Hjortebjergs optakt: Vi skal vise, hvem vi er

Kategorier

Foto: fcn.dk

På søndag indleder FC Nordsjælland 3F Superligaens mesterskabsspil, når de forsvarende mestre fra FC København kommer på besøg i Right to Dream Park. Assistenttræner, Frank Hjortebjerg, beretter om en sulten FCN-trup, der har talt ud efter en skuffende indsats mod FC Midtjylland i sidste weekend.

Så sparker vi (endelig) snart slutspillet i gang, Frank. Går man ind til de her kampe med mere ro i maven, nu hvor delmålet for sæsonen er nået?

– Vi skal sørge for, at folk ikke stiller sig tilfredse. Det skal ikke blive en sovepude, hvor hverken spillere, trænere eller andre omkring holdet tror, at sæsonen allerede nu er halvt færdig. Fordi det er netop nu, at vi skal spille 10 rigtig fede kampe mod de hold, som vi reelt set skal måle os med. Det er de opgør, som vi allerhelst vil vinde. Og det er også mod de her hold, at vi allerhelst vil vise, hvad det er vi kan, og hvad det er, vi arbejder på hver dag.

– Derfor skal vi forsøge at gøre op med tankegangen om, at vi nu har nået et delmål, så derfor er vi halvt i mål. I stedet skal vi have et mindset, der fortæller, at det er nu, at vi for alvor skal angribe og vise, hvad FC Nordsjælland står for. 

– Vi har forsøgt at italesætte det over for spillerne. Der er naturligvis blevet sagt ”flot” og ”tillykke med top-6”, fordi det er der ikke nogen, der kan tage fra os. Men nu er det også ligegyldigt, fordi der er ikke nogen, der husker eller synes, at det er bemærkelsesværdigt, at vi er kommet i top-6. Det skal være en klokkeklar forventning til os selv hvert år, at vi er med i mesterskabsspillet. Så nu handler det om at jage efter den tredjeplads, men samtidig skal vi være tro mod vores eget udtryk, uanset hvem modstanderen er. Fordi alle holdene i det her slutspil er gode.

Vi har jo ikke en skidegod statistik mod de øvrige top-6-hold. Har I snakket om eller kigget lidt på, hvordan det kan være? 

– Mod FC Midtjylland fik vi en lille smagsprøve på, hvad det kræver. Der var vi langt fra at være tilfredse med udfaldet, men det værste ved oplevelsen var, at vi ikke kunne genkende os selv. Vi kan sagtens acceptere at tabe med ét mål mod FC Midtjylland, når de er så dygtige, som de er. De spiller en fremragende kamp, pakker os fuldstændig sammen og giver os en fin rød sløjfe på. Det kan vi isoleret set godt acceptere, hvis bare vi selv var kommet med det, som vi gerne vil vise. Men det er ikke godt nok, når vi slet ikke får vist alt det, som vi går og træner på hver dag. Og det er netop dét, der bliver den vigtigste test i de næste 10 kampe. Vi skal vise, hvem vi er.

– Vi er helt sikre på, at det ikke er tilfældigt, at vi ikke henter lige så mange sejre og point mod de øvrige tophold. Der er selvfølgelig blevet kigget på, hvad det er for nogle kampe, som vi ender med at spille mod de her hold. Vi har forsøgt at finde frem til, hvilke områder vi skal steppe op, hvis vi gerne vil lægge det næste lag på vores udvikling som hold. Som sagt kan vi ikke stille os tilfreds med, at vi er kommet i top-6 for fjerde år i træk. Det er selvfølgelig flot og godt, men det er ikke nok. Vi vil gerne op og banke på. Og først og fremmest handler det om at være mere stabile i vores præstationer, så vi i flere sammenhængende kampe kommer med det udtryk, som vi gerne vil vise.

Hvordan har ugen været oven på skuffelsen i sidste weekend?

– Jeg synes, vi er rigtig gode til at være objektive og saglige efter ethvert opgør. Så ugen har været ret meget ligesom alle andre uger. Det handler om at dykke ned i kampen og se, hvad der rent faktisk skete. Man skal forsøge at finde ud af, hvad man kan gøre, så at det samme scenarie ikke udspiller sig igen i den efterfølgende kamp. Vi har lokaliseret nogle konkrete handlinger, som vi har prøvet at få med i denne her træningsuge, så vi forhåbentlig er et bedre fodboldhold, når vi møder FCK på søndag.

– Det er klart, at der var en lidt tung stemning, da vi mødte ind i mandags. Der var en klar erkendelse og en fælles følelse af, at det her kunne vi ikke være bekendt overfor hinanden. Det var waste of time. Vi var alle sammen trætte af det, som vi havde leveret, men det var også helt berettiget. Når man så kampen igennem, lignede det ikke et FCN-mandskab. De fejl vi lavede, lignede ikke os. Så det var folk selvfølgelig skuffede og kede af at se på video.

