelse.

– Men der er også et andet hensyn, man skal tage højde for. Nogle mennesker kan godt lide at komme hjem til deres familier imellem kampene, hvor man er i egne vante omgivelser. Så det er egentlig noget vi skifter lidt med. Det er ikke sådan, at vi altid vil gøre det på den ene eller den anden måde. Det kommer meget an på de forskellige forhold, som gør sig gældende, hvor vi så skal måle og veje, hvad der vil være bedst for truppen.

Hvordan håndterer man så tingene, når spillerne ikke kan få deres normale fridag?

– Der vil vi i stedet kompensere på bagsiden, som jeg også nævnte før. Det gør vi ved, at spillerne får fri søndag og mandag, træner tirsdag og onsdag, inden de får endnu en fridag torsdag. Så det er sådan, vi aflaster dem rent fysisk.

– Så er det også et mentalt aspekt ved at have en day off. Der kompenserer vi ved at lægge et socialt arrangement ind i programmet. I morgen eftermiddag er der fri efter frokost, hvor vi tager ind til byen og hygger lidt. Vi sørger for at spillerne er i skyggen og at der er lidt at spise og drikke, så alle de praktiske omstændigheder er på plads. Og så har vi arrangeret noget bowling, så der er lidt hyggelig konkurrence.

AaB-kampen på lørdag bliver fløjtet i gang klokken 18.00 i Aalborg Portland Park. Opgøret bliver vist på TV3 Sport og Viaplay, hvor der er optakt fra klokken 17.30.