Hjortebjergs opdatering: Vi giver den fuld gas

Kategorier

Foto: fcn.dk

Superliga-truppen har denne uge trænet samlet for første gang i lang tid. Assistenttræner, Frank Hjortebjerg, fortæller her om status i truppen og planer frem mod Silkeborg-kampen om to uger.

Hvordan reagerede I – både spillere, trænere og alle omkring holdet – på nyheden om, at I nu skulle til at spille kampe igen?
– Det var vi glade for! Det var vi da svært glade for at høre. Selvfølgelig. For det har vi jo ventet lidt på, men omvendt har det også hele tiden været klubbens plan og udgangspunkt, at Superligaen sandsynligvis skulle starte op igen i slutningen af maj. Det kunne vi godt læse lidt i glaskuglen.

– Så på den måde har det også været det scenarie, som vi har arbejdet med internt omkring holdet. Og det endte jo med at passe meget godt. Så timing- og planlægningsmæssigt har vi ramt forholdsvis plet, vil jeg sige.

– Og så ser vi også frem til at kunne give vores fans og resten af Fodbolddanmark noget at glæde sig over i denne tid. Fodbold er jo fællesskabende i mange henseender, så det bliver rart at kunne have noget at samles om igen. Så længe det sker under sikre og trygge forhold.

Der har været en del fokus på, hvordan Corona-pausen har påvirket fodboldhold og -spillere negativt. Er der noget positivt, man kan tage med fra situationen?
– Vi har snakket meget om denne her tid, hvor noget, som normalt fylder helt sindssygt meget i vores liv, bliver taget fra os. Og det gælder både for spillere, trænere og ledere. Om man vil det eller ej, så sidder man pludselig med et stort tomrum, som kan bruges til at reflektere lidt over tingene. Noget som man normalt måske ikke har så meget tid til, når dagligdagen bare kører rundt.

– Og det kan jo både være på godt og ondt, men vi har i truppen talt om, hvordan man kunne udnytte situationen til at reflektere over tingene, så man kommer stærkere ud på den anden side. Bruge tiden på at blive klogere på ting, som man gerne vil ændre på eller blive bedre til. Det er et break i samfundet, som man ellers aldrig får foræret. Så i stedet for udelukkende at se det som et irritationsmoment, kan man vende det om til en gratis refleksionspause, som man kan bruge konstruktivt.

– Og så kan man også sige, at der er en form for ”tavlen-er-visket-ren”-fornemmelse omkring holdet, som man sagtens kan trække noget positivt ud af. Der er ikke nogen tidligere kampe, der har indflydelse på, hvordan vi træner eller hvordan vi sætter startopstillingen. Alle møder ind på lige fod til en ny frisk start, som kommer lige før to vigtige kampe midt i sæsonen. Det er en ret unik situation, som skaber en god og sund konkurrence i truppen.

Nu har I så afviklet den første uge med samlet holdtræning. Hvordan har den været?
– Der har været en meget, meget god energi. Man kunne godt mærke, at spillerne var glade og lettede over at være tilbage på banen samlet. Der var mange, der så rigtig skarpe ud, når man tænker på, hvor længe siden det er, at vi har haft en ægte holdtræning.

– Det er klart, at der i denne uge i høj grad har været bedre forudsætninger for at afvikle skarpere træningspas. Vi kan i højere grad fremtvinge en masse kamprelaterede situationer og skabe nogle træningsøvelser, som giver endnu mere mening, fordi vi ikke har de her påtvungne begrænsninger. Derfor ligner denne træningsuge også mere normalen, end de seneste uger har gjort.

– Vi havde snakket lidt om, hvor længe der mon ville gå, før spillerne igen begyndte at skralde helt igennem i nærkampene. Men da de endelig blev sluppet fri, så var det sgu ikke noget problem. Fra første fløjt var de tilbage i rytmen, og så blev der ellers smasket igennem. Det var værre den anden vej rundt for nogle uger siden, da man pludselig skulle træne uden kropskontakt. Det tror jeg, var en ret uvant situation for drengene. Så vi giver den fuld gas, og nyder, at vi nu må tackle hinanden og må spille fodbold på den måde, som spillet nu engang skal spilles.

Da truppen kom tilbage fra hjemmekarantæne, fortalte du, at spillerne var vendt tilbage i god forfatning. Hvordan står det til nu?
– Det ser stadig godt ud. Virkelig positivt. Vi har nogle enkelte, som har ramt nogle småskavanker, men det er ikke noget voldsomt eller længerevarende. Så vi har lige så mange spillere til rådighed, som vi hele tiden har haft. Og det er jo rigtig positivt, når man tænker på, hvor længe spillerne har ligget stille. Der kunne man godt have frygtet et værre scenarie.

– Nu handler det om at gøre spillerne fysisk kampklar, så de om to uger kan håndtere så meget spilletid som overhovedet muligt. I sidste weekend indførte vi forlængede træningspas, så vi er allerede begyndt at strække spillere lidt.

– I denne weekend spiller vi en intern træningskamp, hvor vi forsøger at give drengene den første rigtige kampbelastning. Og, forhåbentlig, hvis alle testremedier er klar, får vi også en træningskamp i næste weekend, hvor spillerne får muligheden for at lægge de sidste procenter på. Her vil vi virkelig strække spillerne, og vi vil gerne spille længere end 90 minutter, så vi kan få flere spillere i aktion i mange minutter. Superliga-kampene kommer relativt hurtigt de kommende uger, så vi får brug for mange spillere. Så det kan godt blive udslagsgivende, at flere spillere har fået noget kampfornemmelse inden Silkeborg-kampen.

– Hvis man sammenligner den nuværende situation med en typisk pre season, er det klart, at halvanden træningskamp ikke er ideelt. Der skulle vi gerne have haft 2-3 flere kampe, hvor vi kunne møde nogen, som ikke er os selv, og hvor vi kunne få lov at strække spillerne i mindre steps. Men når man tager omstændighederne in mente, er det sgu helt okay. Normalt ville vi vel have en 5-6 træningskampe fordelt på 5-6 uger, men i og med at vi kun har to uger at gøre godt med, er vi godt tilfredse, hvis vi får spillet to kampe inden Superliga-start.

Du nævner, at I kommer til at bruge mange spillere. Har I snakket om, hvordan i vil gøre brug af en eventuel regel om fem udskiftningsmuligheder?
– Nej, vi har ikke rigtig fået vendt den endnu. Vi venter på at høre, om det bliver be- eller afkræftet. Men jeg forestiller mig, at vi kommer til at bruge udskiftningerne på samme måde, som vi har gjort, når vi har haft tre udskiftninger til rådighed. Alt afhængigt af kampens forløb og hvordan det går, kan man jo bruge dem enten taktisk i den enkelte kamp eller i forhold til at spare spillere frem mod de efterfølgende par kampe.

– Vi er jo i en rigtig gunstig situation, hvor vi tror på alle spillere i truppen. Så vi arbejder ikke med en fast start 11’er, der bare SKAL spille hver gang, og derfor SKAL aflastes i slutningen af hver kamp. Det er de spillere, som byder sig til i en pågældende træningsuge, som kommer til at starte inde. Der er ikke nogen her i truppen, som vi ikke tror på, kan gå ind og spille en Superliga-kamp. Så på den måde er vi rimelig trygge ved situationen, uanset hvor tæt kampprogrammet bliver og hvor mange udskiftninger, vi får til rådighed.

Søndagens interne træningskamp bliver spillet klokken 11:00 i Right to Dream Park. Kampen vil blive livestreamet. Mere info kommer på klubbens sociale medier.