HJORTEBJERG OM AT GENOPTAGE FODBOLDTRÆNINGEN

Kategorier

Det har skabt stor glæde hos både spillere og trænere, at træningen nu er genoptaget i Right to Dream Park, fortæller Frank Hjortebjerg. Her ses han i et andet glædeligt moment på træningslejr i Spanien.

Foto: fcn.dk

Superliga-truppen genoptog i mandags træning efter fem ugers hjemsendelse. Træningspassene er tilpasset, så de stemmer overens med myndighedernes og Divisionsforeningens retningslinjer. Assistenttræner Frank Hjortebjerg fortæller her, hvordan den første træningsuge har set ud i praksis.

I startede op igen i mandags, hvilket vil sige, at I har været igennem den første træningsuge. Hvordan har det været?
– Det har været super dejligt. Jeg tror, alle var ved at få noget kuller derhjemme. Så vi har glædet os til at se hinanden igen. Så skal vi godt nok lige vænne os til alle restriktionerne og finde ud af, hvordan og hvorledes vi gør det på den bedst mulige måde. Men generelt har det været rigtig fedt for alle. Spillere såvel som trænere.

Hvordan får man en dagligdag til at fungere på et fodboldhold under de her omstændigheder?
– Vi har jo heldigvis været vant til at lave meget af det her træning i små grupper, fordi vi altid har et stort fokus på at udvikle den enkelte spiller. Det er ikke fordi, det er ualmindeligt for os, at alle mand ikke træner samtidig på samme øvelse. Så på den måde er vi meget godt stillet, tror jeg. Hvis man ser på vores grundtanker og den måde, som vi gør tingene på.

– Og så har vi i trænerteamet brainstormet lidt på, hvilke muligheder vi har, og hvordan vi bedst muligt kan sætte det op. Rent metodisk på træningsbanen. Learning by doing og sørge for at lytte til spillerne, fordi det er dem, der bedst kan fornemme, hvordan de enkelte øvelser har fungeret i praksis. Så deres input er vigtigt, når vi skal hjælpe hinanden på rette vej.

Hvad har I så fundet frem til i jeres brainstorm? Hvilke typer øvelser er kommet på bordet?
– Jamen, vi lavede i forvejen mange øvelser, hvor vi inddelte banen i forskellige zoner og områder. Hvor spillerne kan få lov at udvikle sig på de områder, hvor de nu engang skal udvikle sig. De øvelser har vi taget med os, fordi de sagtens kan fungere under de nye omstændigheder. Der er jo ingen nærkontakt. Så det er meget positionelt, men det kunne man også opleve på en almindelig træningsdag før Corona-krisen.

– Hvis man fx tager udgangspunkt i en offensivspiller som Kudus. Han har trænet på at komme ned i banen, hvor en midtbanespiller eller forsvarsspiller rammer ham med en pasning i det rum, hvor vi gerne vil finde ham. Så er der måske et aflæg eller nogle kombinationer med en anden spiller, inden han træner sit løb i felt i feltet. Og så kommer der selvfølgelig noget afslutningstræning derfra. Mange forskellige typer spark.

– Så det er meget opspilsmønstre og skabeloner hvor spillerne er ude i positioner, hvor der helt naturligt er afstand mellem hinanden. Så undgår vi dueller og kontakt. Og det er en type træning, som vi sagtens kan tage med os, når vi en dag får lov at spille i et mere virkeligt kampbillede. Vi har heller ikke sat alle angribere i én gruppe eller alle backs i én gruppe. Det er meget blandet, så der er forskellige typer i hver gruppe.

Hvad har der været fokus på til træningerne?
– Denne her første uge har været lidt ligesom en første uge efter en vinter- eller sommerpause. Så de fysiske trænere har været godt i gang og haft spillerne under lup. Der har blandt andet været Yoyo-test, og spillerne er blevet vejet. Der har været et generelt tjek på, hvordan den enkelte spiller har det, og hvad de har rendt rundt og lavet de sidste fem uger. Fysserne har indsamlet data på generel fitness og skadessituation, hvor hver spiller også har afleveret en træningsdagbog retur.

– Så ja, det minder meget om en første uge i pre season. Også rent load- og intensitetsmæssigt har det været nogle korte træningspas, hvor fysserne har holdt spillerne godt i snor. De fysiske trænere har gjort meget ud af at sikre, at spillerne ikke fik alt for meget belastning på én gang. Det er jo trods alt fem uger siden, at de har været inde. Så det er længere end en normal ferie.

– Men det ser rigtig, rigtig fint ud. Nu er jeg ikke fysisk træner, men det kunne umiddelbart have været meget værre. Specielt hvis man tænker på, at de har været væk så lang tid, som de har. Det er nogle gode og pligtopfyldende drenge, der passer deres ting. Så de har arbejdet som aftalt og passet godt på dem selv. Det ser fornuftigt ud.

Vil de kommende træningsuger se anderledes ud?
– Rent fysisk kommer vi til at bygge lidt opad, så vi kommer tættere og tættere på en god kampform. Vi vil skrue lidt på intensiteten og mængden af højintenst arbejde. Og så selvfølgelig også i længden. Løbene vil blive længere, ligesom træningspassene vil vare i længere tid.

– Strukturen på træningen vil dog være meget det samme. Vi vil naturligvis fortsætte i mindre grupper, og det vil være mange af de samme ting og øvelser, som man har set denne uge. Fordi det er dét, som kan lade sig gøre rent metodisk og setup-mæssigt. I hvert fald indtil myndighedernes begrænsninger tillader andet.

– Men det er vi også helt trygge ved, fordi vi også arbejdede sådan inden. Selvfølgelig ville vi ikke gøre det hver eneste dag i træningsugen, som vi gør nu, men der kan sagtens være en masse fodbold i det stadig. Og så kan der være en hel masse for den enkelte spiller og hans udvikling.

– Og så er der også det her mentale aspekt, som man ikke må undervurdere. At man er samlet igen, hvor man kan kigge hinanden i øjnene. Have en hverdag, så man har noget at stå op til hver morgen. Noget man kan glæde sig til. Det er vigtigt for både trænere og spillere.