Fodbold er ren passion for Flemming Pedersen

Kategorier

Foto: Getty Images

Med 37 års trænererfaring står Flemming Pedersen klar til debut som cheftræner for FCN i Superligaen, og han brænder for udvikling af fodboldspillet, som har været hele hans liv.

Hvis FC Nordsjællands nye cheftræner Flemming Pedersen en dag bliver deltager i “Her er dit liv”  skal TV-serien fra start en tur omkring Tikøb i Nordsjælland. Altså ikke selve Tikøb men en lidt mindre by Plejelt ca. 5 km. fra Tikøb og 3 km. fra Esrum Sø.

– Jeg er født og opvokset i Plejelt, hvor min mormor havde en gård tæt ved, som jeg hjalp til med at passe. Vi tog tit til Esrum sø for at bade, og i ti år spillede jeg fodbold i Tikøb IF, inden jeg skiftede til Helsingør og sluttede med at spille Y-DM der i 1980 og -81, fortæller Flemming Pedersen.

Det blev også afslutningen på den aktive fodboldkarriere for Flemming Pedersen, der allerede dengang som 18-årig valgte at kaste sig over trænergerningen i stedet.

– Jeg kunne godt se, at jeg efter ti år i Tikøb var kommet for sent videre til at kunne nå noget særligt med min egen aktive karriere, så jeg valgte at kaste mig over træning af årgang 71 i Espergærde, som var super god. Vi blev både sjællandsmestre og pokalvindere, og fire af de spillere endte i Superligaen.

– Jeg satte mig som mål at blive divisionstræner, inden jeg blev 35 år, og jeg nåede det som 30-årig. Siden har jeg arbejdet efter det mål hele tiden af dygtiggøre mig som træner. Jeg ændrede motivationen fra fokus på mig, og hvad jeg kunne nå, til fokus på, hvordan jeg som træner kunne udvikle andre og få ideerne bredt ud.

– Fodbold er en passion for mig. Det er en drivkraft og motivation at gå fra det snævre jeg til det bredere omkring udvikling af spillet og mennesker omkring mig. Og jeg får tit at vide, at jeg er god til at påvirke andre mennesker, siger Flemming Pedersen, der har levet af fodbold i snart 25 år.

– Fra 1982 til 95 arbejdede jeg ved siden af fodbolden på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk som højre hånd for stifteren Knud W. Jensen. Det var et inspirerende sted, og jeg lærte meget der, som jeg også kunne bruge som fodboldtræner, siger Flemming Pedersen, der altid har været dygtig til at søge ny inspiration udenfor fodboldens verden og især i kunstens.

Den inspiration præger også “Vores playbook”, som FCN har udarbejdet som et vigtigt instrument i klubbens talentudviklingsprogram. Det er en bog, der hele tiden er under udvikling og omhandler de muligheder, en spiller har i givne kampsituationer.

– Da jeg skrev min P-licens tog jeg også ind på Balletskolen på det Kgl. Teater til prøveoptagelserne og lod mig inspirere af Nikolaj Hübbe og hans visioner, siger Flemming Pedersen, der også peger på bøger, der har givet ham nyt indblik. Bl.a. om tillidsanalyse af den tyske sociolog Niklas Luhmann og en bog om begrænsningens kunst af Svend Brinkmann.

Det har alt sammen været med til at give Flemming Pedersen nye synsvinkler, og med dem som ballast har han i den grad sat sit fodaftryk på fodboldspillet og været træner for stribevis af landsholdsspillere:

– Jeg har prøvet at tælle lidt op på det, og det er 20 plus i antal A-landsholdsspillere og 120 plus af Superligaspillere, som jeg har trænet undervejs som ungdom og ungsenior. I min tid i FCK som træner for ungsenior havde jeg blandt andre CV (nu sportschef i FCN) som spillende assistenttræner, og spillere som Bo Svensson og Hjalte Nørgaard i staben. Og på FCK fodboldskole trænede jeg spillere som Bendtner, Zimling og Kvist, fortæller Flemming Pedersen.

Nu er han klar til at stå med træneransvaret for FC Nordsjælland i Superligaen og får sin debut som cheftræner lørdag på MCH Arena i Herning mod de forsvarende danske mestre på én af Danmarks allersværeste udebaner. Men det ryster på ingen måde den erfarne Flemming Pedersen.

Han glæder sig bare til et nyt kapitel i: Her er dit liv

Facts om Flemming Pedersen:

Født: 6. juni 1963 (55 år)

Træneruddannelse: Pro-licens (2015)

Trænerkarriere:
1982-85: Espergærde IF som lilleput- og drengetræner.
1986-88: Helsinge SI som drenge- og juniortræner.
1989-93: Helsingør IF som ynglingetræner, U-konsulent og U/23 træner.
+ 8 uger i sommeren 1991 som træner i Sisimiut i Grønland.
1993-96: Helsingør IF som cheftræner i 2. division.
1996-98: Humlebæk som cheftræner i DS og U-konsulent.
1998-2001: FCK som træner for ungsenior og 2. holdet i DS
2001-06: Helsingør IF som manager og cheftræner i DS.
2006-11: FC Nordsjælland som ITU og A+ træner.
2011-14: FC Nordsjælland som 1. Team Coach for Kasper Hjulmand.
2014-15: Mainz 05 som assistenttræner for Kasper Hjulmand.
2015-16: Brentford som Head of Football Filosofi.
2016: Brentford som træner for klubbens B-hold.
2017-2019: FC Nordsjælland som teknisk direktør
2019-?: FC Nordsjælland som cheftræner i Superligaen.

Flemming Pedersen har desuden deltaget i en række træneraktiviteter og udviklingsarbejde i DBU-regi.