Hjortebjergs optakt: SIF er et hold med stor integritet

Kategorier

Frank Hjortebjerg i træningstøjet i Right to Dream Park. I morgen sidder han for første gang i mange uger på trænerbænken til en Superliga-kamp, når FCN møder Silkeborg IF i JYSK Park.

Foto: fcn.dk

I morgen kickstarter FC Nordsjælland Superliga-sæsonen. Efter mange ugers pause venter en udekamp mod Silkeborg IF. Assistenttræner, Frank Hjortebjerg, fortæller om en lang opstart, et velforberedt FCN-trup og et SIF-mandskab med stor integritet.

Så er det nu, Frank. Superligaen starter igen. Hvad har du savnet mest?
– Personligt har jeg savnet at forløse denne her kreative proces, som man holder så meget af. Vi går hver dag på træningsbanen, hvor vi skruer på knapper og udvikler mennesker, men vi har manglet at se denne her forløsning i weekenden. Så jeg glæder mig helt sikkert til, at jeg igen skal se resultater og konkrete handlinger.

– Hvis man ser den her periode som en pre season, så har det jo været en voldsom lang opstart. Som endda har været uden træningskampe, hvis man ser bort fra den sidste uge. Og det hele bliver sådan lidt uforløst, hvis man ikke på et tidspunkt får lov til at vise, hvad man kan. Vi vil jo gerne konkurrere med de ting, som vi går og øver på.

– Man kan sige, at vi øver helt vildt meget teori lige nu, men vi bliver ikke prøvet af i praksis. På et eller andet tidspunkt skal sådan en kreativ proces jo forløses i en eller anden grad. For nogle er det et kunstværk, en sang eller en bog, men for os er det den her fodboldkamp i weekenden. Så det bliver fedt at opleve igen.

Nu er det så Silkeborg IF, som I får lov at praktisere imod. Hvad er det for en modstander?
– Jamen, det er et hold med stor integritet og tydelighed i deres måde at gribe spillet an på. De har været meget tro mod deres koncept – selv i deres hårde perioder. Forstået på den måde, at de godt kan lide at have bolden mere end deres modstander. Og derfor bliver det også en duel om, hvem der er mest effektive i sin boldbesiddelse. For vi vil jo også gerne have bolden.

– De sluttede jo rigtig godt af, inden alt det her Corona-show kom. De fik nogle mere stabile resultater, end de fik tidligere på sæsonen. Især defensivt greb de kampene en mere smule anderledes an, hvor de ændrede lidt på deres positionering, når de forsvarer. Vi har observeret, at de forsøgte at gøre den centrale del af banen endnu mere kompakt, så spillet blev tvunget længere ud på siderne. Derudover ligner det, at de har taget et lidt lavere udgangspunkt rent defensivt. De går en lille smule lavere tilbage på banen, hvor de står lidt mere kompakt og komfortabelt.

– Og så har de jo lejet Junior Brumado i FC Midtjylland, som sandsynligvis spiller helt oppe foran i morgen. Han har givet dem nogle nye facetter i deres spil, da han har nogle store fysiske spidskompetencer, som de har været dygtige til at iscenesætte i deres eget koncept.

Du snakker meget om alle de ting, som SIF er gode til. Men hvor er de sårbare?
– Vi vil i hvert fald gerne prøve at udfordre den sikkerhed, som de har i deres defensive udgangspunkt. De skal blive lidt mere ukomfortable i deres defensive struktur. Så vi har prøvet at kigge på, hvordan vi laver de bedste spiller-matchups. Altså hvordan kan vi lave konstellationer med nogle af vores spillere overfor nogle af deres spillere, som får dem ud af deres comfort zone.

– Samtidig ved vi, med stor sandsynlighed, hvad vi kommer til at møde. Qua den store integritet i deres hold og deres måde at gøre tingene på, er de ikke så uforudsigelige. Vi har stor respekt for, at man ikke går på kompromis med nogle af sine grundprincipper, uanset hvem man møder. Det er også vores filosofi. Det er med til at skabe en tydelighed og en retning, i det man laver. Og det kan være en kæmpestor styrke, hvis man bliver dygtig nok, men det kan også være en svaghed.

