Mændene spiller for kvinderne mod FCK

Kategorier

Når FC Nordsjællands Superligahold løber på banen søndag kl. 16.00 mod F.C. København i Right to Dream Park bliver det uden deres egne navne på ryggen af spillertrøjerne.

FCN markerer kvindernes internationale kampdag (IWD) på flere måder, og én af dem bliver altså i løbet af selve kampen, hvor hver eneste Superligaspiller selv har valgt en kvindelig rollemodel at hylde ved at bære hendes navn på ryggen.

-Ligestilling er et af kerneprincipperne hos FC Nordsjælland, og vores ejere hos Right to Dream, som vi arbejder for og med hver eneste dag. På IWD sidste år åbnede vi vores pige- og kvindeafdeling og akademi sammen med Farum Boldklub. Og i år vil vi igen gerne gøre vores for at kaste fokus på kampen for ligestilling – både i Danmark og internationalt. Derfor er vi meget glade for den anerkendelse vi allerede har modtaget for initiativet fra f.eks. FN og Common Goal. Det føles naturligt for os at benytte vores platform til det, og vi er meget glade for den positive tilgang og energi, som vores Superligahold har vist i forbindelse med at vælge og hylde deres kvindelige rollemodel, siger direktør i FCN Søren Kristensen.

Samtlige spillere omkring Superligatruppen i FCN har valgt en kvindelig rollemodel at tage med på banen. Deres valg og begrundelser kan læses nederst i denne tekst. De fleste af de unikke trøjer vil efter kampen blive solgt blandt klubbens partnere og sponsorer, mens enkelte sættes på internetauktion. Samtlige indtægter fra salget af trøjerne vil gå ubeskåret til klubbens pige- og kvindeafdeling.

Spillernes valg:

Karlo Bartolec:

Janica Kostelic
Hun er den bedst kvindelige skiløber nogensinde, og hun er fra Kroatien ligesom mig. Som dreng hørte jeg lige så meget om hende, som jeg gjorde om de store fodboldstjerner. Hun var lige så stor en stjerne som de spillere, jeg så op til, og jeg begyndte at se op til hende som en rollemodel. Hendes succes fik mig til at indse, at kvinder også kunne konkurrere og vinde respekt på allerhøjeste niveau – nøjagtigt som de bedste mænd kan. I dag vil jeg gerne vise min støtte til alle de piger og kvinder, som går rundt med en drøm. Følg den, ligesom Janica gjorde. Og specielt til min kæreste, Irina, fordi hun har gjort det for mig. Støttet mig på min vej mod min drøm. Der er intet jeg hellere vil opnå og udrette end at gøre det samme for hende.

Ulrik Yttergård Jensen:

Vigdís Finnbogadóttir
Min mormor var den første kvindelige borgmester i Tromsø, og derfor kan jeg relatere til Vigdís som blev verdens første demokratisk valgte statsoverhoved, da hun var præsident i Island. Den politiske betydning det havde, og de muligheder det har givet for andre. At vejen blev vist og åbnet. Det er inspirerende.

Victor Nelsson:

Dronning Margrethe II
Alle i landet respekterer hende. Når jeg tænker på Danmark, tænker jeg på hende. Jeg er selv anfører og skal lede og samle en gruppe med forskellige baggrunde og holdninger mod et fælles mål. Det er et ansvar, som jeg tager meget seriøst og gerne vil gøre så godt som muligt. Der kan jeg finde inspiration hos hende, der har gjort det på så fornem vis, i så mange år, med en hel befolkning.

Mads Valentin Pedersen:

Serena Williams
Hun er den mest ambitiøse kvindelige atlet i historien, synes jeg. Hun har knust så mange rekorder og minder mig hver eneste dag om, hvor hårdt jeg selv skal arbejde for at nå min drøm. Men allervigtigst, så har hun brugt sin succes på at gøre mange ting uden for banen for at give stemme og styrke til unge piger og kvinder til at turde følge deres egne drømme. Bygget et tenniscenter i det belastede kvarter, hun kommer fra. Lavet en tøjlinje for at hylde kvinder. Jeg er selv vokset op blandt stærke kvinder som min mor og min lillesøster, og jeg er glad for, at lillesøster har rollemodeller at se op til. Tænk at forlade tennis for at få et barn og så komme tilbage og vinde trofæer igen! Utroligt. Alle sagde det ikke kunne lade sig gøre.