– Men så sørger vi for at bearbejde det på en god måde. Spillerne får lov til at italesætte, hvordan deres oplevelse var, mens trænerstaben fortæller om deres opfattelse af kampen. Og når vi så har lokaliseret de her konkrete handlinger, som jeg nævnte før, så går vi direkte ud på træningsbanen og arbejder på det med det samme.

– Der er selvfølgelig masse taktisk læring i de her videoanalyser, men det er også en god måde at runde en oplevelse af sammen. Både når vi har præstereret godt, og når vi har haft en dårlig oplevelse sammen. Det gælder både trænere og spillere. Det er vores terapeutiske rum, hvor vi prøver at lære af vores erfaringer, inden vi tager de praktiske skridt ude på træningsbanen.

Vi indleder slutspillet mod FC København – hvad er det for en modstander?

– Jamen, FCK er jo bundhamrende solide og har været et tophold i mange, mange år. Ståle har sat sit aftryk på klubben i lang tid, så vi ved jo godt, hvad de gør, men de er bare pisse gode til det. De har jo en utrolig stærk kultur for at kværne de her kampe igennem, og vi har tidligere haft store problemer med, at vi kommer til at løbe meget efter dem, når vi spiller mod hinanden. De er enormt sikre på bolden, og de æder sig ind i kampen hver evig eneste gang. Selvom vi måske er startet godt, eller driller dem lidt, så bliver de bare ved og ved.

– De bygger spillet op i en kompakt firkant, hvor de sandsynligvis har vores gamle venner Bjelland og Nelsson nede bagved, mens Zeca og Falk ligger foran dem på den centrale midtbane. Det er fire pasningsstærke spillere, der er enormt svære at stresse og det er svært at tage bolden fra dem. De fire spillere vil typisk stå for den indledende del af opbygningsspillet, inden de iscenesætter en back. Tidligere ville backen lede efter en direkte bold op i fødderne på en stor angriber, som ville placere sig foran vores bagkæde. Nu vil der både være en angriber, der viser sig foran vores forsvar, men der vil også være en angriber, der forsøger at løbe bagved os. Så derfor skal vi dække et lidt større område, end vi tidligere har skulle mod FCK.

– Defensivt har de en klar 4-4-2 struktur. Det er tre meget tydelige preslinjer, men hvor én af kantspillerne på skift går med op og støtter angrebslinjen i presset. Noget nyt er, at deres backs nu også er begyndt at bryde tidligere ud af position for at deltage i presset. Det kan fx være at Pep Biel på højrekanten løber frem for at presse vores opspil, og så vil FCK’s højreback også være klar til at løbe frem og støtte op i presset. Tidligere har de været lidt mere beskyttende overfor deres backpositioner, hvor de er blevet holdt lidt længere tid tilbage i deres startposition.

Er de her nye ting, som du nævner, noget de har arbejdet på under Corona-pausen?

– Efter Corona-pausen har vi i hvert fald set et mere dynamisk FCK-hold, der kommer mere ud over stepperne. De har i en lang periode presset højt, men nu går deres backs endnu længere frem. De spiller sandsynligvis med Daramy og Kaufmann oppe foran, som er to unge spillere, der løber mere dybt i bagrummet, end hvad den typiske FCK-angrebsduo tidligere har gjort. Det har lagt et ekstra lag på deres spil, at de nu har de to spillere på toppen, som strækker deres hold noget mere. Det ændrer både deres omstillingsspil og deres etablerede spil, som giver dem et anderledes udtryk.

– Jeg synes, det klæder dem enormt godt, og de har været dygtige i de første par kampe efter pausen. Vi tror jo på, at fodboldspillet ændrer sig de næste fem år, hvor man vil flytte sig langt mere rundt mellem positionerne, end man gør nu. Det bliver mindre statisk, men med mere spil og løb i rummet foran dig. Så vi glæder os, hver gang vi møder et hold, der praktiserer lidt af det samme syn på spillet som os.

Hvorfor bliver det på søndag, at vi ”bryder med forbandelsen” og får tre point mod et tophold?

– Det bliver det fordi, at nu er vi sgu trætte af at høre på, at det er flot, at vi er kommet med i mesterskabsspillet. Nu vil vi gerne vise, at vi rent faktisk også har et potentiale og et niveau, der berettiger os til, at skulle kunne slå de bedste i Danmark. Og der er jo ikke nogen bedre lejlighed til at bevise dette end på hjemmebane mod FC København.

Kampen på søndag spilles hjemme i Right to Dream Park klokken 18.00. Hvis du ikke er sæsonkortholder og/eller ikke har fået billet til kampen, kan opgøret ses på Canal 9.