Normalt har I kun 5-6 dage til at køre både nedtakt fra sidste kamp og optakt til den næste kamp. Denne her gang har der været 2,5 måned mellem de to opgør. Hvad har det betydet for jeres forberedelser?
– Det er sjovt, du spørger. For et par dage siden til et trænermøde sagde Birk (Frederik Birk Christensen), vores analyzer, at det var 11 uger siden, vi kiggede på Silkeborg-kampen for første gang. Så han lovede at kigge lidt indad, hvis ikke vi følte os godt nok forberedt. Der har stået ”SILKEBORG” øverst på vores whiteboard i mere end to måneder, og det synes jeg, siger en del.

Men kan man blive ved med at forberede sig på en modstander – eller stirrer man sig blind?
– Det er klart, at vi har haft vanvittig god tid til at finde ud af, hvordan vi skal gribe kampen an. Endnu længere tid end vi nogensinde har haft før. Så vi har selvfølgelig haft en god og gennemarbejdet forberedelsesfase, hvor spillerne er blevet sat ind i, hvordan kampen skal spilles. Og de har også haft god tid til at komme med input til os i trænerteamet, hvilket vi også vægter højt.

– Men vi har også snakket meget om, hvordan spillerne bedst kunne tygge på alt den information om den samme specifikke kamp. Man skulle jo gerne undgå at gentage sig selv for meget, så det ikke bliver uaktuelt og irrelevant for dem. Så vi har forsøgt at bygge den taktiske briefing op, så kampfølelsen kulminerer i morgen klokken 19.00.

– Derfor har der ikke været super-meget fokus på Silkeborg-kampen i de foregående uger. Der har været lidt individuelle ting, og staben har selvfølgelig også set video og forberedt sig. Men ellers har det været tanken, at spillerne ikke skulle fokusere for meget på Silkeborg-kampen for tidligt. Vi tyvstartede lidt i sidste uge, da vi mødte HB Køge. Der er nogle markante ligheder mellem dem og Silkeborg, så det gjorde vi selvfølgelig spillerne opmærksomme på. Dog har det primært været i denne uge, at vi har intensiveret det taktiske oplæg til spillerne.

Vi kom bragende fra start i forårssæsonen, inden Corona pludselig satte en stopper for det. Hvad er det for nogle ting, som der skal findes frem igen?
– Før pausen synes jeg, vi fandt en god balance mellem vores offensive og defensive aspekter. I vores angrebsspil formåede vi at være uforudsigelige og bevægelige, men stadig med en god struktur, så det ikke blev helt åbent. En god veksling mellem at være kreative, finde nye idéer og spille på intuition, hvor vi stadig havde vores faste stil og positionering, så vi altid vidste, hvor vi havde hinanden. Det var vi gode til.

– Defensivt formåede vi ligeledes at presse højt og være aggressive, men vi accepterede også, at vi ikke kan gøre det hele tiden i hver kamp. Sådan var det fx på udebane i Aalborg mod AaB, hvor vi stadig var komfortable, når vi ikke kunne gøre det. Der fandt vi ud af, at der var andre ting, som kom os mere til gode, når vi var i sådanne perioder af kampen.

– Og så har vi selvfølgelig nogle nye ting og sager i ærmet, som vi har arbejdet på her i pausen. Det har vi haft god tid til at forberede, så det tager vi med til Silkeborg. Vi prøver jo hele tiden at gøre noget nyt ved vores spil. Vi vil gerne lægge det op på et højere niveau og skubbe til den individuelle og relationelle udvikling.

– Det er ikke fordi, man ikke kan genkende det FCN-mandskab, der går på banen i morgen. For vi holder fast i vores stil. Men jeg tror godt, man kan forvente, at der er lidt anderledes nuancer i vores måde at positionere spillerne på. Og hvis man er en skarp og kyndig FCN-kender, kan man nok også godt for øje på nogle småændringer i vores måde at bygge spillet op.

Der er kampstart klokken 19.00 i morgen på JYSK Park. Kampen bliver vist på TV3 Sport og Viaplay, hvor der er optakt fra klokken 18.15.