Mikkel Rygaard:

Ellen DeGeneres
Hun er en kvindelig homoseksuel talkshowvært i USA. Og hun har vist, at der ikke findes grænser for, hvad man kan nå, selv om det ikke er det letteste udgangspunkt, man har. Hun giver også tilbage. Finder helt almindelige mennesker med talent, som hun deler sin platform med. Jeg er imponeret over hendes succes og væremåde i en verden og et miljø, hvor det aftvinger respekt at nå til, hvor hun er i dag. Og så stadig bevare forbindelsen til, hvad og hvor hun selv kom fra.

Magnus Kofod Andersen:

Pernille Harder
Den bedste kvindelige fodboldspiller vi har set. Hun er kåret som verdens næstbedste i sin generation. Hun har løftet og gjort en forskel på alle sine klubhold og ikke mindst på det danske landshold. Hun gør en forskel. Og hun er et forbillede for rigtig mange unge danske piger, som nu alle ved, at det kan lade sig gøre. Ved at gå forrest og dele ud af sin viden og erfaring er hun et forbillede. Og når kvindefodbolden vokser, er det pga. kvinder som Pernille Harder.

Godsway Donyoh:

Khalida Popalzai
Khalida kæmper for kvinderettigheder gennem fodbolden i Afghanistan og har oplevet chikane og dødstrusler mod hende selv og hendes familie pga. den kamp, hun kæmper for andre. Hendes styrke inspirerer mig, for når man har udfordringer, skal man ikke give op. Hun har vist den vej.

Mathias Rasmussen:

Astrid Lindgren
Jeg har altid været vild med hendes bøger og historier. Da vi læste dem i skolen, var de så spændende. Hun var opskriften på en god barndom for alle de børn, jeg kender. Hendes kreativitet beundrer jeg. Den er unik og det hun gjorde, er der ingen andre, som kan.

Benjamin Tidemann Hansen:

Malala Yousafzai
Jeg vil gerne hylde en kvinde, som ikke havde sin egen platform, men som alligevel skabte en historie – imod alle odds – som kan inspirere og motivere. Derfor valgte jeg hende, som kommer fra den sværeste baggrund, men som kæmpede og endte som historiens yngste modtager af Nobels fredspris og et forbillede for mange i hele verden.

Nicolai Larsen:

Caroline Wozniacki
Hun har været udsat for alt det, som er galt med danske medier. Hun var verdens bedste og alligevel blev hun kritiseret for det, hun ikke havde opnået. Hun blev hyldet og så pillet ned. Igen og igen. Hun var verdens bedste i så lang tid, og alligevel ledte mange efter det, der var galt. Til sidst ender hun med at vinde den Grand Slam, og det var bare fantastisk. Jeg har så stor respekt for det og for hende.

Nicklas Strunck:

Michelle Obama
En powerful kvinde og et omdrejningspunkt for og i en familie, der har været med til at forandre verden. Alle kunne se og høre, hvor stor en indflydelse og respekt, hun nød – og nyder – godt af, og hun var ikke bange for at stille sig forrest i enhver kamp, som hun fandt vigtig. Det samme har jeg set min egen mor gøre så mange gange for mig i mit liv. Og jeg ved, hvor vigtigt det er, og hvor meget det betyder.

Lukas Talbro:

J.K Rowling
En enlig mor ligesom min mor var i en stor del af min opvækst. Med små midler og med mange ting imod sig, endte hun som verdens mest succesfulde forfatter. Når jeg tænker på min mor, føler jeg stoltheden over alt, hvad hun har givet afkald på for min og min søsters skyld. Og J.K. Rowlings historie giver håb om, at der kan vente stor succes forude for kvinder, som har prioriteret deres børn.

Andreas Skov Olsen:

Beyoncé
Gennem sin musik og sin platform har hun gjort så meget for mange piger i hele verden. Jeg synes, det er vildt og fantastisk, at man kan gøre den forskel ved at gøre det, som man er god til. At hun samtidigt er blevet så succesfuld, på trods af al den modstand, hun har oplevet på sin vej, gør kun min respekt større.

Jonathan Amon:

Rosa Parks
Hun kæmpede for rettigheder for de sorte i USA, da hun nægtede at flytte sig fra et sæde i en bus, der kun var for hvide. Hun var med til at skabe lige forhold og gøre op med den politisk accepterede racisme. Det der med at stå op for hvad du tror på uanset, hvad det indebærer – det er en stor inspiration for mig.

Mikkel Damsgaard:

Oprah Winfrey
Hun var én af de første kvinder, som fik sit eget talkshow og blev respekteret for det. Hun gik efter sin drøm, selv om den må have virket umulig på det tidspunkt. Hun er nu et forbillede – ikke bare for kvinder men for alle – når det kommer til, hvordan man bør opføre sig og se på sine medmennesker.

Peter Vindahl:

Anette Vindahl
Hun var min fodboldtræner, da jeg var dreng. Og hun er det stadig for en gruppe andre drenge. Hun har fyldt noget i en mandsdomineret verden, men hun har aldrig ladet andre fortælle hende, hvad der var det rigtige og forkerte. Hun har gjort, hvad hun følte for, og har på den måde gjort meget for andre. Det inspirerer mig og har formet min tilgang til mange ting i livet. Jeg stiller aldrig spørgsmålstegn ved en kvinde som leder. Eller som Superligatræner.

Joachim Rothmann:

Misty Copeland
Min mor er tidligere elitedanser, og derfor er jeg meget inspireret af Misty Copelands historie. Selv om Misty først begyndte at danse ballet som 13-årig, blev hun en af verdens bedste, og hun banede vejen for en masse andre, da hun som den første Afroamerikanske kvinde nogensinde fik hovedrollen på det berømte American Ballet Theatre. Hun gør meget for at motivere og hjælpe unge mennesker til at tro på sig selv ved at skrive bøger og tale om sin egen hårde vej mod målet.

Abdul Mumin:

Wangari Maathai
En Kenyansk kvinde, som har gjort så meget for at rejse kvinders stemmer i sit hjemland og har bragt dem frem i deres samfund. Hun har forandret tilværelsen for kvinder i Kenya i forhold til deres rettigheder, og hun blev som den første kvinde optaget på universitetet i Nairobi. Hun minder mig om min egen mor. Jeg er opdraget til aldrig at kigge ned på nogen og respektere kvinders bidrag på lige fod med mænds.

Viktor Tranberg:

Marie Krøyer
En af de første kvinder, som blev en del af den danske kulturhistorie. I en tid, hvor det ikke var muligt for mange at få anerkendelse som kreativ kvinde. Og stadig den dag i dag kan hendes arbejde og værker beundres og respekteres.

Martin Frese:

Aneste Fredskov
Hun blev ramt af Sklerose men trænede sig alligevel op til at gennemføre et maraton. Da hun nåede sit mål, var hendes symptomer forsvundet, og hun blev erklæret rask. Hun besluttede at løbe et maraton hver eneste dag i et helt år. Den sidste dag løb hun to, i stedet for et, og nåede 366 på et år. Jeg har selv været meget skadet og hendes historie motiverer mig til at blive ved og aldrig give op. Den stærkeste person jeg nogensinde har hørt om, er en kvinde.

Ibrahim Sadiq:

Kathrine Switzer
Hun var den første kvinde i verden til at gennemføre Boston Marathon i 60’erne, hvor kvinder ikke måtte deltage. Hun modtog fysiske slag og flere officials forsøgte at hive hende ud på hendes vej mod målet. Men hun kæmpede sig igennem og gennemførte. For hendes ret. Og for andres. Hendes historie minder mig om min mormor. Min far og mor var ikke på god fod, og jeg voksede op hos min mor. Hver gang jeg skulle besøge min far, måtte jeg ikke gå igen, og min mormor kom altid og hentede mig. I regn og mudder tog hun kampen med min far og fik mig hjem til mor eller til fodboldtræning. Og nu står jeg her midt i min egen drøm – ikke mindst pga. min mormors kamp.

Clinton Antwi:

Lovette Jallow
Hun er en afrikansk make-up kunstner i Sverige, som bruger sin platform til at give en stemme til mennesker med forskellige baggrunde bl.a. gennem hendes community Black Vogue. Hun giver kvinder med alle hudtyper en mulighed for at bygge værdi og relationer til hinanden gennem den make-up industri, hun selv er en del af og mestrer.

Mohammed Kudus:

Yaa Asantewaa
Jeg hylder hende, fordi hun som dronning og kriger forsvarede Asante-kongeriget for mange år siden overfor de engelske soldater. Hun er et ikon for mange ghanesiske kvinder den dag i dag, og hendes historie er et bevis på, at en kvindes styrke og vilje kan være med til at ændre verden. Ghana er mandsdomineret, og i vores kultur er det manden, der skal arbejde og forsørge sin familie. Men i min barndom var det min mor, som klarede alle ting og tog sig af os.

Jacob Steen Christensen:

Greta Thunberg
En blot 16-årig pige som er i gang med at forandre verden. Hun kæmper ikke for sig selv, men for alle, og hun er så iskold, når hun adresserer de klimaproblemer, som alle beslutningstagerne ikke rigtigt tør røre ved. Det der med at pakke ting ind og lade stå ved vil hun ikke finde sig i. Hun er modig. Hun er en leder. Hun udviser initiativ. Alle egenskaber jeg selv beundrer og stræber efter som fodboldspiller og menneske. Greta Thunberg er et forbillede for min generation.